?>

Koppla ner – Att begränsa skärmtiden & sociala medier

Juli månad är äntligen här, vilket ofta är synonymt med sommar och semestertider. Så himla härligt! ♥ Ny månad innebär ju även att det är dags för ett nytt tema här på bloggen, i utmaningen mot ett mer hållbart 2018.

Hittills har vi ju bland annat rensat bland prylarna, bytt ut engångsprodukter, haft köpstopp och en vego-månad. Men nu har det alltså blivit dags för att koppla av (ner) ordentligt. Semester handlar ju om just vila och avkoppling, och vad passar väl bättre då, än att begränsa tiden vi spenderar framför olika skärmar och på sociala medier?

Långt bort från vardagens stress, stadens brus och närmsta telefonmast.

Personligen har jag en form av hatkärlek till smartphones och sociala medier. De kan verkligen vara fantastiska verktyg på många sätt, och underlätta diverse saker i vardagen. Men, de har också visat sig ha många negativa effekter. Exempelvis har studier visat att vi känner oss mer ensamma, isolerade och otillräckliga, ju mer tid vi spenderar på sociala medier.

Smartphones har bevisat negativ inverkan på vår koncentrationsförmåga och gör att vi känner oss stressade. Dessutom har vi de sociala bitarna och det faktum att många av apparna avsiktligt är designade för att göra oss beroende. Visste du att dopamin-nivåerna (som aktiverar hjärnans belöningssytem) i princip påverkas lika starkt av våra smartphones, som av kokain? Det är skrämmande tycker jag.

Nedanstående två videoklipp förklarar mer om hur just smartphones och sociala medier påverkar oss. De är båda otroligt tankeväckande, och jag kan inte nog rekommendera er att se dem.

Under juli månad tänkte jag faktiskt ta en paus från sociala medier helt och hållet. Jag kommer fortsätta skriva här på bloggen, men inte använda varken facebook, instagram eller liknande medier överhuvudtaget.

Förhoppningen är att bryta mitt beroende (som förmodligen inte är värre en den genomsnittlige svenskens) samt att få en mer sund distans och inställning till just sociala medier. Dessutom tänkte jag vara extra noggrann med min skärmtid. Ni som vill hänger såklart på!

Under denna tema-månad tänkte jag alltså att vi funderar lite extra över hur vi konsumerar information och sociala medier, samt över våra mobilvanor. Jag kommer även berätta om hur den här ’fastan’ går för mig.

Faktum är att jag redan smygstartat månaden, eftersom jag och min man var iväg och vandrade i Tivedens nationalpark nu i helgen. Det fanns i princip ingen täckning där överhuvudtaget, så jag kunde inte använda telefonen alls under dessa dagar. I ärlighetens namn var det lite jobbigt, men samtidigt otroligt skönt!

Jag kommer lägga upp ett sista inlägg på instagram idag, bara för att skriva ut att jag har en paus därifrån under resterande juli. Men därefter blir det inga mer sociala medier på fyra veckor för min del (!)

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av några olika idéer och tips för er som är sugna på att haka på månadens utmaning. Var och en väljer såklart sin egen nivå!

5 mer eller mindre drastiska tips, för att minska smartphone-beroendet:

– Undvik sociala medier helt och hållet, alt. kolla dem en gång om dagen (obs! kräver enorm självdisciplin)
– Stäng av notiserna till sociala medier (eller helst till alla appar). Den modige kanske rent av tillfälligt avinstallerar dessa appar.
– Träna på att inte ständigt ha telefonen nära till hands, och undvik att ta fram den så fort det uppstår en paus.
– Använd gärna en gammal knapptelefon under denna månad om du har tillgång till det, på så sätt kan du fortfarande ringa och ta emot sms, men får ett skönt avbrott från allt det andra.
– Ett annat alternativ kan vara att stänga av internetuppkopplingen på sin smartphone.

Bild från helgens vandring: osminkad, nedkopplad och fri som en fågel ?

Nu är jag nyfiken på att höra vad ni tycker kring det här med sociala medier och smartphones! Vad tänker ni kring för- och nackdelar? Är ni, precis som jag, lite smått beroende av telefonen? Och är du villig att anta min utmaning och koppla ner nu under juli månad? Berätta gärna!

