?>

Dan före dopparedan & vintrig sallad

Idag har jag, precis som många andra, fixat med de sista förberedelserna inför julafton. Ärligt talat har jag fortfarande inte riktigt förstått att det är jul imorgon… Men hur som helst, tänkte jag kika in och bjuda på några bilder från min dag samt en riktigt mumsig sallad (som kommer stå på vårt julbord imorgon).

Jag försökte utmana den traditionella salladen (bestående av sallad, gurka och tomat) och istället utgå från råvaror som är mer i säsong. Resultatet blev en färgsprakande vintersallad baserad på bland annat grönkål och morötter. För att lyxa och jul:a till den ytterligare valde jag även att ha i apelsiner och rostade hasselnötter. Kanske något att testa under mellandagarna?

Lyxig vintersallad

ca 8 portioner

Ingredienser:
200 g grönkål
400 g salladskål
3-4 morötter
2-3 apelsiner/clementiner
1,5 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
olja (oliv eller raps)
vinäger

Gör såhär:
Hacka hasselnötter grovt och torrosta dem tillsammans med solrosfrön i en stekpanna på medeltemperatur, tills de är gyllene i färgen. Rör om då och då, så att det inte bränns. Ställ åt sidan och låt svalna.

Ansa och bryt grönkålen i mindre bitar, placera i en sil eller durkslag. Slaka grönkålen genom att hälla kokande vatten över den. På så sätt blir den mjukare till konsistensen och mer lättsmält. Låt den svalna innan den blandas med övriga ingredienser.

Skölj och hacka salladskålen. Skala och riv/spirualisera morötterna. Skala och filéa apelsinerna. Blanda alltsammans i en stor skål. Fixa vinegretten, 3 delar olja till 2 delar vinäger, och slå över den. Blanda väl och toppa slutligen med hasselnötter och solrosfrön.

Ja men alltså kolla in färgerna! ♥

Annars har jag som sagt fixat med de sista förberedelserna inför imorgon. Förpackat egengjorda badbomber och badsalt bland annat…

Och så har jag testat ett nytt recept jag hittade härom veckan – chokladfudge baserad på bland annat svarta bönor och dadlar. Haha ja du läste rätt, svarta bönor! Det var till och med så att min härdade man (som är van vid att jag experimenterar i köket) lyfte på ögonbrynen. Men vi blev faktiskt positivt överraskade båda två! Det var totalt omöjligt att känna att det var bönor i. Älskar recept som både är goda och nyttiga på samma gång.

Mums ♥

Passade också på att prova ut kläder till imorgon. Valet föll på mitt senast second hand-fynd, en blus i linne!

Tyckte den var så söt med brodyren, samtidigt som jag är svag för naturmaterial – i synnerhet lin.

Kissen är också julfin! ♥

Nu väntar en lugn kväll med mannen och missen, följt av julfirande med nära och kära under kommande dagar. Vill passa på att önska alla en riktigt fin och mysig julhelg! God jul och kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Recept – veganska lussekatter sötade med dadlar
Recept – nyttig rocky road
En mer hållbar jul
Recept på apelsin- och chokladbollar/praliner

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

6 thoughts on “Dan före dopparedan & vintrig sallad

  1. Jag är inte vegetarian och int min familj heller. Men det som utan tvekan blev mest uppskattat på julbordet var min sallade. Spenat, apelsin, granatäpple och stekt halloumi vänd i olja och saffran. Rostade hasselnötter hade nog varit väldigt gott i också.
    Tack för en inspirerande blogg och hoppas julhelgen blev mysig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.