?>

Attraktionslagen & tankens kraft

Du vet de där dagarna när du har perfekt tajming, när allt flyter på och allt bara går så himla bra. När du är i flow. Visst vore det härligt om alla dagar var så!

Tyvärr är det kanske inte riktigt möjligt i praktiken att enbart ha sådana dagar. Och kanske är det tur. Jag tror verkligen att vi behöver kontrasterna, både topparna och dalarna. Att de liksom gör det lättare att uppskatta saker och ting, ja rent av livet i stort.

Men på samma gång är det ju inte speciellt roligt de där dagarna när allt istället tycks gå snett. När saker krånglar eller går sönder, när förseningar av olika slag gör livet kämpigt, osv. När allt som kan gå fel, gör det.

Jag tror att många kan känna igen sig i båda dessa typer av dagar – alltså dels när allt flyter på, men också raka motsatsen. Som sagt går det nog inte att vara på topp jämt, men är det något som jag blivit alltmer övertygad om, så är det att vår inställning till saker och ting verkligen är så himla viktig. Liksom våra tankar.

”Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s about learning to dance in the rain.”

– Vivian Greene

De flesta har nog hört uttrycket ”dina tankar skapar din verklighet” och det kan verka klyschigt, men det ligger mycket i det. Personligen är jag helt övertygad om att det vi sänder ut, också är det vi får tillbaka. För att göra det lite tydligare, tänkte jag ta ett exempel:

Möter du en människa med ett leende, får du nästan alltid ett leende tillbaka. Går du däremot in med en aggressiv eller tråkig attityd, kan du räkna med att omgivningen svarar med samma mynt. Våra liv och vår omgivning reflekterar oss själva och våra tankar, på samma sätt som vår egen spegelbild.

I mångt och mycket drar vi alltså till oss mer av det vi fokuserar på. Så om vi lägger fokus på det som har gått eller kan komma att gå fel – så är sannolikheten större att fler saker går åt skogen. ’En olycka kommer sällan ensam’ brukar det ju heta.

”Most people spend more time and energy going around problems than in trying to solve them.”

– Henry Ford

Ni som hört talas om attraktionslagen tidigare, är troligen bekanta med det här tankesättet. Vissa menar att attraktionslagen bara är hittepå, att det inte finns några bevis för att den existerar. Men det finns ju många saker som vi inte kan se – men som likväl finns där. Ta till exempel vinden, kärlek eller gravitationskraften. Dessa kan vi ju inte se i sig, däremot kan vi se deras verkan – tex att träden svajar i vinden.

Saken är den att vinden, gravitationskraften osv, finns där och gäller – alldeles oavsett om vi tror på dem eller inte. Detsamma gäller attraktionslagen! Med det sagt ska det tilläggas att det förmodligen inte räcker med att önska sig en Porsche och så står det en på garageuppfarten nästa dag (vilket ibland förmedlas på olika håll).

Om någon har svårt att ta till sig attraktionslagen, går det ju alltid försöka välja sina tankar väl ändå – om inte annat för att vi mår bättre av det. Hursomhelst är jag inte ute efter att säga att vi bör vara överdrivet eller ’jobbigt’ positiva, om ni förstår hur jag menar? Ni vet sådär klatschigt käcka att man inte ens tror på det själv. Nej, självklart måste vi också få vara ledsna, arga och besvikna ibland (och uttrycka det).

Vad jag är ute efter, är snarare att jag tror att vi mår bra av att bli lite mer medvetna om våra tankar och att inte fastna för länge i det som är dåligt eller har gått snett. Att älta problem och tråkigheter, eller att oroa sig över vad som kan tänkas gå fel framöver – det blir ju ingen gladare av.

”Failure is simply the oppurtunity to begin again, this time more intelligently.”

– Henry Ford

Just de här bitarna är något jag har fått jobba jättemycket med, och något jag fortfarande kämpar med ibland. Dels att se ”misstag” som lärdomar, att acceptera saker och gå vidare. Men också att fokusera mer på vad jag är tacksam för och vad som är bra, samt på hur jag skulle vilja att saker blir (snarare än att oroa mig över olika ’katastrof-scenarion’). Det är verkligen inte lätt alla gånger, men just att förändra inställningen och mina tankar, har verkligen gjort enorm skillnad i mitt liv.

En vän till mig sa en så himla klok sak för några år sedan, som liksom följt mig sedan dess. Nu kommer jag inte ihåg den exakta ordföljden, men undermeningen var ungefär denna:

Om du har ett problem eller något som känns jobbigt, finns det bara två alternativ. Och att klaga är inget av dem, eftersom det inte hjälper på något sätt.

Det första alternativet är att försöka göra något åt problemet eller situationen. Om det inte känns aktuellt eller möjligt, finns det bara ett alternativ till – och det är att acceptera situationen som den är.

