?>

En röd tråd i livet – Hur yoga, kost & hållbar livsstil hänger ihop

En sak som jag tycker är väldigt spännande, är när man tittar bakåt i tiden och inser hur saker och ting hänger ihop. När det blir tydligt att diverse händelser och möten faktiskt är sammankopplade, trots att det inte alls kändes så i stunden.

På något sätt är det lite fint när man i backspegeln ser liksom en röd tråd, och kanske även att det fanns en mening med allt.

Ibland får jag frågor om min resa, och om hur allting började. Hur gör man egentligen för att lämna ekorrhjulet? Hur finner man modet att följa sina drömmar? Och hur tar man steget mot att leva enklare, mer medvetet och hållbart?

Svaret på dessa frågor, är att det inte finns ett svar – utan många. Och det handlar om att hitta sina egna svar, eftersom vi alla har olika resor att göra. Men med det sagt, kan man ju såklart inspireras av andra.

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om min röda tråd – om några av de stegen och hur de hänger ihop.

Jag har funderat över vad som var det egentliga startskottet på min resa (mot ett enklare, lyckligare och mer hållbart liv) och kommit fram till att det är svårt att hitta en enskild händelse, eftersom det är så mycket som spelar in.

Men några av de viktigaste aspekterna har varit kosten, yogan och minimalismen. För mig hänger dessa saker ihop, och de har alla bidragit med en ökad medvetenhet.

Det var genom yogan som jag började att vända blicken mer inåt, och därmed blev allt mer medveten om vad som är viktigt för mig. Tack vare yogan förändrades också relationen till mig själv, till andra och världen i stort.

Jag insåg alltmer att status och materiell framgång inte alls behöver vara synonymt med lycka. Det blev allt tydligare att våra prylar många gånger äger oss, istället för tvärtom. Jag började läsa om minimalism och frivillig enkelhet, om downshifting och slow living – och det kändes bara så tilltalande och rätt.

Successivt rensade jag ut prylar och skalade bort överflödet, lite i taget. Känslan av lätthet och tillfredsställelse som följde, gav mig ny energi och livslust. Samtidigt blev jag alltmer medveten om hur vår (över)konsumtion påverkar såväl planeten som dess invånare. Därför blev jag mer och mer selektiv med vad jag valde att köpa, och konsumerade allt mindre.

Tack vare yogan ville jag ta bättre hand om både mig själv och planeten. Jag började välja ekologiska matvaror (trots studentekonomi på den tiden) och skar successivt ner på mängden kött. Efter ett antal år gick jag över helt till (lakto-ovo)vegetarisk kost, för att sedan successivt fasa ut ägg och mejeri-produkter med.

Det miljövänliga tänket integrerades även på andra områden: på alltifrån hud- och hårvårdsprodukter, till rengöring, kläder och materialval i stort. Det kändes liksom fel att fortsätta utsätta min kropp och moder jord för en massa onödiga (och skadliga) kemikalier.

Det häftiga är att samtidigt som yogan har bidragit till sundare mat- och konsumtionsvanor, så har dessa saker i sin tur bidragit till en djupare förståelse inom yogan. Alltså, ju mer jag har kunnat släppa taget om det materiella och samtidigt ätit en renare och mer hälsosam kost, ju djupare har jag också kunnat möta mig själv.

Jag tänker att min resa kan jämföras med en lök, och ju fler lager jag har skalat av, ju närmare har jag kommit kärnan.

Kanske kan även livet som sådant jämföras med en lök? Många lever i de yttre lagren, det är normen och det behöver inte vara något fel med det. Var och en gör som de vill. Men, de yttre lagren är just det – ytliga. Där ligger status, pengar och materiell framgång i fokus.

I de yttre lagren är det också vanligt att vi dövar smärta och andra jobbiga känslor med olika former av missbruk – oavsett om det gäller mat, alkohol, spel, tv-serier, shopping eller något annat. Här är vi för det mesta ganska (eller helt) avstängda från vår innersta kärna. Till stor del beror det på den västerländska kosten, men också vår livsstil såklart.

Förstå mig rätt, jag är inte ute efter att kritisera någon. Jag har bara noterat att vi är ganska många som, i allt materiellt överflöd, är tämligen fattiga själsligt. Jag kan förstå om det här kanske verkar flummigt, och det är okej i så fall. Jag är ödmjuk inför att var och en har sin egen resa att göra, och vi har kommit olika långt på den. ♥

Hursomhelst har det blivit väldigt tydligt för mig att kosten, yogan och minimalismen har varit viktiga verktyg och pusselbitar på min resa såhär långt. De har som sagt gjort det lättare för mig att vända blicken mer inåt, och därmed bidragit till en ökad medvetenhet. Det har i sin tur gjort det lättare att urskilja vad som är viktigt för mig och att göra val därefter, istället för att styras av normer och förväntningar.

