?>

Konsumtion, enda sättet att känna sig fin & tillräcklig? – 7 tips för en hållbar garderob

Insikten slog mig hårt i ansiktet. Jag hade känt mig fin, ända tills jag mötte upp min vän som såg fullkomligt strålande ut – i en sprillans ny outfit. Plötsligt kände jag mig inte alls lika fin längre, utan blek, färglös och tråkig, där jag stod i mina gamla kläder.

De här tankarna dök upp i mitt huvud för ett par år sedan. Och nyligen var jag med om en liknande situation, men reagerade då på ett helt annat sätt. Jag noterade att en tjej hade fina skor och sneglade därefter runt på övriga fötter – jodå, alla hade nya eller välpolerade skodon. Alla utom jag, som stod där i mina slitna älsklingsdojjor…

Men istället för att må dåligt över detta faktum, så konstaterade jag att ’Ja just det, jag prioriterar ju andra saker högre och trivs med det valet, samt mina gamla skor’. Det var en oerhört skön och fin insikt.

Förstå mig rätt, jag lägger ingen värdering i om man har nya skor eller inte – det är upp till var och en. Det var inte heller så att jag, i det första exemplet, missunnade min vän nya kläder – självklart inte! Däremot var det intressant att notera skillnaden i mitt förhållningssätt vid de båda tillfällena, samt hur olika de fick mig att känna.

Jag fick en fråga på samma tema från en fin läsare häromdagen, och tänkte därför att jag skulle lyfta och besvara den i detta inlägg. Det känns dessutom extra aktuellt med tanke på White Monday och Black Friday som infaller den här veckan.

Hursomhelst, löd frågan ungefär såhär: Jag har rensat bland mina kläder och anammat ett mer hållbart tänk, men kan ibland sakna att shoppa kläder och att ha på mig trendiga plagg. Jag vill känna mig fin och ”hänga med” men samtidigt inte ändra mitt miljötänk. Har du några tips eller tankar kring det här?

Absolut, visst har jag det! Och här nedan har jag samlat sju av dem. Förhoppningsvis kan de inspirera och hjälpa även dig.

Fin utan nykonsumtion – 7 tips för en hållbar garderob

1. Hitta din stil
Gillar du neutrala färger, stora mönster, tufft, sportigt eller kanske plagg med romantisk touch? Oavsett vilket, när du har koll på vad du verkligen tycker om och trivs i, kommer du upptäcka att trender och mode inte spelar någon (eller en allt mindre) roll.

2. Undvik reklam
Oavsett om man ser på tv, går på stan, surfar eller besöker en butik – så finns det reklam och budskap överallt, som alla uppmanar till konsumtion. ’Köp den här produkten så blir du lite snyggare, lite bättre och lite mer lycklig’. Vi fullkomligt bombarderas av dessa budskap.

Det är onekligen svårt att undvika reklam helt och hållet. Men genom att avprenumerera på nyhetsbrev, vara selektiv med olika former av media och skippa strosandet i butiker, så kan man kraftigt reducera exponeringen. Vilket gör det lättare att vara nöjd med det man redan har, samtidigt som det minskar risken för impulsköp.

Låt huvudet vila från all reklam! (Och gör det gärna iförd secondhand-fyndade jeans & en t-shirt som du ärvt av din syster. ?)

3. Ha koll på dina värderingar & prioriteringar
Lets face it, det är svårt att både äta kakan och ha den kvar. Så, vad värdesätter du? Vill du ha de senaste kläderna och prylarna, eller tex mer tid och pengar att spendera på familj och/eller fritidsintressen? Det finns inget rätt eller fel. Men när du vet vad som är viktigt för dig, blir det lättare att göra mer medvetna val.

4. Syna illusionen & normerna
I grund och botten är ju faktiskt kläder något vi har, för att på olika sätt skydda och skyla kroppen. Så frågan är om vi inte ger dessa tygstycken oproportionerligt mycket värde och fokus? Med risk för att trampa någon på tårna nu – men helt ärligt – är det inte lite konstigt egentligen, att så många av oss suktar efter ’det senaste’ eller är villiga att betala extra för kläder som har ett visst märke? Hallå, det är ju bara en liten lapp, vad spelar det för roll egentligen?

