?>

Besök Ingemar som bygger ett Tiny House

Förra helgen hade jag förmånen att få besöka Ingemar, som just nu håller på och färdigställer sitt tiny house. Jag råkade nämligen snubbla över den här artikeln som publicerades i Hallands Nyheter för snart ett år sedan, och insåg att han bor bara ett par mil härifrån!

Som tidigare nämnt så har tiny houses on wheels, eller hus på hjul som de också kallas, länge legat mig varmt om hjärtat. Det är så mycket som tilltalar mig med den här typen av boende! Friheten och enkelheten är några aspekter, för att inte tala om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

Hursomhelst har jag kollat mängder av klipp och artiklar på temat de senaste nio åren – och drömt om att bygga ett eget ungefär lika länge. (Jag står nu i startgroparna för att göra just det, men mer om det i kommande inlägg.)

Åter till Ingemar och hans fina tiny house!

Utvändigt mäter huset ungefär 3 x 8 meter och är knappt 4 meter högt, från marknivå till nock.

Det är i princip helt färdigställt utvändigt, medan det fortfarande återstår en del jobb invändigt.

Ingemar planerar att leva helt off grid när huset är färdigställt, dvs utan att vara uppkopplad till varken el, vatten eller avlopp. Så himla inspirerande!

Han har installerat en torrtoalett och framöver är tanken att han ska klara sin vattenförsörjning genom att samla och filtrera regnvattnet från taket.

En vindsnurra och solceller kommer att förse huset med el, medan en liten vedkamin kommer att utgöra den främsta värmekällan. Ingemar berättar att den eventuellt även kan komma att kompletteras med en gasoldriven backup-lösning framöver, om det skulle behövas.

Varmvattenberedaren och spisen/ugnen drivs också på gasol, medan det lilla kylskåpet går på 12 V.

Fasaden är målad med järnvitriol och harmonierar fint med det omgivande landskapet.

Invändigt är huset som sagt inte helt klart ännu – men på god väg!

När man kommer in, är köket placerat rakt fram. Ingemar har valt att platsbygga det själv och använder sig delvis av återbrukat material.

Ett gammalt köksskåp i en härlig petroleumblå färg får nytt liv i Ingemars kök.

Till vänster om köket, bakom den blå svängdörren, finns badrummet med (torr)toalett och dusch.

Till höger om köket finns ett sovloft med en vardagsrumsdel under. Ingemar planerar att placera en soffa i det högra hörnet och att fästa ett nedfällbart soffbord på baksidan av den rosa väggen. Smart!

Den rosa väggen ska så småningom förses med en ljusslinga och sedan bekläs med en värmetålig skiva bakom kaminen och dess skorsten – tanken är att ett mjuk rosa sken ska lysa upp på sidorna.

Personligen tror jag att det kommer bli hur fint och mysigt som helst när det är klart!

Vad har ni för tankar kring tiny houses? Skulle ni kunna tänka er att bo i ett? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort TACK till Ingemar för att vi fick komma och hälsa på dig.

Jag hoppas ni har en riktigt fin helg allesammans! Ta hand om er ♥ Kramar

Ps. Vill du se/läsa mer om tiny houses och kvadratsmarta boenden? Då är ett tips att kolla de relaterade inläggen här nedan samt serien Tiny House Nation som finns på Netflix.


Relaterade inlägg:
Möt Lina som byggt & bor i ett Tiny House
– Ett enklare liv – att bo på liten yta
– Compact living & kvadratsmarta tips
– Vad är minimalism?

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

16 thoughts on “Besök Ingemar som bygger ett Tiny House

 1. Ett riktigt fint svenskt Tiny house hittar du på Fb, kolla Tiny house in Skåne. Fantastiskt fint

 2. Inspirerande men jag har två frågor , Hur tänker han tvätta lakan och kläder? Hur blir det med vattenförsörjningen under vintertid när det fryser?

  1. Om jag förstod Ingemar rätt så tänker han antingen sig en tramptvättmaskin eller en liten variant som är vanlig i båtar. När det gäller vattnet så har han en behållare utomhus och en inomhus. Jag skulle tro att den utvändiga är isolerad, men om det är riktigt kallt så har han möjlighet att fylla på den invändiga behållaren med vatten från den intilliggande gården.

 3. Jag är väldigt fascinerad av tiny houses, ser så fram emot att följa din resa här. Däremot hade jag själv inte kunnat tänka mig att bo så med två barn. Jag ser framför mig hur min galenskap skulle växa och det skulle sluta i total explosion åt alla håll. 🙂

  Däremot hade jag velat semestra på det viset, önskar mig en skåpbil att göra till semesterboende och fara runt i med hela familjen. Åka på festivaler, slingra in på glömda skogsvägar…. Vill skala ner, men tycker det är svårt att kombinera med småbarnslivet helt ärligt.

  1. Vad härligt att höra! Kan förstå det, ofta ser ju behovet av utrymme lite annorlunda ut när man har barn. Har dock sett/läst om en del barnfamiljer som bor i tiny houses och verkar trivas med det. Tänker dock att det viktigaste är att man hittar det som passar för en själv/sin familj. ?
   Att semestra på det sättet låter superhärligt, hoppas ni kan göra det framöver! Och visst kan det vara mer eller mindre lätt att applicera en avskalad livsstil, beroende på vart man befinner sig i livet. Är dock övertygad om att alla gör så gott de kan med de förutsättningar de har ?

   1. Det vore jätteroligt om du skulle stöta på någon som lever i tiny house med barn, och ville skriva om det! Extra kul om det var här i Sverige såklart. 😀 Tack för din fina fina blogg, Sandra!

    1. Ja det vore kul, ska absolut hålla ögon och öron öppna för det! ? Åh, tack så mycket!

 4. Så det är okej att jag skriver ner mina egna funderingar om tiny house. Andra kanske har har liknande tankar.

  Jag har alltid, åtminstone sedan mellanstadiet, velat ha en trädgård med mycket träd. Och om man skulle det spara både pengar och trädgårdsutrymme genom att bo i ett minihus.

  Åt andra sidan är ett stort steg. Att ensam flytta ut på landet, skulle bli just ensamt. Förresten har jag inte körkort, igen ett problem på landet.

  1. Självklart! Absolut det har du helt rätt i, det finns både för- och nackdelar, både med minihus och med att bo på landet. Tänker att det beror mycket på hur man är som person – vissa passar det jättebra att bo litet och/eller på landsbygden, andra trivs inte alls med det. Och det är okej, det viktiga är ju att man hittar det som passar en själv ?

 5. hello Sandra, very nice article, it is really my dream someday to achieve this, it is really fascinating to live this way and in the way that one feels intimately…

  greetings from afar.
  fernando

  1. Hello Fernando, and thank you! I totally understand and hope you get there, sooner than you think ?
   Greetings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.