Lika klokt som det är sant!

…Men vad gör man då om personer i ens omgivning är väldigt negativa? Personligen kan jag tycka att det är ganska klurigt att dels lyssna på, men också att bemöta människor som fokuserar på allt som har gått fel. Ni vet när någon lägger närmare 90% av all tid på att klaga över allt som är dåligt… Det tar så oerhört mycket energi! Kraften sugs liksom ur en mer och mer för var minut som går. Förstå mig rätt, självklart måste man få (och kunna) prata om det som är jobbigt eller tungt. Ibland vore det dock skönt om vi kunde göra det på ett mer konstruktivt sätt.

Om fler var medvetna om att vi får mer av det vi fokuserar på, så kanske många samtal skulle se annorlunda ut? Eller vad tror ni?

Och hur bemöter man egentligen den här typen av överdriven negativitet och okonstruktiv klagan? I vissa fall går det kanske att gå undan, eller försöka att byta samtalsämne – men inte alltid. Att uppmana personen/personerna till att vara mer positiva, eller att rent ut säga ”jag är ledsen, men det här samtalet suger kraften ur mig” mottas troligen inte så väl… Så, vad gör man?

Hur går man tillväga när man inte vill vara taskig eller oartig, men samtidigt inte orkar med ett extremt negativt samtal? Går det kanske att ställa vänliga och konstruktiva frågor – som skiftar fokus från klagan och negativitet, till något mer givande och positivt? Hur tänker ni? Har du några tips eller råd?

Jag inser att det blir lite tragik-komik att lyfta den här frågan på ett sätt, eftersom de allra flesta troligen inte vill attrahera mer av dessa negativa samtal eller människor. Men samtidigt upplever jag att det är en viktig fråga, eftersom många fokuserar mer på det som är negativt än det som är positivt… Eller så är det bara min uppfattning? Haha, hmm det kanske är jag som är negativ då? ?

Avslutningsvis tänkte jag iallafall dela med mig av 7 tips och trix, som har hjälpt mig att dels bli mer medveten om mina tankar, men också att fokusera mer på det jag faktiskt vill attrahera.

1. Själva vetskapen om att vi attraherar mer av det vi fokuserar på, gör ju att man (eller åtminstone jag) blir mer mån om vad en fokuserar på. För självklart vill vi ju dra till oss mer av det som får en att må bra!

2. Bli medveten om negativa och nedvärderande tankar, typ ’jag kan inte’ eller ’jag kommer misslyckas’ osv. För att sedan istället jobba med:

3. Positiva affirmationer, som exempelvis ’jag fixar det här!’ eller ’det där gjorde jag bra’ osv. Alltså att dels försöka hitta saker som man genuint är stolt över (det kan tex vara egenskaper eller handlingar) men också att gå in med inställningen att man faktiskt duger och är bra, att man klarar saker och ting. Peppa sig själv helt enkelt!

4. Uttrycka och fokusera på det man är tacksam för, minst ett par gånger om dagen. Det kan vara stort som smått! Men att fokusera på och verkligen uppskatta det som är bra, gör stor skillnad – dels eftersom vi då ’bjuder in’ mer bra saker till våra liv, men det har också en tendens att boosta humöret och välmåendet.

5. Träna på att möta det som är jobbigt på ett konstruktivt (och lite mer nyfiket) sätt. Alltså inte trycka undan eller försöka förtränga det som är tufft, men samtidigt inte älta eller förstora upp det. Att se ”misstag” som lärdomar.

6. Yoga och meditation kan hjälpa till att tysta tankebruset och liksom ’lugna ner hela systemet’. Då blir det lättare att få perspektiv på saker och ting. Dessutom upplever jag personligen att yogan/meditationen kan göra att en blir vänligare (alltså inte fullt lika hård eller dömande) och mer ödmjuk.

7. Fundera över vad du vill med ditt liv, vad du önskar dig mer av och skulle vilja uppnå och bidra med. Träna även på tillit – dels till dig själv och andra, men också till livet i stort.

Uppdatering: Efter flera kommentarer kände jag att det var läge att förtydliga mitt resonemang lite. En av er läsare gjorde en så himla bra liknelse, som tydligt illustrerar vad jag var ute efter att förmedla (men som kanske inte riktigt blev så tydligt som jag önskat). Därför tänkte jag dela med mig av den;

Man kan se på sina tankar som en radio som står på och skrålar dagarna i ända. Vi kan inte kontrollera vad som sänds på radion (alltså våra tankar) men däremot kan vi välja vilka ’program’ vi lyssnar mer eller mindre på, och framförallt vad vi väljer att tro på. Långt ifrån allt vi tänker är ju sant eller relevant. 

