?>

Pengar är tid

Jag vet att uttrycket egentligen lyder ”tid är pengar” och det är nog något som de flesta av oss hört många gånger. Men för egen del var det först när jag vände på ordföljden som jag fick en verklig aha-upplevelse. För det är ju verkligen så, pengar är tid!

Låt mig förklara hur jag tänker. När vi jobbar byter vi vår tid mot pengar; vi får betalt för arbetstiden. Det innebär i själva verket att när vi köper någonting, vad som helst, så är det egentligen inte pengar vi betalar med, utan tid.

Du, jag och alla andra människor har begränsad tid här på jorden. Hur lång tid vet vi inte i förväg, det enda vi vet är att tiden en dag kommer att ta slut. Då blir den logiska frågan att ställa sig själv; vad vill jag lägga min tid på? För att göra det lite mer greppbart kan vi fundera över vad vi skulle göra om vi visste att vi hade 10 år, 1 år, eller kanske bara en månad kvar? Tanken är inte helt bekväm, men på något sätt gör den det lättare att skilja på vad som är viktigt och inte.

 

”We worry about tomorrow like it’s promised”

 

Hur konsumtion och tid hör ihop:

Vi gör ett litet tankeexempel. Vi säger att John ska köpa en ny pryl och att den kostar 5200 kr. John tjänar 130 kr i timmen efter skatt. Det innebär att prylen kostar honom ( 5200 / 130 = ) 40 timmars jobb, det vill säga en normal arbetsvecka. John kan då ställa sig frågan om prylen är värd det, eller om han hellre skulle vilja spendera den tiden på något annat.

Siffrorna här är bara ett exempel, men det går att applicera på allt, stort som smått. Ju mer pengar vi spenderar, ju mer tid måste vi lägga på att arbeta. Väldigt logiskt och enkelt, men lätt att glömma bort i vardagen.

Vart vill jag komma? Jo, det klart att vi måste jobba. Det är inget fel varken med det eller att konsumera, det är upp till var och en. (Även om många av oss, och framförallt miljön, skulle må bra av att vi konsumerade mindre.) Vad jag är ute efter, är att väcka en fundering och framförallt uppmuntra till att bli medveten om sina prioriteringar. Då blir det lättare att göra rätt val. Detta alldeles oavsett om ditt mål är att jobba mindre eller att spara pengar till en speciell upplevelse.

 

”Time is the coin of your life. It is the only coin you have, and only you can determine how it will be spent. Be careful lest you let other people spend it for you.”

– Carl Sandburg

 

Dagens uppmaning är alltså att fundera över vad du vill lägga din tid på! Livet är för kort för att göra saker bara för att de förväntas av en, eller för att normen ser ut på ett visst sätt. Våga ifrågasätta alla krav, måsten och borden. Du är friare än du tror ♥

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

9 thoughts on “Pengar är tid

 1. Hej!

  Jag har nyligen hittat till din blogg då jag går i tankar kring att downshifta och har börjat söka inspiration till det. Du är verkligen jätteinspirerande och inläggen du gjort hittills har verkligen varit mitt i prick för mig och jag känner mig stärkt i att fortsätta min resa! Så tusen tack för det! 🙂 En fråga: vad jobbar du med idag och hur mycket jobbar du?

  1. Hej Lina!
   Vad härligt att du går i tankarna att downshifta, det är precis vad vi strävat efter också i några år nu. Vad kul att du tycker det, tack så mycket!
   Jag är i grunden byggnadsingenjör, men i dagsläget håller jag på att återhämta mig från en utmattning och ’jobbar’ enbart med att renovera vårt torp. För tillfället lever vi på (och renoverar för) min mans inkomst och sparat kapital, tills jag landat och kommit fram till vad jag vill göra framöver.
   Målsättningen är att leva enkelt och billigt och på så sätt möjliggöra att arbeta mindre och med något som känns roligt och meningsfullt. Kanske startar jag ett eget företag framöver.
   Troligen kommer jag skriva fler inlägg längre fram där jag lite mer utförligt berättar om våra planer och de ekonomiska bitarna.
   Tack för din fina kommentar ♥

 2. Hej Sandra,

  Hittade precis din blogg efter att ha googlat typ ”ekonomisk kris och medelålderskris samtidigt” 😀

  Din blogg är verkligen som att läsa mina egna tankar formulerade i ord och strösslade med vackra bilder som jag annars bara ser när jag blundar!

  Så fint, och så klokt! Tack <3

 3. Hittat din blogg idag☺vilket jag ær mycket glad øver. Har många av dessa tankar som du skriver men ær i ett ekorrhjul nu. Ha det fint och kram!

  1. Vad kul att höra, du är varmt välkommen! ? Okej vad spännande, det var så vår resa började – med en massa tankar! Tack detsamma, kramar!

 4. Hej
  Tack för din sida. Jag har tagit bort sociala medier men vill gärna få utskick via email.
  Varma hälsningar
  Maria Klint, Skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.