?>

Bli (kli)matsmart – 5 enkla tips

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Matsmart.

Påverkar miljö- och klimatfrågorna vad ni äter? Eller är det främst andra saker – som till exempel smak, kostnad och hälsoaspekter som ligger till grund för er kost?

För mig är alla dessa punkter viktiga. Men går de att förena? Är det möjligt att äta nyttigt och gott, samt klimatsmart och ekonomiskt, på samma gång? Jag tror det. För faktum är att dessa saker många gånger går hand i hand.

I det här inlägget tänkte jag berätta mer, samt dela med mig av fem (kli)matsmarta tips. Häng med!

1. Våga vego

Det är nog ingen som har missat att det är klimatsmart att äta mer växtbaserat. Men visste du att hela 75 procent av matens klimatpåverkan kommer från just kött- och mejeriprodukter?

Vidare har forskarna kommit fram till att en vegansk kost är det enskilt bästa sättet att minska sin klimatpåverkan.

Men hur gör man då om steget till en helt vegansk kost känns för stort? Jo, man kan ju såklart börja smått! ♥ Ät vegetariskt någon eller ett par dagar i veckan, och minska sedan successivt på mängden kött och mejeriprodukter.

Behöver du inspiration så har jag tidigare skrivit om schysst, hållbar & hälsosam mat här. Du kan också läsa om mina tips, tankar & erfarenheter kring vego-kost, samt hitta ett gäng recept här.

2. Ät i säsong

För de flesta kanske det här inte direkt är någon nyhet. Men faktum kvarstår att det både är ekonomiskt, miljövänligt och klimatsmart att välja råvaror som är i säsong!

Dessutom har det många fördelar rent smak- och hälsomässigt. Vill du veta mer? Kolla in detta inlägg.

3. Odla & laga själv

Om man har möjlighet att odla och/eller laga mer utav sin mat själv, så kan det ha positiva effekter på både plånboken och miljön.

Att till exempel så sina egna groddar, skott & microgreens sparar in på såväl förpackningar som transporter, samtidigt som det blir betydligt mer ekonomiskt. Detsamma gäller mycket hel- och halvfabricerad mat.

Ett annat tips är att göra sin egen havremjölk! Det blir betydligt billigare, samtidigt som man minimerar förpackningarna och slipper transportera en massa vatten i onödan. (Runt 90% av havremjölken är ju vatten).

Med det sagt, är det fortfarande mer klimatsmart att köpa färdig havredryck än ’vanlig’ mjölk.

4. Välj eko & undvik flygfraktade matvaror

Tyvärr är majoriteten av den konventionella maten framställd på ett ohållbart sätt, samt besprutad med diverse bekämpningsmedel. Vilket såklart inte är bra varken för hälsan eller moder jord. Men som tur är, har utbudet av ekologiska och kravmärkta produkter ökat de senaste åren – samtidigt som prisskillnaden har minskat. Det glädjer mig, eftersom fler då får tillgång till schysst mat. ♥

I övrigt listar denna artikel fem flygfraktade matvaror som vi bör försöka undvika (samt en förklaring till varför).

Färska bär – en av de matvaror som alltid transporteras med flyg om de inte är svenska. Plocka gärna egna under sensommaren eller köp frysta istället.

5. Släng inte maten

Att inte kasta mat är ett klassiskt tips, men faktum kvarstår att var femte (!) matkasse slängs helt i onödan. Visste du att vi svenskar i genomsnitt kasserar 56 kilo ätbar mat per person och år? Det blir totalt ca 1,3 miljoner ton mat – bara i Sverige. Snacka om slöseri med såväl pengar som med jordens resurser.

Ett företag som aktivt försöker göra något åt detta, är Matsmart. De säljer produkter som annars skulle ha slängts, till ett lägre pris. Grymt bra initiativ tycker jag! Dessutom har de ett ganska stort utbud av ekologiska produkter. ♥

Tips! Jag såg att Matsmart just nu har en kampanj där du får ytterligare 10 % rabatt på hela köpet, när du anger koden OKTOBER18 (gäller tom 2018-10-07).

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker och tänker! Har miljö- och klimatfrågorna påverkat era matvanor, och i så fall hur? Har ni fler tips eller idéer på temat? Eller kanske några andra frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin kväll allesammans. Kram på er! ♥

 

Relaterade inlägg:

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 1. Maten & kosten
5 tips på goda vego-frukostar
Recept – Värmande soppa med chili & röda linser
Våga vego – tips, tankar & erfarenheter
Det är svårt att hålla sig frisk & sund i ett sjukt samhälle

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

3 thoughts on “Bli (kli)matsmart – 5 enkla tips

 1. Hej!

  Jag har en sambo som bestämt hävdar att ekologiskt inte är bra, han har t.ex gett mig tre artiklar på det temat:

  https://www.svd.se/ekologisk-odling–vagen-till-svalt

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLVRrr/forskare-ekologisk-mat-inte-battre-an-vanlig-mat

  https://www.mabra.com/biologen-darfor-ska-du-inte-ata-ekologiskt/

  Vad har du för motargument?

  Jag tycker att det är så himla svårt att veta vad man egentligen ska tro och hur man ska göra… Jag vill ju bara det bästa för naturen och oss själva.

  1. Hej!

   Jag förstår, din sambo är tyvärr inte ensam om dessa tankar. Frågan är om man vill äta mat som besprutats med (mer eller mindre giftiga) bekämpningsmedel? Och om det känns okej att dessa sprids i jorden och vattnet? För mig personligen känns det fel.

   Jag skulle rekommendera att ni ser dokumentären ’Sustainable’ som finns på Netflix. Där medverkar bland annat en man från Rodale Institute som bedrivit ekologisk och konventionell odling parallellt i 34 (!) år – skörden blir lika stor.

   Sedan har jag också läst att skörden kan bli lägre för ekologisk odling i kallare klimat, men att det på varmare breddgrader många gånger är tvärtom. Men till stor del handlar det om att bruka jorden på rätt sätt – det är så mycket som är snett med det konventionella, storskaliga och monotona jordbruket vi har idag. Växelbruk och en större variation av grödor är bla. önskvärt.

   I övrigt är kastas nästan 1/3 av all mat som produceras i världen, vilket är SJUKT. Så där finns stor förbättringspotential för att mätta fler hungriga. En annan viktig aspekt är köttkonsumtionen – maten räcker till BETYDLIGT FLER om vi äter en större del av spannmålet själva istället för att använda det som foder till djuren…

   Jag förstår, och tycker också att det är svårt emellanåt. Men om du vill göra det bästa för naturen och dig själv skulle jag säga: dra ner på mängden animaliska produkter, välj ekologisk, helst närodlat och i säsong. (Jag baserar detta på den stora mängd dokumentärer, artiklar och rapporter jag sett/läst på ämnet).

   1. Jättetack för ditt genomarbetade svar! Dokumentären ska jag absolut se, tack för tipset! ?

    Flera av dina råd följer vi redan för övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.