Något som däremot spelar roll, är klädernas kvalitet samt hur de har framställts. (Läs detta inlägg så förstår du vad jag menar)

Veja är ett märke som tillverkar miljövänliga skor av hög kvalitet, under schyssta produktionsvillkor. ♥

5. Secondhand & klädbyten
Ibland kan det ju vara så att man faktiskt behöver nya kläder, men med det sagt så måste de ju inte nödvändigtvis vara splitter-nya. Det finns redan ett enormt utbud av kläder (och prylar) att tillgå, så varför producera nytt om det inte behövs? Att byta kläder med nära och kära, anordna/delta i en klädbytardag, eller handla begagnat via köp- och säljsajter samt secondhand, är superbra alternativ.

Du får ’nya plagg’ till betydligt lägre pris, samtidigt som du gör en viktig insats för miljön och planeten. Tiden när det ansågs ’skämmigt’ att handla på loppis och secondhand är sedan länge borta, nu är det inte bara socialt accepterat – utan anses också medvetet och smart. Vi har till och med nått en nivå där det återvunna plagget har utsetts till årets julklapp. (Jaa, men visst blir man lycklig!! ♥)

Glad tjej, iförd en jacka inköpt på secondhand.

6. Sluta jämföra
Nej det är onekligen inte helt lätt att sluta jämför sig med andra, men försök, för din egen skull! ♥ Om du kommer på dig själv med att tänka något i stil med: ’Ååh, vilken fin tröja hon har’ så säg det till personen i fråga! Påminn också dig själv om att bara för att hon (eller han) är fin, så är inte du mindre fin. Vi behöver inte jämföra oss med varandra! Alla är fina på sitt sätt. Dessutom sitter den verkliga ’finheten’ inte i kläderna, eller i några andra materiella saker för den delen…

7. Självkänsla & välmående
När vi tar hand om och är snälla emot oss själva, så syns det. Vi får helt enkelt en vacker utstrålning när vi mår bra och trivs i oss själva, något som aldrig kan uppnås med hjälp av kläder eller andra yttre attribut. Man brukar ju säga att ’en skönhet klär i allt’, men jag tänker snarare att ’en välmående människa är vacker, oavsett vad hen har på sig’. ♥

No one is going to stand up at your funeral and say ”She had a really expensive couch and great shoes”.
Don’t make life about stuff.

– Unknown

Vill du läsa mer om hur du kan skapa en bättre & mer hållbar garderob? Kolla in dessa 4 enkla steg på temat, samt de relaterade inläggen här nedan.

Vad har ni för tankar och funderingar kring det här med kläder, konsumtion och hållbarhet? Har du fler tips? Berätta gärna i en kommentar!
Önskar alla en riktigt fin dag! Ta hand om er ♥ Kramar

 

Relaterade inlägg:

Köpstopp & tankar kring hållbar konsumtion
Så fyndar du på loppis & second hand
Vad varje konsument bör veta
Det är svårt att hålla sig frisk & sund i ett sjukt samhälle

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

19 thoughts on “Konsumtion, enda sättet att känna sig fin & tillräcklig? – 7 tips för en hållbar garderob

 1. Så bra och viktigt inlägg! Jag upptäckte till min glädje att jag redan tänker och gör enligt punkterna, helt naturligt. Det gav bekräftelse och tillfredsställelse att jag är på rätt väg. ?
  (Tyvärr är min sambo långt ifrån, han tillhör dem som gärna konsumerar (nytt) i tid och otid.)

  1. Tack snälla! Vad härligt, bra jobbat! ? Åh okej, men vilken tur att han har dig då! Förhoppningsvis blir han inspirerad o hakar på ditt hållbarhetstänk framöver. ?

 2. Håller som vanligt med dig i allt du skrivit ☺️ själv handlar jag så mycket jag kan begagnat, inte bara kläder utan allt jag har möjlighet till, det känns så mycket bättre. Och det är väl tur från början att jag inte ens gillar att handla kläder ?

  1. Hihi, vad kul att höra! Grymt ju! ?♻️? Absolut jag håller med, försöker också välja secondhand så långt det är möjligt – och det känns så mycket bättre precis som du skriver! Samma här! ?

