?>

Recept – Himmelsk hummus

Jag har ju lovat att dela med mig av mina favvo-recept på vegansk och vegetarisk mat emellanåt och nu har det blivit dags igen!

Det finns några saker som vi alltid har i kylskåpet här hemma, hummus är en sådan! För de som kanske inte känner till hummus sedan tidigare, så är det alltså en kikärtsröra som ursprungligen kommer från Mellanöstern. Vi använder den framförallt som smörgåspålägg, men även som tillbehör till olika maträtter. Den kan bland annat ersätta sås eller dressing till vissa måltider, men är även gott att dippa grönsaksstavar eller liknande i.

Traditionellt sett innehåller hummus tahini (sesampasta) men det är något jag valt att utesluta i mitt recept. Nedanstående är alltså inte ‘klassisk hummus’ utan snarare min personliga variant eller tolkning. Hoppas ni gillar den!

Hummus med en twist

Ingredienser:
2 st förpackningar kikärtor (tetra om 380 g, resp. 230 g avrunnen vikt)
2 msk olja (raps/oliv)
2 msk tamari (japansk sojasås) *
3 msk pressad citronsaft
1-2 st vitlöksklyftor
spiskummin efter smak
ev. persilja i och till garnering

* Tamarin går att ersätta mot en mindre mängd salt, men blir (enligt min mening) inte riktigt lika god då.

Gör såhär:
Slå över kikärtorna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt i kallt vatten. Skala och pressa vitlöken. Mixa kikärtor med olja och citronsaft till en riktigt jämn smet, jag använder matberedaren men eventuellt går det kanske även köra med en mixerstav. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa ordentligt. Häll upp röran på burkar med tätslutande lock och garnera eventuellt med persilja. Förvaras i kylskåp, i uppemot en vecka.

Tips! Prova gärna att variera smaken genom att tillsätta andra örter och kryddor. Det kan också vara spännande att addera exempelvis solroskärnor för att få lite ‘crunchy’ textur. 


Personligen tycker jag att hummus är som allra godast när den är precis nygjord och rumstempererad ♥

Har du testat hummus någon gång? Gillar du det? Eller blir du kanske sugen på att prova ovanstående recept? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker!

Hoppas ni får en fin start på veckan allesammans. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 1. Maten & kosten
– Recept på värmande soppa, med chili & röda linser
Recept på havremjölk & fröknäcke

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

6 thoughts on “Recept – Himmelsk hummus

    1. Vad härligt, samma här! Spännande att göra falafel på hummus, det måste jag prova framöver. Tack för tipset! 😊

  1. Jag har kört en morotshummus som jag åt till typ allt hihi, supergott att även lägga mellan två tortillas och steka som quesedillas typ. Ska helt klart testa din en gång. Ska nämligen testa tre månader som vegan harjag bestämt. Fick höra att yoga girl blev av med alla sina allergier på det sättet och du skrev oxå nåt sånt om att huden blev bättre utan mjölkprodukter. Har ätit vegetariskt några veckor bara men detta känns ju något svårare 😬 Tar gärna mot fler favoritrecept! 🙏🏻

    1. Okej, vad spännande med morotshummus. Det har jag aldrig testat, låter riktigt gott att steka som quesedillas! Vad härligt att du ska testa tre månader med vegansk kost! Mina erfarenheter och vad jag har hört av andra – är att de allra flesta mår såå mycket bättre när de går över till en växtbaserad kost! Även om det såklart kan ta ett tag för både kroppen och knoppen att vänja sig.

      Jag tyckte det var lite klurigt i början, men efter ett tag kommer man in i ett annat tänk. Först var jag väldigt inrutad i traditionella rätter (typ köttbullar, sås och potatis) och bytte bara ut till veganska alternativ, vilket funkar fint! Men efter en tid började jag experimentera mer och skapa ”nya” rätter. Vilket är superkul! Lovar att det kommer fler recept framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.