?>

En mer hållbar jul

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jordklok.

För någon vecka sedan berättade jag om mina tankar kring december och jul. Idag tänkte jag spinna vidare lite på det temat och dela med mig av några tips för en mer hållbar jul. Med hållbar menar jag såklart både ur miljö- och klimatsynpunkt, men också ur ett etiskt perspektiv samt på det personliga planet. Kanske går det göra små justeringar och på så sätt hushålla med både naturresurser, tid och pengar såhär när vi närmar oss advents- och juletider. För att inte glömma en av de (den?) viktigaste punkterna på det personliga planet – nämligen vår hälsa.

Allra först vill jag dock skriva att jag är medveten om att julen har många (och långa) traditioner. Vissa tar hårt på dem, medan andra inte är lika noga. Men som en av er läsare så klokt påpekade, är julen ganska laddad. Många har en bild över hur en ”riktig jul” bör se ut, vilket gör det svårt att dels våga tänka om och göra annorlunda själv, men också att försöka påverka andra. Som vanligt är jag inte ute efter att säga att något är rätt eller fel, jag vill bara dela med mig av några tankar och tips. Inspireras av de punkter som tilltalar dig och strunta i resten!

Julkalendern

En julkalender går kanske vara utan, men samtidigt är det lite mysigt att räkna ner dagarna fram till jul (i synnerhet för barn). Här kommer därför tre förslag, som kan vara ett lite mer hållbart alternativ till de traditionella varianterna med choklad eller presenter.

1. Snällkalendern
Friends har skapat en julkalender som utmanar dig att göra något snällt varje dag, hela vägen fram till julafton. Allt överskott från Snällkalendern går till Friends arbete mot mobbning.

2. Aktivitetskalender
En av er läsare tipsade om det här och jag tyckte det var en så himla fin idé. De traditionella presenterna på julkalendern ersätts med små lappar. På varje lapp finns en aktivitet. Det kan vara att baka lussekatter, gå på vinterpicknick, läsa en julsaga eller pynta granen.

3. Té-kalender
Varje dag fram till julafton får man testa olika (ekologiska) té-sorter. Supermysigt och klart hälsosammare än den traditionella chokladkalendern. Dessutom är det praktiskt att få testa olika sorter, utan att behöva köpa hela förpackningar (superbra att veta om man gillar en smak innan man köper en hel påse/kartong)

Té-adventskalendern en personlig favorit ♥ (Jag älskar té!)

Pyntet

Undvik att köpa nytt
Är det verkligen nödvändigt att köpa en massa nytt julpynt varje år, som påminner om det vi redan har hemma? Och hur många lyktor, stjärnor och ljusslingor ryms det egentligen i ett hem? Vi kanske inte behöver köpa nytt för att skapa mysig stämning! Att pynta med det vi redan har räcker många gånger långt. Känner du ändå att du vill uppdatera pyntet? Kika på second hand, pyssla ihop grejerna själv eller: 

Plocka in naturen
Det finns så mycket fint att pynta med från naturen! Kottar, granris, mossa, äpplen och rönnbär är några exempel. (Se bara till att ha markägarens tillåtelse för granris och att du inte plockar några fridlysta mossor eller lavar.) Vackert, naturligt och billigt på samma gång ♥

Granen
Välj i första hand en KRAV-märkt och närodlad gran, alternativt en vilt växande gran (obs! se till att ha markägarens tillåtelse). Hittar du ingen KRAV-märkt gran, välj en vanlig rödgran. Kungsgranarna är generellt sett sämre, eftersom odlingen av dessa oftast kräver både gödsel och bekämpningsmedel. En plastgran är det allra sämsta alternativet ur miljösynpunkt, även om du använder den i flera år.

Välj stearin-ljus
Undvik ljus som innehåller paraffin och palmolja! När paraffinet blir varmt avger det nämligen cancerogena ämnen. Gällande palmoljan så har nog ingen missat att det är dåligt för miljön. Välj istället miljömärkta ljus av 100 % stearin.

Spara miljön genom att ersätta de traditionella värmeljusen (med metallkoppar) till påfyllningsbara varianter i glas. Psst! Här hittar du dem, samt andra schyssta ljus.

Julmaten

Kvalitet över kvantitet – man måste inte ha alla (eller ens några av) de traditionella rätterna på julbordet, om man inte vill. Servera det ni gillar och skippa det som ingen äter! Välj i största möjliga mån schyssta produkter (närproducerat, ekologiskt, krav- och fairtrade-märkt) till kvarvarande maträtter.

En rimlig mängd – traditionell julmat är ganska ”tung” och de allra flesta brukar vara nöjda med att äta den ett par dagar i följd. Genom att laga en mindre mängd julmat, slipper vi att äta rester fram till nyårsafton. Bra för hälsan och välmåendet, samt plånboken och miljön (eftersom den klassiska julmaten består av så mycket animaliska produkter)

Våga vego – med anledning av tidigare punkt, varför inte köra en grön jul? Eller åtminstone balansera upp innehållet något och addera mer grönt samt några växtbaserade rätter? Personligen tänker jag äta som jag gör under resterande delar av året, dvs ca 95 % veganskt och resterande vegetariskt.

Knytis – det finns många fördelar med att alla tar med sig något att äta eller dricka. Dels slipper en stackare stå för all matlagning, samtidigt som alla garanterat har något att äta som de tycker om (för vem tar med sig något man själv inte gillar?) Att dela på ansvaret (och därmed även utgifterna) kan ju också minska stressen, framförallt för värden/värdarna.

