?>

Hur går byggandet? – En sneakpeak från vårt torp

Med jämna mellanrum får jag frågor om hur det går med vårt lilla torp, och eftersom det var ett tag sedan jag skrev om det sist, tänkte jag att det var dags för en liten uppdatering.

För nya läsare kan jag ju bara kort nämna att jag och min man började renovera ett torp från 1820 som vi sedan tvingades riva och nu alltså håller på att bygga upp på nytt.

Sedan sist har nockbalken kommit på plats, liksom takets stomme.

Eftersom vi vill kunna utnyttja utrymmet på vinden (precis som i det gamla torpet) så har vi inga traditionella takstolar, utan ett såkallat ryggåstak istället.

Enda nackdelen med det, är väl egentligen att det tar längre tid att bygga – jämfört med en traditionell (oinredd) vind, med lösisolering.

Sedan takstommen kom på plats, får man en mycket tydligare känsla för hur stor ’vindsvåningen’ kommer att bli.

(Snedsträvorna är såklart temporära)

I öppningen till vänster (ovanstående bild) kommer murstocken/skorstenen att vara framöver.

Mellan de bärande träreglarna har vi fäst smala ribbor, i dessa spikas sedan masoniten fast.

På framsidan är all masonit på plats, liksom råsponten som ligger över. (På nedanstående bild är den dock övertäckt av en pressening.)

Även på baksidan är det allra mesta av masoniten nu på plats.

Häromdagen var min svåger (min mans bror) snäll och hjälpte till litegranna. ♥

Vid takfoten fäster vi ett insektsnät, för att insekter och andra kryp inte ska ta sig in i luftspalten som ska finnas mellan masoniten och råsponten.

Nästa steg är att få all råspont på plats även på baksidan. Därefter väntar takpapp, strö- och bärläkt, samt tegelpannorna såklart.

Yes, så ligger det till. Vi ber till vädergudarna om fortsatt bra väder och hoppas att snön dröjer.

Vad hittar ni på i helgen? Vi har bland annat varit på bio, och idag ska vi fira ett av min mans syskonbarn som fyller år.

Hoppas ni har en skön helg. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Vi river torpet & bygger nytt
Miljövänligt byggande – Del 1. Materialval i vårt torp
Att renovera ett torp från 1820
Compact living på 25 kvm – En rundtur i vårt tilfälliga hem

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

6 thoughts on “Hur går byggandet? – En sneakpeak från vårt torp

 1. Hej Sandra! Har nyligen hittat till din blogg och tycker den är så fin och inspirerande!

  Jag har gått och tänkt ganska mycket på en sak under en längre tid (i samband med att jag rensat i min garderob) och jag tänkte höra om du har några kloka tankar eller råd att komma med! Jag har rensat ut massor med prylar (inom alla kategorier enl Konmari-metoden, så även mycket kläder) och anammat ett mer hållbart tänk – och därmed alltså inte införskaffat något nytt som jag inte behöver osv. Jag tänker mycket på klimat och hållbarhet och vill verkligen göra vad jag kan för att bidra MEN det har också gjort att jag i vissa stunder mår lite sämre mentalt än innan. Detta uppkommer oftast i offentliga miljöer där jag jämför med hur andra ser ut (dvs vad de har på sig) och jag kan ”sakna” att shoppa kläder och att ha på mig trendiga plagg. Jag vill känna mig fin och ”hänga med” men samtidigt inte ändra mitt hållbarhetstänk. Har du några tankar kring det här (om inlägget inte blev för luddigt haha) och har du upplevt något liknande eller har råd att komma med? Tack för en fin blogg <3

  1. Hej Astrid! Åh vad roligt att höra, tack snälla!

   Härligt att du har rensat, o att du tänker mycket på miljön och klimatet – heja heja! ? Vilken bra fråga, jag förstår verkligen vad du menar. Har också funderat och brottats lite med dessa tankar – o har faktiskt ett gäng tips & trix.

   Tänker därför att jag skulle kunna skriva ihop ett inlägg och dela med mig av dessa (inom en snar framtid). Då kan jag svara lite mer utförligt, samtidigt som fler får ta del av tipsen. Hoppas det känns okej ?

   Tack själv för dina vänliga och uppmuntrande ord!

 2. Åh så roligt att se hur bygget går framåt! Det blir så fint. Håller tummarna för att vädret är på er sida nu framöver.
  Ha det fint Sandra! 🙂

 3. Tjena, jag älskar att bygga saker. Har bla byggt mitt eget gym. Så jag ser fram emot fler detaljerade inlägg om byggandet. Supernice att flytta ut i skogen. Har länge velat renovera / bygga hus i skogsområde.
  Tack för att du delar med dig och framförallt för att du är detaljerad när du beskriver hur ni bygger.
  Pierre

  1. Tjena! Åh vad kul, härligt att höra! Ja, det är verkligen underbart att komma ut i skogen/naturen. Hoppas du får möjlighet att göra det framöver. 🙂
   Roligt att du uppskattar det, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.