Hoppas ni får en underbar vecka allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Alltid uppkopplad & nära en skärm?
Att frigöra tid & leva mer balanserat
5 saker vi inte äger
Att låta semestern vara just semester
Sparar prylarna oss verkligen tid?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Koppla ner – Att begränsa skärmtiden & sociala medier

 1. Superbra idé!
  Jag hade precis en rejäl paus själv från sociala medier (halva april och hela maj) och det var SÅ skönt! 🙂
  Efter denna paus har jag minskat mitt tittande på telefonen med säkert 80-90% . Man inser att man verkligen inte behöver hålla sig själv och andra uppdaterade hela tiden, det finns betydligt roligare saker att göra i livet, och man kan vara närvarande på ett helt annat sätt utan telefonen i handen..
  kram
  Emmaline

  1. Tack! Ååh, det låter toppen ju! Hoppas att jag kan reducera mitt telefon-tittande lika mycket som du ?? Absolut, det har du helt rätt i! Kramar

 2. Wow! Vilka inspirerande videos och vilken underbar bild på dig Sandra!!! Saknar dig jättemycket! Kram finis ?❤️✨

  1. Men eller hur, visst är de bra! Tack snälla ?? Saknar dig med vännen, vi får ta och ses snart! Kram på dig fining ?✨

 3. Tror verkligen på detta! Inaktiverade min Facebook för några år sedan och har aldrig ångrat det. Har kvar Messenger, där kan jag hålla kontakt med de jag vill! Har också alla notifikationer avstängda på telefonen och om jag märker att jag börjar öppna en app ofta, per automatik, så brukar jag flytta på den! Lätt sätt att bryta ett dåligt mönster 🙂 För mig som högsensitiv är det viktigt att minimera tekniken när jag börjar känna mig stressad eller påverkad. Sociala medier är värst. Just nu har jag köpstopp några månader (för att bli mer medveten om min konsumtion) och då har jag också tagit bort appar som har med konsumtion att göra, typ Blocket, Tradera, Etsy.. Bra inlägg! Tror särskilt inte alla tänker på vilken effekt sociala medier kan ha 🙂

  1. Vad skönt, det låter klokt och bra! ?? Avinstallerade facebook-appen för några månader sen, och har inte saknat den. ’Hänger’ väldigt lite på just fb i vanliga fall, men använder messenger en hel del precis som du. Har i princip stängt av alla notifikationer jag med, och förstår precis hur du menar (är också högsensitiv).

   Toppen ju, heja dig! ?? Tack så mycket! Nej men precis, det har du nog helt rätt i.

 4. Jag håller helt med om det du skriver! Det finns så mycket bra med tekniken som underlättar men det finns också en stor fara när framförallt sociala medier börjar äta upp ens tid mm. Allt blir så destruktivt på något vis? Jag loggade ut helt under den senaste julen, det blev ca 3-4 veckor och det var lite skrämmande först men sen så skönt, efteråt ville jag knappt koppla upp mig igen. Det svåra är när sociala medier hänger ihop med sitt företag/jobb eller liknande. I övrigt har jag börjat stänga av alla aviseringar samt avsluta alla reklamutskick som kommer via mail och sms. Det tar sin tid men börjar minska nu ?
  Önskar dig en skön sommar ☀️☀️☀️

  1. Jaa men eller hur! Vad skönt, kan tänka mig det. Absolut, det har du rätt i – ibland är det liksom lite av ett ’nödvändigt ont’. ?? Samma här, det tar lite tid som sagt – men det är verkligen skönt att slippa alla reklamutskick.

   Ååh, tack detsamma! ??☀️

 5. Jag har gjort valet att inte delta i sociala medier (som FB) då jag anser att det är alltför lätt att bli beroende och alltför engagerad.

  Håller verkligen med om det som sägs i videon om att ständig synlig närvaro av mobilen signalerar att den är det viktiga, där fokus ligger. Det är självklart men tyvärr något inte alla förstår. ? Att försöka prata med någon som ler ner mot mobilen ger en sån exkluderande känsla. ”Här är någon som jag har mycket roligare med.” Blir så ledsen.

  1. Wow, vad starkt av dig att inte delta i sociala medier överhuvudtaget!

   Jaa men visst är videon bra! (Och samtidigt lite skrämmande.) Håller helt med dig, det är verkligen ledsamt. Hoppas att det är en fas som vi snart kommer ur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.