?>

Ett enklare liv (& vår torprenovering)

De senaste dagarna har jag spenderat i det lilla torp som min man och jag håller på och renoverar. Det har flutit på bra på sistone, vilket känns superhärligt! Men eftersom det har tagit en hel del tid, har jag inte riktigt hunnit med att skriva ner ett annat inlägg som jag gått och funderat på ett tag.

Därför tänkte jag att jag kunde skriva lite kort om ett annat ämne istället, nämligen vad ett enklare liv innebär för oss. Det är ju något som jag har nämnt vid flera tillfällen tidigare här på bloggen, just att vi drömmer om att leva enklare. Men vad innebär det egentligen?
Dessutom tänkte jag bjuda på några glimtar från torpet!

När vi (min man och jag) pratar om ett enklare liv, så menar vi inte nödvändigtvis en bekymmersfri tillvaro. Inte heller syftar vi till att köpa diverse moderna bekvämligheter som gör att vi kan luta oss tillbaka och låta maskinerna göra jobbet åt oss.

Nej, att leva enklare handlar snarare om att gå tillbaka till något mer ursprungligt för oss. Att leva nära och i harmoni med naturen. Att odla och på sikt bli alltmer självförsörjande. Att följa årstidsväxlingarna och själva kunna styra över en stor del av vår tid. Det handlar om frihet. Och om att vi prioriterar och värdesätter (fri)tid högre än pengar, och därmed är villiga att välja en ’lägre standard’.

Med det sagt kanske det i slutändan inte blir så att vi arbetar mindre än tidigare, men för oss är det skillnad på jobb och jobb. Att själv odla, skörda, förädla, samt tillverka och underhålla saker tar såklart tid – samtidigt ger det enorm tillfredsställelse!

Sedan kommer vi såklart behöva dra in en del pengar även framöver, och tanken är inte att vi ska isolera oss från samhället helt och hållet! (Och bara för att vi gör det här valet, innebär det ju inte att alla andra bör göra samma sak. Eller att det är fel att leva ”Svensson-liv” för den delen. Nej, var och en ska såklart göra det som passar dem bäst!)

Hursomhelst är vi ju inte riktigt framme vid vår självhushållar-dröm ännu, utan renoverar som sagt ett torp. Hittills har vi i princip gjort allt rivnings- och renoveringsarbete själva, och tanken är att fortsätta och göra så mycket vi bara kan (och får göra) själva. Det tar såklart en hel del tid, eftersom vi egentligen bara är två glada (men tämligen händiga) amatörer.

Vi har fått frågan på lite olika håll om det inte vore bättre att ta hjälp av fackmän, eftersom det skulle snabba på processen en hel del. (Och tro mig, det har känts otroligt lockande vid vissa tillfällen.) Men samtidigt kan man hålla på med renoveringsarbeten ganska länge själv utan att det blir dyrare.

Jag såg en uträkning på detta för en tid sedan och har för mig att man kunde vara åtminstone 3-4 gånger så långsam som en fackman och fortfarande tjäna på att göra det själv. Självklart förstår jag att det inte passar alla, dels kräver det ju att man har möjlighet att ta ledigt från ett eventuellt jobb samt att man har viss fallenhet för att arbeta praktiskt. (Det kan ju bli lite kämpigt om man har tummen mitt i handen ?)

Just nu flyter renoveringen på ganska bra, men bitvis har det ärligt talat varit ganska tungt. Vi har faktiskt övervägt att ge upp vid flera tillfällen och göra något annat istället, eftersom det känts övermäktigt. Vi har trots allt hållit på i ca 1,5 år nu och lär troligen inte bli klara det närmsta året om jag säger så, just eftersom arbetet är så otroligt omfattande!

Vid ett tillfälle när det kändes lite extra tungt och jag beklagade mig lite inför en vän, så sa han något väldigt klokt som liksom fastnat hos mig sedan dess: ”Visst, det kanske tar några år för er att bli klara med torpet. Men samtidigt kommer ni inte behöva betala lån på ert hus tills ni fyller 85, vilket banken räknar med att jag ska göra.”

Det var verkligen en fin påminnelse för mig, samtidigt som det gav välbehövligt perspektiv. Inte för att det är fel att ha huslån som man betalar under en stor del av sitt liv (jag lägger ingen värdering i det, utan det är upp till var och en). Men hans ord var så viktiga för mig i den stunden – för visst det kanske tar några år för oss att bli klara, men det lägger grunden för och utgör en viktig pusselbit för den livsstil vi vill ha framöver.

Avslutningsvis vill jag bara förtydliga att jag är medveten om att människor har olika förutsättningar, samt att jag inte är ute efter att säga vad som är rätt eller fel. Jag vill bara dela med mig utav mina/våra tankar. Kanske kan det bidra till att fler vågar välja lite annorlunda? Till att fler vågar ifrågasätta alla normer och göra sin egen grej? Jag hoppas det! ♥

Vad har ni för tankar kring att leva enklare? Och vad innebär enkelhet för dig? Lockas ni av att flytta ut i skogen och bli självförsörjande, eller drömmer ni om något helt annat? Jag är så nyfiken på vad ni tänker! Lämna gärna en kommentar.