Att utforska det inre och närma sig kärnan, har också varit djupt transformerande för mig. Det har öppnat upp dörrar och förmågor som jag aldrig kunnat drömma om, och jag är så tacksam för det.

…Jag vet att min resa bara har börjat, och jag är så peppad på att fortsätta utforskandet!

Nu är jag nyfiken på att höra vad ni har för tankar kring detta! Kan ni se en röd tråd genom era liv, eller kanske att saker och ting hänger ihop i ett större perspektiv? Upplever ni att faktorer som exempelvis kosten påverkar ert liv i övrigt? Brukar ni vända ert fokus inåt emellanåt, och i så fall hur? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Hoppas ni har en fin helg allesammans! Ta hand om er. Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Yoga, meditation & hållbar livsstil
Lev enklare
Att möta sina rädslor
Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 1. Maten & kosten
Pengar, normer & frivillig enkelhet – hur präglade är våra värderingar?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

7 thoughts on “En röd tråd i livet – Hur yoga, kost & hållbar livsstil hänger ihop

 1. Så fina tankar!
  Jag ser klart hur kosten påverkar hur jag mår. Den röda tråden i mitt liv har nog varit att jag alltid velat bli älskad och accepterad för den jag är- och detta har gjort att jag gärna varit den där vännen om alltid lyssnat på andra. Detta resulterade i samband med för mkt arbete o studier i min utmattning. Än idag får jag leva med konsekvenserna och styr därför om till slowliving där kosten får stå i centrum.

  1. Tack snälla!
   Ja men eller hur, kosten påverkar otroligt mycket mer än vad man tror. Åh, jag förstår hur du menar. Har alltid presterat på olika sätt för att få uppskattning, och det resulterade också i utmatning… Men första steget till förändring är ju insikt ? Det låter klokt och bra (med slow living och bra kost) tycker jag. ?

 2. Visst påverkar kosten ens mående! Efter min hjärtsjukdom så har jag övergått till vegetarisk kost och det har lett till en piggare version av mig. Jag är helt klart inne på slow living (skrev faktiskt ett inlägg idag om att vi inte ens får vara hemma och sjuka utan att känna stress) och ska försöka se hur jag kan få in det i min relativt hektiska vardag. Här märker jag dock att yogan hjälper mig att varva ner och hitta lugnet när kaoset knackar på.

  1. Men eller hur! Vad härligt att du blivit piggare sedan du gick över till vegetarisk kost ? Spännande, ska absolut läsa inlägget – tack för tipset! Visst är det galet att man ska behöva känna sig stressad när man är hemma och sjuk… Det låter bra. Och visst är det oerhört skönt med yoga! ?

 3. Åh, jag vet inte vart jag ska börja. Jag har alldeles nyligen hittat till din blogg och vill bara sträckläsa allt du skrivit (vilket jag håller på att göra just nu). Jag hittade till dig i förra veckan då jag hade en stundande AW med kollegor att gå på. Jag är för närvarande föräldraledig och stormtrivs med det. Så skönt att inte behöva omges av människor hela tiden. Till saken hör att även jag är högkänslig och introvert (vilket var det jag googlade på när jag hittade dig). Jag hade ett stort behov av att läsa om någon som känner som jag gör inför sociala tillställningar. Jag känner mig oftast väldigt annorlunda inför ovanstående. Det skriker oftast ”Nej!” I kroppen när det börjar närma sig. Hittade dig och kände ett lugn, det finns fler som jag och det är okej. Lätt att glömma när det känns jobbigt. Läste då ditt inlägg om att vara högkänslighet, introvert eller extrovert. Nu sträckläser jag som sagt då det är hög igenkänning på det mesta (minimalism, eko, miljövänligt, secondhand, ekonomi, osv osv). Åh! Jag kom på en fråga. Inte så hspkompatibelt kanske men ska du på hsp-kryssningen nu om en vecka? Kram från en likasinnad!

  1. Nämen ååh vad roligt att höra, tack snälla för dina vänliga ord! De värmer ska du veta ? Ja visst är det både fint och skönt att inse att man inte är ensam, även om det känns så ibland. Nej visste faktiskt inte ens att det fanns hsp-kryssningar, vad spännande! Kram på dig!

 4. Hsp-kryssningen som jag var på var den första som anordnades. Det var hsp-podden med Leveby och klar som anordnade den. Den gav så mycket! Jättebra föreläsare och hsp-personer som inspirerade. Kan varmt rekommendera deras podd om du vill lyssna till fler poddar i ämnet. Kram till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.