 3. Hittade denna sida från DN.se – Otroligt roligt att människor idag vågar bryta sig från ”norm” och följa magkänslan.

  Skulle vilja lägga till ett tips (lol… det är ju din sida, men jag har tänkt och funderat på samma sak) – Att ignorera pris till förmån för kvalité och uppmuntra fabrikanter som gör saker med livstids garanti. Idag tänker väldigt många att ”denna kostar ju bara hälften, jag kan köpa två för samma pris” men problemet med det är att vi då har två dåliga [infoga valfri vara] som ska slängas när de går sönder. Vi köper helt enkelt för mycket dålig kvalité i detta slit och släng samhälle. Trasiga produkter beror på dålig produktion. Dålig produktion främjar vi genom att jaga det billigaste. Att köpa kvalité är ett viktigt miljötänk som få verkar förstå.

  Tack för ordet 🙂

  1. Åh vad kul att höra! Absolut, det har du helt rätt i – jättebra tips! Brukar också förespråka kvalitet över kvantitet här på bloggen med jämna mellanrum, och det är verkligen en viktig aspekt (av fler anledningar) precis som du är inne på. ? Tack själv för att du delar med dig av dina kloka tankar!

 4. Såg dig också på DN idag och där handlade ju också om självodling, ekologi och dåligt. Kul, jag lever så där sedan drygt tio år- bl.a. av hälsoskäl.(83 år). Jag undviker därför konsekvent industri mat och tomma kalorier vilket har gjort att jag numera är friskare än på över 20 år samt slipper såväl sjukdomar som mediciner. Omkring mig dör folk i min ålder av sjukdomar genom att de är vilseledda av såväl reklam som myndigheter och sjukvård. Trots att ekologisk mat är dyrare så får man betydligt mera näringsvärde per krona. Totalt sett blir det billigare också. Lycka till med det nya naturliga livet. Pengar har begränsat värde när det kommer till väsentligheter som hälsa och välbefinnande.

  1. Vad roligt att höra! Wow, så himla härligt och inspirerande att ta del av dina tankar – tack! Håller helt med dig gällande såväl maten, som pengarna och att vi tyvärr blir vilseledda… Tack så mycket! Ha det gott ?

 5. Hittade din blog via Expressen. En massa spännande att läsa!! Jag och min man började med ekonomi (spara mkt och ifrågasatta kostnader), men jag har mer och mer blivit intresserad av först minimalism och nu miljö/hållbarhet. Jag och ena sonen är vegetarianer. Jag har handlat väldigt lite på några år och träffade en kompis igår i mina 7 år gamla kängor och 6 år gamla jacka. Hade inte läst dina tips, men ska använda mig av tankesättet framöver:) Vågade efter ett tag se dokumentären true cost för några veckor sen – tycker det är ett så jobbigt ämne och har kört med huvudet i sanden taktiken…. Har du tips (eller artikel) på klädmärken som erbjuder hållbara och prisvärda kläder? Tack för superspännande blogg!!

  1. Vad kul att höra, tack! Vi började också tidigt med just de ekonomiska bitarna – att spara och ifrågasätta precis som du skriver. Vad härligt, heja heja! ??

   Åh, ja det är en sevärd men tuff dokumentär. Det finns en hel del schyssta märken och butiker, som tex Thrive, Astrid goes Organic och Ecosphere. Sedan är ju secondhand ett bra komplement/alternativ. ♻

   Tack själv för dina snälla och uppmuntrande ord!

 6. Det är en intressant och tänkvärd blogg du skriver.
  Jag är långt ifrån vad du är, men blir som många andra mer och mer intresserad av och intar ett mer miljömedvetet tänk. Är därför lite nyf p att höra hur du tvättar och vilka eventuella medel som du använder vit tvätt av kläder. Har försökt pröva att göra egna och mer miljömedvetna alternativ till tvättmedel och sköljmedel med varierande resultat.

  1. Tack så mycket! Vad härligt att höra. Jag använder sedan många år tillbaka tvättnötter och nöjd med det. Vill man ha doft kan man tillsätta lite eterisk olja, och som alternativ till sköljmedel kan man slå i en skvätt ättika.
   Jag har tidigare skrivit om vilka produkter jag använder hemma, i ett inlägg som heter ’Att kemikalie- & plastbanta’ om du vill läsa mer. Du hittar inlägget här: http://www.sandrajunhammar.se/att-kemikalie-plastbanta/

 7. Hittade din blogg igår och läser nu i arkivet. Vill bara säga att jag tycker du sätter ord på så många viktiga tankar, som jag behöver påminnas om. Som ett exempel bara: ”…bara för att hon är fin är inte du mindre fin…”. Tack för att du skriver ner kloka tankar som jag får läsa.

  1. Åh, vad fint att höra! Tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord, de värmer ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.