?>

Kärlek eller rädsla? – Tips för att fatta rätt beslut

Har du svårt att fatta beslut emellanåt? Att göra val eller bestämma dig för ett alternativ? Då är det här inlägget något för dig! Jag tänkte nämligen dela med mig av ett tips, som har gjort stor skillnad för mig. Det är dessutom lika simpelt som det är briljant.

Men innan jag avslöjar vad det är, så behöver vi först kika lite på bakgrunden. Häng med!

För en tid sedan kom jag i kontakt med tanken att det bara finns två känslor, nämligen kärlek och rädsla. ’Va?’ kanske du tänker nu, precis som jag gjorde först. Lugn bara lugn, jag ska förklara. Vi får ju redan som barn lära oss att det finns en massa olika känslor – men tänk om dessa såkallade känslor, i själva verket är olika varianter eller former av just kärlek och rädsla?

Om jag till exempel säger ilska, frustration och oro – tror ni att det är kärlek eller rädsla då? Precis, rädsla. Om jag däremot säger tillit, glädje och hoppfullhet – vad säger ni då? Om någon svarade rädsla så får ni en chans att ändra er ? Svaret är såklart kärlek.

Det här kanske verkar märkligt, men faktum är att det här tankesättet har hjälpt mig oerhört mycket. När jag står inför ett beslut eller grubblar över något, så frågar jag mig själv ’kärlek eller rädsla?’. Då blir det väldigt tydligt vad de olika alternativen står för, alltså vad som genuint resonerar med mig och vad som mer handlar om olika yttre krav eller förväntningar. Frågan gör det lättare för mig att fatta rätt beslut, även om det känns läskigt.

Det handlar alltså inte om att man ska fly ifrån ilskan, sorgen eller oron (rädslan). Nej, alla känslor måste få finnas och är okej. Det handlar snarare om att inte låta rädslan styra ens val, och därmed ens liv. För att förtydliga: att fatta beslut utifrån kärlek är alltså inte synonymt att välja den lätta vägen, utan att göra det som känns rätt – även om det är skrämmande.

Om man skulle fråga en person, vem som helst, ’kärlek eller rädsla’? Så tror jag inte att någon skulle välja rädsla. Trots detta fattar vi många gånger beslut som går stick i stäv med det. Vi väljer ’den lätta vägen’, av rädsla för att misslyckas, för vad andra ska tycka och tänka, osv. Det är inget fel med det, det är okej. Men samtidigt kan det vara bra att veta, att varje gång vi fattar beslut utifrån rädsla så kompromissar vi både med oss själva, våra drömmar och värderingar.

Det må vara läskigt att följa sitt hjärta (att välja kärlek) – men det ger otroligt mycket på samma gång! Vi växer oss lite starkare och strålar lite mer, varje gång vi står i vår egen sanning. ♥

Avslutningsvis vill jag nämna att det ibland kan vara svårt att känna vad som är kärlek respektive rädsla. Emellanåt kan det vara både och samtidigt, men många gånger handlar det om att vi inte riktigt vågar eller tillåter oss själva att verkligen känna det vi faktiskt känner. Då kan tex yoga eller meditation vara till hjälp. För innerst inne (om vi ger det lite tid) så har vi alltid svaret. ♥

Vad tycker ni om den här metoden? Är ni ni sugna på att prova den, eller är det kanske redan en teknik ni använder er av? Har ni några andra tips som kan underlätta när man ska fatta beslut? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar dag allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Att möta sina rädslor
Förändring & mentalt bagage
Att nå sina mål & drömmar
Du är inte ensam
Att följa sin passion & leva ut sina drömmar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

18 thoughts on “Kärlek eller rädsla? – Tips för att fatta rätt beslut

   1. Så fint inlägg och bra beskrivet att vi faktiskt har två känslor att navigera utifrån. Jag har i flera månader gått och oroat mig över saker som är så små ting, jag väljer hellre att lyssna på mina känslor än att ignorera och förkasta mig själv. När vi är sanna för oss själva, då gör vi val som leder oss till förhoppningsvis det bättre.

 1. Fint skrivet. Det märks att du har gått igenom mycket känslor – för bara då kan man förstå båda sidorna.

 2. Ibland kan det hjälpa att höra vad någon annan tycker i en fråga, ofta blir det då tydligare för en själv om man håller med eller tycker tvärtom.

  Visst är det klokt att ”välja med kärlek” men rädsla kan också behöva vara vägledande ibland, då det är rimligt. Så att vi lär oss vad vi faktiskt mår bra av att undvika. Det svåra är väl att veta när det är rimligt och när det inte är det…

  1. Absolut, det har du helt rätt i! Tänker bara att det kan vara en god idé vara noggrann med vem man frågar, eftersom det ofta kan vara avgörande för utgången.

   Förstår hur du menar, tänker dock att det blir så automatiskt när man väljer kärlek – eftersom man då samtidigt väljer bort det man inte mår bra av, om du förstår hur jag menar? ?

 3. Jag har tänkt mycket på den här texten sen jag läste den i lördags – tack! En annan metod för att fatta beslut mer i linje med mig själv som jag använder just nu är att känna efter om något känns ”HELL YEAH or no”. Just nu kan jag inte minnas var citatet kommer från men har för mig att det kan ha varit någon podcast (kan kolla upp om någon undrar). Hur som helst har det tankesättet hjälp mig att förtydliga vad jag verkligen vill och vad jag egentligen kanske inte vill vara med på och tackat nej till mycket mer än tidigare tack vare det.

  1. Åh vad fint att höra, tack! ? Jaa den metoden är också riktigt bra! Tillämpade den en del förr, men har tappat den lite. Vill plocka upp den igen nu känner jag, tack för påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.