?>

Feng shui & vårt förra hus

Är du sugen på att kika in i vårt förra hus? Att få lite tips och inspiration för att rensa i röran, samt lära dig lite om feng shui? Toppen, då kommer det här inlägget troligen passa dig perfekt! Denna månad har vi ju nämligen (som tidigare nämnt) rensningstema här på bloggen, som en del i utmaningen mot ett mer hållbart 2018.

Personligen kom jag på allvar i kontakt med feng shui för sisådär 8 år sedan, och sedan var jag fast! Jag tycker att det är ett oerhört intressant ämne. Och eftersom utrensning och feng shui i allra högsta grad hänger ihop, tänkte jag idag berätta lite kort om denna spännande lära. (Om ni tycker att det är intressant, skulle jag kunna skriva fler inlägg på temat framöver?) Hursomhelst, nu kör vi igång! 

Feng shui

Feng shui är en österländsk lära med tusenåriga anor, som bygger på tanken att vi på olika sätt påverkas av vår omgivning. Dels av synliga saker (som färger, former, material och möblering) men också osynliga ’energifält’ som finns omkring oss. Med hjälp av feng shuins verktyg kan vi skapa harmoni och balans, i både våra hem och liv. Några utav de viktigaste verktygen är: de fem elementen (jord, vatten, trä, eld och metall), yin och yang, samt baugan.

Yin och yang blanserar varandra, eftersom de är motpoler – tänk ljust mot mörkt, kvinnligt mot manligt, hårt mot mjukt, osv. Och baugan är (väldigt förenklat) en slags karta eller rutnät, där de olika livsaspekterna finns representerade – tex välmående, karriär, kärlek, relationer, rikedom och kreativitet. Genom att placera baugan över en skiss eller planlösning av sitt hem, kan man se var de olika livsaspekterna är placerade, och sedan påverka de delar som man vill förändra i sitt liv.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Ytterligare en viktig aspekt inom feng shuin är ’chi’ eller ’livsenergin’, som finns i allt, även oss människor. När chi flödar i ett behagligt tempo omkring oss så mår vi bra, men om den stannar upp, rör sig för långsamt eller för snabbt så mår vi dåligt. Tänk dig ett överbelamrat källarförråd – här känns det ofta tungt och jobbigt att vistas, eftersom energin (chi) står stilla. Tänk dig nu istället en lång, vit och steril sjukhuskorridor – här är det inte heller särskilt behagligt att vistas, eftersom energin (chi) rusar allt för fort.

Det var en väldigt kort introduktion till feng shuin. Nu tänkte jag gå igenom de vanligaste utrymmena i våra hem och dela med mig av några korta och snabba tips, ett rum i taget. Häng med! (Jag kan ju redan nu tillägga att majoriteten av bilderna i detta inlägg togs av mäklarens fotograf, i samband med försäljningen av vårt förra hus. Därför är rummen lite extra stylade och iordningplockade.)

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Huvudingången

Inom feng shuin är huvudingången mycket viktig, det är nämligen här som energin och möjligheterna sägs komma in i våra hem och liv. Dessutom är ju området fram till huvudentrén och hallen, det sista vi ser när vi lämnar boendet och det första vi ser när vi kommer hem.

På ett symboliskt plan representerar huvudentrén vårt förhållningssätt till världen när vi tittar ut, och vårt förhållningssätt till våra egna liv när vi tittar in. Av denna anledning är det av största vikt att försöka hålla detta område så prydligt och organiserat som möjligt (både på in och utsidan).

Bakdörren

Om huvudingången kan liknas vid en mun där allting kommer in, så är bakdörren…. eeh ja, ni fattar. Se till att hålla även detta utrymme fritt från röra, för att undvika att ditt hem drabbas av ”förstoppning”.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Passager & dörrar

Röra och överflödiga prylar i en trappa, korridor eller hall hindrar flödet av energi i våra hem, vilket kan resultera i att livet närmast lunkar framåt (istället för att ta glada skutt). Av denna anledning är det en god idé att försöka hålla dessa ytor så fria och obelamrade som möjligt.