Ha en fin kväll allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Pengar är tid
Tid – det mest dyrbara vi har?
Lev enklare
Att följa sin passion & leva ut sina drömmar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Ett enklare liv (& vår torprenovering)

 1. Vi har gjort en del val för att kunna leva enklare och i ett mer lagom tempo. För oss handlar det om att ha mycket tid hemma, jag är hemma på heltid och satsar på odling, mannen jobbar mycket hemifrån och barnen går inte på förskola, hela familjen mår lite bättre av det lugnare tempot.
  Vi har också renoverat mycket själva, men det gick bättre innan barn nu finns inte alltid orken till det så då tar vi in hjälp på de tyngsta bitarna, men att inte ha skyhöga lån ger också mer valutrymme hur man vill leva.

  1. Vad härligt, det låter bra! Jaa men precis, vi värdesätter också att ha mycket tid hemma och att kunna ha ett lite lugnare (mer humant) tempo i vardagen.

   Okej, det klart! Kan förstå det, det låter klokt och bra. Ja men precis, så resonerar vi med!

 2. Vi resonerar liknande. Tid och frihet prioriteras högt. Renoverar också ett torp och hoppas kunna utöka våra odlingar för mer självhushållning. Under våren har vi dock tagit hjälp av en byggfirma för att göra ”skalet” till en tillbyggnad på torpet. Och grannen som är bonde fick hjälpa oss att plöja upp vår åker som höll på att växa igen med sly. Sedan lilltorparn (nu 8 månader) anlände vill vi i första hand prioritera tiden med honom. Vi bor i torpet och vill inte bo i ”byggkaos” för länge. Invändigt färsigställer vi tillbyggnaden själva under sommaren. Idag ska nya hallgolvet fogas. Vi fann fina bitar marmor och kalksten på stenskroten i Borghamn som vi pusslat ihop. Tack för ett inspirerande inlägg! Gott att vi är flera som flyttat till skogs för ett enklare liv 🙂

  1. Vad härligt! Det låter klokt och bra, och självklart bör man ta hjälp när det känns rätt. Förstår absolut att det underlättar när familjen växer ♥ Det klart, vi hade mer eller mindre byggkaos hela tiden vi bodde i vårt tidigare hus – och det tar på krafterna när det blir långa perioder.

   Vad spännande! Toppen att åka till stenskroten ju, låter som att det kommer bli jättefint – samtidigt som det är miljövänligt (och mer ekonomiskt misstänker jag). Tack för din fina kommentar och uppmuntrande ord! Eller hur ?

 3. Hej och takk før du delar dina tankar. Det ær så hærligt att læsa och ni ær så duktiga som gør allt från grunden. Det ær så mycket jobb man inte ens visdte fanns. Men ni gør det til er sjælv☺Jag blir vældigt inspirerad av er och tror på er och vill følja er vidare?Ha det fint och jag ser fram till att læsa mer.

  1. Hej Camilla, Tack så mycket för dina vänliga och uppmuntrande ord! ♥ Ja men precis, visst är det så. Tack snälla, ha det gott!

 4. Jag och min man strävar också efter att leva ett enklare liv. Vi sålde vår stora gård tidigare i år och bor nu i ett litet gammalt hus mitt i skogen. Det var det absolut bästa vi någonsin gjort! Den långsiktiga tanken är att köpa några hektar mark och bygga ett smart, tiny house av återvunnet material. Just nu hyr vi av en bekant och det fungerar så bra att vi funderar på att stanna här länge och spara ihop så pass mycket pengar att vi knappt eller inte alls behöver något huslån i framtiden. Sen vi sålde vår gård är vi skuldfria och för oss har det varit en stor frihet bara det! Jag kände alltid sådan tyngd att ha så stora huslån…
  Vi håller också fortfarande på att rensa ut grejor och komma närmare en minimalism. Och jag jobbar numera bara 25 % och spenderar resten av tiden till hem och odling. Mår helt fantastiskt av det! Min man jobbar däremot mer än 100 % för han älskar sitt jobb, det är hans största passion i livet. Det finns inget som är rätt för alla, men som du säger så hoppas jag också att fler vågar ifrågasätta den normala livsstilen och göra det som de mår bäst av. I en värld med så mycket psykisk ohälsa tror jag det är precis vad vi behöver också! Att bli mer ifrågasättande och inkännande tror jag är svaret på mycket 🙂

  1. Men ååh, vad härligt att höra! Och vad spännande att ni planerar att bygga ett tiny house av återvunnet material, vi har också varit inne på det vid flera tillfällen. ? Jaa men precis, vi tänker väldigt lika där – vill inte heller ha några lån.
   Låter underbart, vad glad jag blir av att höra det. Och visst är det så, du har helt rätt i att det inte finns en sak som passar alla. Absolut, det håller jag verkligen med om. Tack snälla för din fina och inspirerande kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.