Julklapparna

Minimera antalet – det kanske inte är realistiskt att helt utesluta alla klappar, men det finns mycket att vinna på att minimera antalet. Räcker det att eventuella barn får julklappar? Om inte, kanske någon form av julklappslek för de vuxna (där man köper 1 klapp var) kan vara en lösning? Ytterligare ett alternativ skulle kunna vara att gå ihop flera stycken, och köpa en dyrare sak som personen verkligen önskar sig. Att minska antalet julklappar, minimerar stressen och är samtidigt bra för både ekonomin och miljön.

Kvalitet över kvantitet – hänger ihop mycket med ovanstående punkt. Men det är verkligen bättre med en eller några få riktigt bra julklappar, än många halvdana.

Upplevelser – superbra alternativ till fysiska prylar! Några förslag kan vara biljetter/presentkort på: bio, massage, olika aktiviteter, chokladprovning, en konsert, ett besök på ett museum, café eller kanske en restaurang.

Schyssta produkter – satsa på klappar i naturliga och hållbara material. Välj bort plast, polyester och fleece till förmån för exempelvis trä och ull. Välj om möjligt lokala och närproducerade saker och/eller ekologiskt, krav- och fairtrade-märkt.

Ätbara klappar – plocka ihop en liten påse eller korg med ätbara godsaker (med ovanstående punkt i åtanke). Några förslag är: choklad, kaffe, té, granola, knäckesticks, örtkryddor, smaksatta oljor eller vad mottagaren nu kan tänkas tycka om.

Tips! Här hittar du ett stort urval av mumsiga och miljövänliga godsaker.

Förbrukningsvaror – tvålar, krämer, stearinljus, anteckningsblock, mm. Till barn funkar saker som: papper, pennor och pysselsaker.

Böcker – en av mina personliga favoriter. Varför inte på temat hälsa eller hållbarhet? Det finns grymt mycket bra böcker att välja mellan!

Lyxiga och ekologiska förbrukningsvaror – perfekta julklappen till den medvetne minimalisten!

Hos Jordklok, som är en av mina personliga favoritbutiker, hittar du ett stort urval på temat. ♥ 

Böcker ♥ 

Presentkort – ger mottagaren möjlighet att själv välja något hen behöver och tycker om. Välj gärna en butik med schyssta och miljövänliga produkter.

Välgörenhet – perfekt till de som redan ”har allt”. Skänk en slant till WWF, Rädda Barnen, Läkare utan gränser, eller liknande organisationer. Ofta får man ett gåvobrev som man kan ge bort. Oerhört fin julklapp ♥

Second Hand – här går det hitta personliga och unika klappar. Det är miljövänligt, ekonomiskt och för det mesta går vinsten till en bra sak (typ välgörenhet).

DIY – för den pysslige går det knåpa ihop egna julklappar. Personligt och fint! Sticka, sy, snickra eller baka ihop något (beroende på vad du är bra på).

Framförhållning – vänta inte till veckan innan jul med att fixa klapparna! Det leder till onödig stress, samtidigt som risken är hög att man tvingas köpa något ”bara för att”. Försök ha god framförhållning och fynda klappar under årets gång.

Paketinslagning

Slå in julklapparna i tidningspapper, tapet-rester, en sjal eller varför inte en gammal linnehandduk? (2 julklappar i ett) Ytterligare ett alternativ till det traditionella presentpappret, kan vara att sy tygpåsar i olika storlekar som sedan kan återanvändas.

Istället för de vanliga presentsnören i plast, välj tygband eller snören av naturmaterial. Etiketter fixar man lätt själv, genom att klippa ut valfri form i en bit papper eller kartong. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt på samma gång!


Julklappar inslagna i täckpapper (från överbliven renovering), linnehandduk, tidningspapper och en tygpåse.

Det var några av mina idéer för en mer hållbar jul. Men nu är jag nyfiken på vad ni har för tankar. Hur firar ni jul? Har du fler tips för en mer hållbar jul? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni haft en fin helg allesammans. Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Tankar kring december & jul
Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 1. Maten & kosten
Vad är minimalism?
Pengar är tid

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

4 thoughts on “En mer hållbar jul

 1. Vilken bra lista! Välgjjord och genomtänkt.

  Jag ska sy presentpåsar och så är jag sugen på att prova återvinna papper och göra etiketter av, alltså ta använt papper och mixa ner och trycka ut och använda igen. Enklare att ta en gammal karrong bit men jag gillar pyssel.

  I år har jag stöpt ljus av gammla 100% stearin ljusstumpar som blir julklapp.

  De där värmeljusen du har, jag har funderat på att köpa de, men var sorterar en metallbiten i botten?
  Som det är med vanliga värmeljus så måste en åka till återvinningscentralen med de.

  Tack för bra tips!

  1. Tack snälla!
   Vad härligt! Vi återvann papper till våra bröllopsinbjudningar (gillar också att pyssla) det blev väldigt fint!
   Vilken bra idé att stöpa stearinljus och ge bort i julklapp. Och tack för påminnelsen, har samlat ljusstumpar i några år nu – så det börjar bli dags att stöpa ljus här med 😉
   Vilken bra fråga! Vekeshållaren i botten är precis likadan som den till vanliga värmeljus (alltså i järn) och ska precis som du skriver lämnas till återvinningscentralen. Vi samlar ihop ett gäng och tar med dem när vi ändå ska dit. Jag försöker att i första hand använda blockljus av stearin (då slipper man ju metallen helt) men ibland kan det vara mysigt med värmeljus.
   Tack för din fina kommentar!

 2. Ser att inlägget är gammalt men vill gärna dela med mig av hur vi gör i min familj. Vi kör julklappsleken med begagnade julklappar, dvs man slår in något man har hemma. De flesta har mycket fina saker hemma som man inte använder. Väldigt lyckat, smidigt och miljövänligt ?

  1. Wow vilken grej! Har aldrig hört talas om det upplägget tidigare, superbra ju ? Tack för att du tipsar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.