?>

Minimalism & relationen till prylar

De senast 6-7 åren har min relation till materiella ting verkligen förändrats. Det hela började nog när jag på allvar kom i kontakt med begreppet minimalism och började rensa bland prylarna. Idag bryr jag mig på ett sätt mindre än någonsin om materiella saker, och på ett annat sätt bryr jag mig mer. Det kanske låter lite märkligt, men jag ska förklara hur jag menar.

Många gånger säger vi att ’det materiella inte är så viktigt, att det inte spelar så stor roll’ – även om vi kanske inte riktigt lever så… Egentligen är det nog inte så konstigt, att vi säger en sak men gör en annan – vi präglas alla av denna materialistiska värld, på ett eller annat sätt. Men, det är verkligen skillnad på att veta något (intellektuellt) och att genuint känna det (emotionellt). Under de här 6-7 åren har jag gått från att just veta, till att känna ovanstående.

Jag har på djupet insett att de materiella sakerna egentligen är ganska oviktiga, att det som verkligen betyder något inte kan mätas i kronor eller status. Att det mest värdefulla här i världen inte går att ta på – det handlar snarare om saker som hälsa, relationer, meningsfullhet och kärlek. (Alltså all form av kärlek! Till sig själv, andra, ett husdjur, naturen, livet, planeten mm)

Förr i tiden blev jag väldigt upprörd om en pryl ”försvann”, gick sönder eller liknande. Jag kunde älta och gräma mig under en lång tid. Nu tar jag det inte alls lika hårt! Vilket känns som en förvånansvärt stor befrielse. Mina grejer äger inte mig på samma sätt längre, vilket de till viss del gjorde tidigare. På ett sätt bryr jag mig alltså mindre om materiella ting.

Hur menar jag då, när jag samtidigt skriver att jag bryr mig mer om prylarna? Jo, sedan jag släppte taget om de överflödiga sakerna, har jag blivit bättre på att uppskatta och ta hand om de få prylar jag har kvar. Jag är mer rädd om dem och försöker i första hand underhålla och laga det jag har, istället för att slentrianmässigt köpa nytt.

Dessutom tycker jag mig blivit mer selektiv och kräsen med de prylar jag väljer att äga. De måste fylla någon form av funktion, eller rättare sagt tillföra ett värde till mitt liv. Jag har också blivit mer mån om att de saker jag äger ska vara av god kvalitet och helst hålla länge. Att de är schyssta – både i bemärkelsen materialval och design, men också när det gäller hur de producerats (av hänsyn till planeten och medmänniskorna).

Så på ett sätt bryr jag mig alltså mer om de materiella sakerna nu, än vad jag gjorde tidigare.

Det här har som sagt varit en flerårig process för mig, och troligen är jag fortfarande inte riktigt i mål. Däremot har jag verkligen fått en ökad medvetenhet under den här tiden. Med det sagt, är jag långt ifrån perfekt. Jag gör så gott jag kan. Det tror jag att de allra flesta gör, efter den information och förutsättningar de har. Ibland tvingas man såklart kompromissa på en eller flera punkter, vare sig man vill eller inte, men det är väl en del av livet antar jag.

När vi ändå är inne på minimalism och prylar, skulle jag vilja dela med mig av två citat:

”The best way to enjoy your favorite things every day, is to only own your favorite things.”

– Unknown

”Maybe the life you’ve always wanted is buried under everything you own.”

– Joshua Becker

Förresten kanske någon undrar vad alla naturbilder har att göra med minimalism och prylar? Inte så mycket egentligen 😉 Men för mig är naturen en motpol till all prylhets och konsumtion. En frizon. Jag har nämligen aldrig stött på ett träd som värderar mig efter mina kläder, prylar eller andra yttre attribut! Dessutom kan minimalism och ägandet av färre prylar, frigöra tid – som med fördel kan spenderas i naturen istället. Eller för all del, på något annat fritidsintresse.

Avslutningsvis tänkte jag bara tipsa om nedanstående ’gamla goding’ – nämligen ett videoklipp på temat prylar. Det är så himla träffsäkert och komiskt på samma gång!

Vad har ni som läser för relation till prylar? Och vad tyckte ni som kollade på videoklippet? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allesammans, och att ni får en mysig helg! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Vad är minimalism?
Ett enklare liv – att bo på liten yta
5 saker vi inte äger
Sparar prylarna oss verkligen tid?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Minimalism & relationen till prylar

 1. Jag är så glad att jag funnit din blogg! ?

  ”He who buys things he does not need is stealing from himself.”