Detsamma gäller saker som står bakom (eller i anslutning till) dörrar, och hindrar dem från att kunna öppnas helt.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Vardagsrummet & matrummet

Enligt feng shui är det viktigt att varje hem har ett ”hjärta”, där människor trivs att vara och umgås. Oftast är det vardags- eller matrummet som utgör denna mittpunkt i ett hem. Oavsett vilket, är det bra om rummet varken känns sterilt eller överbelamrat – att det är lagom prydligt, men samtidigt hemtrevligt och ombonat.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Ett feng shui-tips kan vara att placera en blombukett, växt eller ett annat vackert föremål på bordet i hemmets mittpunkt, för att på så sätt förankra och skapa en behaglig energi.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Köket

Att göra en ordentlig genomgång av köksskåp, skafferi, kyl och frys är så skönt! Här gömmer sig ofta många dubbletter – och handen på hjärtat hur många potatisskalare, knivar, muggar och glas behöver vi egentligen? Det kanske inte är nödvändigt med femtioelva liknande varianter med samma användningsområde?

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Oavsett var man rensar – se till att plocka ut allt ur skåpet/hyllan/garderoben. Torka gärna rent med en trasa och plocka sedan enbart tillbaka de saker du genuint gillar och använder.

Tips! (i köket): Passa på att kolla över matvarornas bäst före-datum och använd upp de saker som snart går ut.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Badrummet

Har du någon gång funderat över varför spa-avdelningar ofta är så harmoniska? Jo, delvis för att de är avskalade och inte belamrade med femtioelva halvtomma schampoflaskor i regnbågens alla färger! 😉 Dessutom är de ofta inredda likt övriga rum med växter, doftljus och liknande. För att efterlikna detta hemma – satsa om möjligt på dold förvaring och var noggrann med hur många och vilka saker du väljer att ha framme.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Sovrummen

Många gånger agerar sovrummen någon form av avställningsyta för de prylar som vi inte riktigt vet var vi ska göra av. Det är inte riktigt optimalt. Sovrummet är en plats för återhämtning, vila och mys – därför hör egentligen saker som datorer, tv-apparater, motionscyklar och liknande inte riktigt hemma här.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Ur feng shui-synpunkt ska man helst hålla sovrummet prydligt och vilsamt, undvika korgar med smutstvätt samt försöka avstå från att förvara saker under sängen. Är du trots allt tvungen att utnyttja utrymmet under sängen, är det bästa alternativet att förvara rena kläder, handdukar och sängkläder här.

Tips! Försök hålla avställningsytor (som nattduksbord och liknande) så fria som möjligt, för att hålla rummet lugnt och harmoniskt.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Garderober & kläder

Många människor använder ca 20 % av sina kläder under 80 % av tiden. Testa själv under en månads tid så får du se! Vänd först alla galgar så att ”öppningen” av upphängningskroken hänger utåt. Häng sedan in de nytvättade plaggen (som du alltså använt) som vanligt, dvs med öppningen inåt. I slutet av månaden ser du tack vare galgarnas position, vilka plagg som använts och inte.

Våga släppa taget om de plagg som inte passar din kropp, som du inte tycker om eller använder!

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Ett annat tips är att i största möjliga mån försöka undvika att förvara saker ovanpå garderober och skåp, då det enligt feng shuin symboliserar problem som hänger över oss, samt hindrar oss från att tänka klart. (En växt över ett hörn är undantaget som bekräftar regeln ?)

Generellt är det en god idé att inte förvara alltför mycket saker i sitt hem över ögonhöjd, då det anses ge en nedtyngande effekt och bidra till huvudvärk.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Garage/carport

Även om detta utrymme i första hand är avsett till att förvara en sak (bilen) så undrar jag hur många som faktiskt utnyttjar ytan till just detta? Det tycks vara mer regel än undantag att garaget är fullt till bredden av… skräp? 😉 Haha nejdå, självklart måste man kunna använda sitt garage som förvaringsutrymme om man vill! Ett tips är dock att enbart förvara saker som faktiskt används, samt att försöka hålla något sånär ordning.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Källaren

I feng shui symboliserar källaren (och andra förvaringsutrymmen under ett hus) vårt förflutna och vårt undermedvetna. Därför har röra och en massa prylar en tendens att samlas just här, om vi har obearbetade problem från det förflutna.

En fullpackad källare resulterar ofta i en känsla av trötthet, nedstämdhet och hopplöshet. Det kan kännas svårt att gå framåt i livet och bidra till en avsaknad av mål och mening. Av denna anledning är det en god idé att rensa här emellanåt!

