?>

Julfint med återbruk & naturmaterial

Julen närmar sig verkligen med stormsteg. Men det var faktiskt först igår som jag fick fram adventsljusstaken och annat pynt – lagom till lucia, haha! De senaste veckorna har varit väldigt intensiva och jag har varit bortrest en del, så det har liksom inte blivit av tidigare.

Egentligen kände jag inte riktigt att tiden fanns nu heller, men jag bestämde mig för att pyssla lite ändå. Och kanske är det som så, att vi som mest behöver en paus när vi har som minst tid till det? 

Att mitt i jul-/vardagsstressen tillåta sig själv att ta en timme eller två till att bara landa. Att släppa alla krav och istället ta en skogspromenad, rulla ut yogamattan, läsa lite i en bok eller göra något kreativt. 

Nåväl, åter till julpyntet. Ärligt talat är jag inte så förtjust i tomtar och grejer, utan föredrar att dekorera med naturmaterial. Enkelt, vackert och snällt mot såväl plånboken som miljön!

I det här inlägget tänkte jag därför visa och tipsa om hur man kan göra fint med naturmaterial, men också med lite återbrukade saker.

Hjärtformad krans av lingonris & spiror av kastanjer.

Att binda kransar är kul, och något av en klassiker till jul. Men de behöver ju inte nödvändigtvis vara runda, bestå av granris eller hänga på ytterdörren!

Testa gärna att experimentera med olika material, former och användningsområden. Jag gjorde bland annat ett hjärta av lingonris och har en oklädd krans som ljuskrona, men det finns såklart en massa andra alternativ! 

…Jag har alltid tyckt om kastanjer, de är så himla fina! Därför plockade jag in ett gäng häromdagen och kom på att jag kunde göra julspiror av dem.

Eftersom de var ’färska’ gick det lätt att göra ett hål i dem med hjälp av en syl. Sedan var det bara att trä kastanjerna + en gäng pärlor (inköpta på second hand) på en metalltråd. 

Jag fäste ett tunt snöre i spirorna och hände sedan upp dem i min ljuskrona, men det går såklart lika bra att häng dem i tex ett fönster eller julgranen.

Ett annat naturmaterial som jag är förtjust i är näver! Det går verkligen att tillverka mycket fint av det.

Härligt nog hade vi några spillbitar liggande hemma, annars så säljs det exempelvis i hobbybutiker. Sedan går det såklart att skörda näver själv, men då måste man ha markägarens tillstånd (+ att det helst ska göras på våren/försommaren.)

Julgransdekorationer av näver. Som ett alternativ kan man tillverka liknande dekorationer av tex kartong eller papper.

En stjärna av näver kan tex även fungera som dekoration/etikett på en julklapp. Ovanstående paket är för övrigt inslaget i några sidor ifrån tidningen Buffé… Fint och miljövänligt på samma gång!

Mossa är en annan klassiker som ofta används i olika blomarrangemang och liknande. Något som också kan vara fint är att samla olika sorters mossa på en bricka. Det kan bli spännande kontraster i färg, form och textur. (Se dock till att skydda brickan med plast eller liknande om den är känslig för fukt.)

Granris används ju också ofta till kransar och andra dekorationer kring jul, men kan även vara mysigt vid entrén som ’dörrmatta’.

Ett annat alternativ är att göra stjärnor/snöflingor som på bilden! Fint att hänga i ett fönster eller på en (okänslig) väggyta. Beroende på storleken kan de behöva stadgas upp med en tunn ståltråd. 

Av ett vedträ går det förresten att göra en enkel och rustik adventsljusstake! Leta upp ett vedträ och jämna till botten så att den blir plan, borra därefter fyra stycken hål i samma dimension som ljusen. Klart!

Jag försökte hitta ett vedträ med profilen av en halvcirkel, men gav upp efter en liten stund. Kan dock tänka mig att det hade blivit ännu finare, om barken nått hela vägen ner till bordsytan, om ni förstår hur jag menar?

Sedan finns det såklart en massa andra fina saker från naturen som man kan dekorera med. Blåbärsris, ekollon, nypon, äpplen och kottar (gran-, tall-, al- och lärk-) är några exempel.

För mer inspiration och idéer är ett tips att kika på Pinterest, där finns det hur mycket fint som helst!

Men nu är jag nyfiken på hur (om) ni brukar pynta! Plockar ni in några naturmaterial och i så fall vilka? Har ni fler tips eller idéer på temat? Berätta gärna i en kommentar!

Hoppas ni haft en riktigt fin dag allesammans! Ta hand om er ♥ Kramar

 

 

Relaterade inlägg:

En lugn, mysig & hållbar adventstid
Tid – det mest dyrbara vi har?
En mer hållbar jul
Längtan till det enkla & avskalade

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

5 thoughts on “Julfint med återbruk & naturmaterial

  1. Fantastiskt inlägg! Alla kreationer är ju hur smarta och fina som helst! Tycker särskilt mycket om julspirorna av kastanj och vedljusstaken. Blev sjukt pysselsugen nu! 🙂

  2. Underbara dekorationer! Blev förtjust speciellt i brickan med mossa. Hur länge håller sig mossan inomhus? Det är säkert bra att vattna den lite också? Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.