 2. Åh, försöker inspireras av dina ord och detta med minimalism. Har ett hem överfyllt med saker. Dock har många av dem stort affektionsvärde, vilket gör det svårt att sortera bort dem. jag är så sjukt nostalgisk och älskar att omge mig med saker som har minnen. Men med två småbarn är det rätt hopplöst att ha många saker i hemmet. En annan sak jag ofta tänker på… jag försöker rensa ut saker och samtidigt kommer andra och ger oss saker, presenter till barnen osv. Har ibland försökt påpeka att vi inte behöver… och att jag själv inte vill ha presenter. Men det verkar vara jättesvårt för människor idag att greppa att man önskar sig att INTE få något. Har du upplevt det, och hur talar du om på ett fint sätt att du inte vill ha fler saker? Önskar ett blogginlägg om det! 😀

  P.S. Älskar George Carling!

  1. Vad härligt att du försöker inspireras! Kanske kan KonMari- metoden vara något för dig? Den är väldigt tillåtande, samtidigt som den just rekommenderar att man rensar bland de sentimentala prylarna allra sist (eftersom de är svårast). Jag har kortfattat beskrivit metoden i ett tidigare inlägg, som heter ”Rensa bland prylarna – en guide”.

   Jag förstår precis, det är svårt med presenter! Och det kan ta lite tid innan omgivningen vänjer sig. Bra idé med ett inlägg om detta, tack för tipset! ? Har faktiskt en del knep och tips på ämnet, som jag gärna delar med mig av i ett inlägg framöver.

   Samma här, han är verkligen fenomenal!

  2. Det är jättesvårt att inte ge bort ”något” vid Jul, födelsedag eller helt enkelt när man är bjuden hem hos någon. Jag själv säger alltid att jag inte vill få något men sen fixar jag presenter vid olika tillfällen. Så istället för att säga nej till presenter kan du välja eller tipsa om presenter som ”försvinner” efter ett tag :-), mat, kroppsoljor eller liknande produkter, listan kan göras lång. Ge bort sådana presenter och du kommer kanske att få tillbaka likadana. Eller säg direkt till personen ”köp ingen present, lite choklad eller te eller något som du har bakat själv skulle göra mig jätteglad” eller någonting så. Om det är presenter till barnen som är problemet kan man göra precis likadant, ”köp ingen leksak, han/hon gillar pepparkakor, köp dem, han/hon blir jätteglad”. Att säga nej till present blir inte lyckad men att tipsa om något kan det bli lösningen. Lycka till!! 🙂

   1. Tack för bra svar!
    Jag brukar själv ge saker som jag antingen vet önskas eller kan konsumeras, som ätbara saker eller kanske en fin tvål etc. Har försökt lobba för second hand till presenter för barnen, som böcker t ex, men det går trögt. ?Ett litet steg i taget antar jag.

 3. Klokt skrivet som vanligt! Jag är väl någonstans i processen mot att bli mer som du i inställningen till prylar, men har inte alls nått dit än. Jag ska snart påbörja en ny ”omgång” av utrensning enligt Marie Kondos ”filosofi”, och hoppas att jag kommer längre denna gång. Jag tänker redan mycket på medveten konsumtion, men jag har svårt att inte klamra mig fast vid och värdesätta saker som jag verkligen tycker om. Det behöver givetvis inte vara fel utan är väl tvärtom en del av att vårda och uppskatta det man har som du skriver, men jag känner mig väldigt kluven just kring min uppskattning av materiella ting som jag liksom dras till för att de är fina, ex. inredning och kläder. Är du ointresserad av inredning och kläder osv. eller kan du fortfarande uppskatta att ha det fint omkring dig rent materiellt?

  1. Tack snälla! Vad härligt, vi har också rensat i många omgångar. Tänker att det är okej att det får ta lite tid. Vi har kommit till en nivå som känns bra just nu, men sen brukar det gå en tid och så är man redo att släppa taget om fler saker… När vi utvecklas som människor kommer ju också behovet av prylar variera genom åren.

   Absolut, jag håller verkligen med dig. Jag uppskattar att ha det fint omkring mig och är intresserad av feng shui. Men jag känner inget behov att köpa nytt och ständigt uppdatera garderoben eller inredningen – utan flyttar runt/varierar och kombinerar det jag redan har på olika sätt.

   Rensandet i sig är ju inte målet, utan jag ser det snarare ett verktyg för att frigöra tid och energi ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.