?>

Odling, ätliga växter & boktips

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Det har blivit dags att fortsätta på månadens tema. I det här inlägget tänkte jag därför visa hur det går med våra odlingar, berätta lite om vad jag har plockat i naturen på sistone (samt vad jag gjort med dessa saker).

Dessutom tänkte jag tipsa om ett gäng läsvärda böcker på temat odling, självhushållning och ätliga växter i naturen.

Vi börjar med odlingarna; det går framåt får jag säga. Min svärfar har kupat potatisen…

…och gallrat bland palsternackorna.

Löken är på gång, liksom morötterna som börjat titta upp så smått.

Och de röda vinbären är redo att plockas vilken dag som helst nu!

Jag har skördat lite kryddor…

…och de första små gurkorna, som var otroligt goda! ♥

Vi har rensat en del ogräs också. Dock har vi fortfarande några plantor och fröer som väntar på att få komma ner i jorden. Ska försöka fixa det  endera dagen nu, tänkte jag.

I veckan som gått har jag plockat ännu mer fläder och hängt på tork, samt gjort en stor sats med fläderblomssaft! Generellt försöker jag verkligen att undvika all form av processat socker (i största möjliga mån) och sötar istället med torkad/färsk frukt och bär. Men just fläderblomssaft är verkligen min akilleshäl… Det är ju såå gott! ?

Sedan har jag plockat en del rosblad, både nyponrosor och vresrosor. Den sistnämnda är verkligen min favorit – dels eftersom den doftar mycket mer, samtidigt som blombladen är betydligt större (så det är lättare att få ihop en större mängd).

Torkade rosblad går bland annat att använda som dekoration på tårtor och bakverk, som smaksättning i té, i blomster-potpurri och badsalt.

Jag har också smakat röllika för första gången. Det var en tämligen smakrik kompis får jag lov att säga! ? Kan tänka mig att den är god i exempelvis en pastasallad. Det går även att göra té på den.

Som tidigare nämnt vill jag gärna lära mig mer om självhushållning och ätliga växter i naturen. Och det verkar som att en hel del av er läsare också är sugna på det. Därför tänkte jag tipsa om ett gäng inspirerande böcker på ämnena!

En av de böcker jag själv använt mig mycket av det senaste året är Niki Sjölunds bok Vildplockat som är full av konkreta tips och råd.

Den tar upp alltifrån när och var olika saker växer, vad man kan göra med dem, grejer att tänka på, potentiella förväxlingar, och mycket mer. (Uppslagen i ovanstående bilder kommer från den boken.)

Är du intresserad av läkeväxter, huskurer och örter som stärker din hälsa och ditt välmående kan jag även tipsa om: Läkande örterHäxans trädgård och Vildvuxet.

Är du mer sugen på odling, kan jag varmt rekommendera Sara Bäckmos blogg, samt hennes böcker Skillnadens Trädgård och Skillnadens Skörd.

En annan favorit är Maria Österåkers bok Självhushållning i praktiken.

Och när vi ändå är inne på självhushållning, tänkte jag bara avslutningsvis tipsa om Lev som en bonde, Rätt ur jorden och Mandelmanns Självhushållning på Djupadal.

Men nu är jag nyfiken på om ni har plockat något ätligt i naturen på sistone? Hur går det med eventuella odlingar? Har ni några tips på fler läsvärda böcker på temat? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas att ni har en fin midsommarhelg allesammans! Här firade vi traditionsenligt med regnrusk och tjocktröja ??

Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Groddar, skott & microgreens
– Självhushållning & boktips
Naturens skafferi – 7 ätliga växter & vad du kan göra med dem
Temamånad: Odling & naturens skafferi

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Odling, ätliga växter & boktips

 1. Hurra för den vilda och egenodlade maten! De ger verkligen utrymme för mer tid i naturen och mindre tid på lönejobb (eftersom det sparar pengar att hämta sallad i naturen istället för på affären).

  Jag har plockat maskrosblad till sallad, daggkåpor till te och massor med smultron till frukostgröten!

  En kokbok som inspirerat mig heter Det vilda köket. Och så följer jag Niki på Instagram under @neonatur

  Bra skrivet, fortsätt njuta av överflödet vi har omkring oss denna sommar 🙂 det ska jag!

  1. Men eller hur! Superbra ju. Vad härligt, det låter bra ??

   Tack för tipset om boken och om Nikis instagram, ska definitivt kolla! Tack snälla, och det ska jag absolut göra.

 2. Jej ?Så mycket ni odlat och fått upp . Vad hærligt. Och spænnande med palsternackor också och så gott. Tack før fin blogg och takk før alla tips. Jær i Norge firas Sankt Hans, lite mindre firande æn Midsommarafton. Hsr inte odlat nåt i år .jo førresten chiafrøn de blev små mørka grøna blad.odlade på hushållspapper. Gjorde en dressing till Sankt Hans och bjød vænner på. Lite kul før jag smulade ner lite torkad brænnæssla och libbstikka. Kul nær man plockat sjælv. Så gott era grønsaker ska smaka nær de får væxa i lugn och ro. Ha det fint?

  1. Ja det känns härligt, och visst är det gott med palsternackor! ? Har också groddat chiafrön (men i groddtråg), det är också mumsigt ju.

   Det låter mysigt, och visst är det kul att använda saker man plockat själv. Mmm, egenodlade grönsaker smakar verkligen annorlunda (och mycket mer). ? Tack detsamma!

 3. En tanke.. går det att söta fläder med björksocker/ xylitol?

  Bra skrivet! Ska absolut lägga till dessa böcker på min läs lista (på biblioteket).

  Kram

  1. Bra fråga, jag vet faktiskt inte. Har ingen direkt erfarenhet av björksocker – är därför osäker på om den har samma konserverande effekt som vanligt socker..? Fast om man fryser saften borde det väl gå bra antar jag. ?

   Tack! Och toppen att du lånar böcker på biblioteket, försöker också göra det i största möjliga mån.

   Kram

  1. Vad härligt, jag gillar hennes böcker jättemycket! Har dock inte kikat så mycket på hennes youtube-kanal ännu, tack för tipset ?

 4. Här skördade vi och åt en egenodlad gurka häromdagen. Så gott och så känns det hälsosammare när det är egenodlat. Tack för fina boktips, ska kolla in dem.

  1. Ååh vad härligt! ♥ Verkligen, håller helt med dig. Vad kul, hoppas du gillar dem!

  1. Vad kul att du gillade inlägget! Men eller hur, känner likadant. Vill också lära mig mer ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.