?>

Biskvier sötade med dadlar (raw & vegan)

En utav mina absoluta favoritkakor har alltid varit chokladbiskvier. Min mormor bakar världens godaste!

Men eftersom jag i största möjliga mån försöker undvika vitt socker, och dessutom inte längre äter varken ägg eller mejeriprodukter – var det längesedan jag åt dessa kakor.

För en tid sedan blev jag dock så himla sugen på biskvier att jag bestämde mig för att försöka ta fram en lite nyttigare (och vegansk) variant på dessa kakor. Sagt och gjort!

Personligen tycker jag att de blev supergoda, och tänkte därför dela med mig av receptet. Hoppas att ni gillar dem!

Veganska chokladbiskvier

Ca 15 st (små)

Ingredienser:

Bottnar:
1 ½ dl hasselnötter
1 ½ dl sötmandel
7 färska dadlar
2 msk kokosolja
1 msk kallt vatten
en nypa salt
en uns vaniljpulver

Fyllning:
20 färska dadlar
¾ dl kakao
3 msk vatten*
1 msk kokosolja
½ tsk vaniljpulver
en till två nypor salt

Glasyr:
100 g mörk choklad, minst 70% kakao (vegan)

*För alternativ smaksättning på fyllningen – tex kaffe/choklad eller apelsin/choklad – kan delar av vattnet ersättas med kallt kaffe eller juice från en pressad apelsin. (Smaka av!)

Gör såhär:

Bottnar:
Mixa hasselnötter + mandel i en matberedare till ett grovt mjöl. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem. Addera resterande ingredienser och mixa till en jämn deg. Forma till bollar och platta till dem, så att de blir ca 4 cm i diameter. Ställ in kylen/frysen.

Fyllning:
Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en jämn smet. Bred smeten över bottnarna i en toppig form. Låt vila en stund i kylen/frysen.

Glasyr:
Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.

Chokladbiskvierna går bra att frysa.

Tycker ni om chokladbiskvier? Vilka är era favoritkakor eller -bakverk? Lämna gärna en kommentar!

Ha en fin dag allesammans. Kram på er ♥

 

Ps. Om ni bakar dessa biskvier får ni gärna berätta vad ni tycker!

 

Relaterade inlägg:

5 tips på goda vego-frukostar
Recept på apelsin- & chokladbollar/praliner
Så gör du eget örtsalt
Vegorecept – två soppor & mumsig mjukost
Våga vego – tips, tankar & erfarenheter

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Biskvier sötade med dadlar (raw & vegan)

  1. Spännande, låter jättegott, skall testa dessa. Har också haft biskvier som favoritkakor tidigare men inte kunnat äta dem på 10 år eftersom jag äter vegankost 👍😋🤗

  2. Åh, mums! Det var länge sedan jag åt biskvier! Kanske bottnarna går att göra på kikärtsspad istället för ägg? De blir ju inte raw då förstås, men som ett alternativ… Hm. Måste klura på den. 🙂

    1. Vad kul att du tycker det! 😊 Förstår hur du menar. Nu är det ju som sagt ganska länge sedan jag åt vanliga biskvier, men jag skulle nog säga att de här inte är riktigt lika söta. Sedan går det säkert ta typ 15 dadlar istället för 20 om man vill, och addera lite extra kokosolja istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.