Självklart går det bra att förvara saker i källaren, men se till att bara behålla saker som du använder med jämna mellanrum, samt att det inte är helt överbelamrat av prylar.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Tvättstuga

Blir det ändå inte lite roligare att tvätta, om tvättstugan är välorganiserad och lite ombonad? Jag tycker nog det. Sedan måste det ju vara praktiskt såklart, men med bra förvaring och en garderobsgömma kommer man långt! 😉

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Skräprum

Inom feng shuin avråder man starkt från att ha skräprum, då dessa anses ha riktigt dåliga effekter och kan ställa till stora problem i livet. Exakt vilka problem, beror på var i hemmet det eventuella skräprummet är placerat (enligt baugan).

Rummet på ovanstående bild var något av ett ’skräprum’ hos oss, eller det fungerade rättare sagt som material- och verktygsupplag under större delen av tiden som vi bodde här. Vi renoverade nämligen mer eller mindre konstant under de 1,5-2 år som vi bodde i huset. Källaren gick för övrigt i kulörerna oranget och bajsbrunt när vi flyttade in, haha ?

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Vinden

Slutligen har vi kommit till vinden. Inom feng shuin anses röra och överflödiga prylar på vinden ha en tendens att begränsa oss – det hämmar våra ambitioner och resulterar i en känsla av att ha något hängande över sig. Det gör oss också mer benägna att oroa oss över framtiden. Kanske är det dags att göra en utrensning där, och på så sätt öppna upp för nya möjligheter?

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Ja, där hade vi alla rummen! Hoppas ni tyckte det var spännande att kika in i vårt förra hus.
Vad säger ni, vill ni att jag skriver mer om feng shui framöver?

Förresten så har jag vid flera tillfällen fått frågan om man som minimalist kan uppskatta materiella saker och att ha det fint omkring sig. Mitt korta svar är: Ja, jag tycker det! (Tänkte skriva lite mer om detta i ett kommande inlägg.)

Personligen skulle jag nog säga att min man och jag är relativt minimalistiska, även om vi inte är så mycket för kritvita väggar och alltför steril inredning. Jag vill gärna att det ska kännas ombonat och mysigt, även om vi har relativt få saker och gillar när det är prydligt.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Hoppas ni har en fin vecka allesammans! ♥ Ta hand om er och lämna gärna en kommentar!
Kramar

 

Relaterade inlägg:

Rensa ut & lev lättare – temamånad och boktips
Vad är minimalism?
Pengar är tid
Rensa bland prylarna – en guide

 

Följ mig gärna på Instagram (@sandrajunhammar) eller Bloglovin.

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

6 thoughts on “Feng shui & vårt förra hus

 1. Hej Sandra! Vill börja med att säga tack för en bra blogg och för allt du delar med dig av, du är en stor inspiration. Efter att ha tittat på bilderna på ert förra hus blev jag lite konfunderad, det känns ju egentligen som det perfekta huset för två minimalister. Det är ju inte ”jättestort” med dagens mått, fin tomt med plats för odlingsmöjligheter. Vad var det egentligen som gjorde att ni valde att sälja? Var det kostnader för huset (hade ni höga lån och driftskostnader?) själva platsen där det ligger eller något helt annat? Återigen, tack för all inspiration du ger!

  1. Men åh, tack så mycket Lina! ♥ Jag förstår hur du tänker, det fanns många anledningar – men en av de främsta sakerna var läget. Dels veckopendlade min man till sitt jobb och sedan låg huset i ett samhälle (vi ville egentligen bo på landet).

   Vi hade inga höga lån och driftskostnaderna var ganska normala. Däremot upplevde vi att huset var onödigt stort, haha. Vi hade 78 kvm boarea och lika mycket biarea (källaren). I jämförelse har torpet som vi renoverar ungefär 35 kvm boarea och 15 kvm biarea (i form av en vind med snedtak). Vi får dessutom bättre odlingsmöjligheter nu. ♥

   Tack själv för din kommentar!

 2. Så roligt att läsa! Även jag har inspirerats av Feng Shui under många år och läst och lyssnat på Lev enklare säkert 10 gånger och tycker mig höra nya idéer, tänka nya tankar och känna mig peppad varje gång ?i somras hittade jag konmari-metoden. Den går hand i ha med allt du skriver. Fantastiskt!
  / Hanna

  1. Tack! Vad kul, samma här! ♥ Ja men precis, jag har också testat (och skrivit lite om) konmari-metoden tidigare, gillar också den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.