Vad har ni för tankar kring attraktionslagen? Tror du att vi attraherar mer av det vi fokuserar på? Har du tips på hur man kan hantera överdrivet negativa diskussioner, eller fler idéer som kan bidra till bjuda in mer positiva saker i ens liv? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar dag allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Tacksamhet
Förändring & mentalt bagage
Meningsfullhet & lycka
Tillit, tacksamhet & hoppfulla tankar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

11 thoughts on “Attraktionslagen & tankens kraft

 1. Tycker det är ett töntigt sätt att se på saker och bara för priviglierade människor. Funkar på små struntsaker men inte på de viktigare sakerna i livet. Ett skuldbeläggande synsätt på de som har cancer, är ofrivilligt barnlösa, blir misshandlade av sin partner etc.

  1. Det är helt okej, du får tycka vad du vill och jag accepterar din åsikt. Samtidigt förundras jag lite över resonemanget att lagen skulle funka/gälla för vissa saker, men inte för andra…

   Hursomhelst är jag inte ute efter att varken övertala eller skuldbelägga någon. Och självklart är det ingen som vill bli sjuk eller dra till sig dåliga saker! Värt att nämna är dock att vi tänker omkring 65000 tankar på en dag, och en stor del av dem är omedvetna… Än viktigare att välja de medvetna tankarna väl med andra ord!

 2. Tack Sandra för att du uttrycker dig så tydligt och inspirerande. Jag är övertygad om att attraktionslagen fungerar och att vi attraherar (både bra&dåliga) relationer eller dylikt i våra liv, attraktionslagen = universums lag. Det betyder inte att attraktionen alltid är medveten, utan i många fall styr vårat undermedvetna.

  Älskar din blogg! Älskar dig mer! ?
  Kram finis ✨

  1. Tack så mycket fina du! ?? Jo men precis, det har du helt rätt i.

   Åh, älskar dig med vännen! Kram på dig ??✨

 3. Tror oxå på attraktionslagen och ju mer jag förstått det o använt mig av det desto mer har jag lyckats manifestera. Mår så mkt bättre av att vara tacksam så bara där är ju en vinst!

  1. Vad härligt att höra, och vad glad jag blir för din skull! ?? Jaa men precis, håller helt med dig.

 4. Jag delar uppfattningen att tacksamhet och positiva tankar är jättebra för oss. Har själv haft och har mycket stor nytta av det. Och jobbat aktivt med det under hela mitt vuxna liv. Samtidigt blir jag provocerad och ledsen av påståenden som att detta skulle vara en kraft likt gravitationen som vi själva styr med våra tankar. Tragiska händelser sker ändå! Min son dog 1,5 månad gammal och jag blir fly förbannad över antydningar om att vi föräldrar med våra tankar skulle kunnat påverkat det i endera riktningen. Som vi tyvärr också fått höra från andra ivriga attraktionslagsföljare. Däremot hade jag/vi stor nytta av både positiva tankar och tacksamhet under hans korta tid i livet. Vi fick ju ynnesten att lära känna honom och älska villkorslöst och kunde på det sättet vara helt i nuet med honom trots svåra omständigheter. Även i sorgearbetet är tacksamhet och positiva tankar viktigt, för oss och för att vi skulle våga få och älska hans lillebror.
  Det finns så många människor som gått och går igenom omänskligt svåra saker. En del av dem har haft en negativ inställning till livet, andra har haft en mer positiv inställning. Känner ni andra ingen härlig positiv människa som ändå drabbats av flera svåra tunga motgångar? Det gör jag, flera stycken. Om man själv mår bra av att leva med attraktionslagen som en hypotes och tycker att man får resultat av det – toppen! Men från det till att påstå att det är en sanning som styr inte bara vårt utan även alla andras liv… det kan såra och även om man inte menar att skuldbelägga så är det ju faktiskt det man gör.
  Jag tycker mycket om din blogg och dina tankar. En positiv kanal för mycket tänkvärt! Men här tycker och känner vi olika. Jag har en svår sorg där jag likt andra föräldrar som mist ett barn känner en oerhörd men orimlig skuld. Attraktionslagen spär på denna. Det är ingen universiell lag som gör oss immuna mot katastrofer, ”bara” ett gott verktyg i både med- och motgång.

  1. Tack för din kommentar och feedback. Jag beklagar verkligen att er son gick bort, det går nog inte förstå den smärtan och sorgen om man inte själv har gått igenom den… ? Jag tänker inte att ni kunde påverkat det i någon riktning eller att det som hände på något sätt var ert fel som föräldrar. Inser att detta inlägg blev lite väl svart-vitt, annars brukar jag försöka förmedla gråskalan (eftersom få saker i livet är helt svarta eller vita, om du förstår hur jag menar).

   Visst kan tråkiga och jobbiga saker även hända människor som är väldigt positiva och glada. Vi kan ju som sagt inte styra eller kontrollera alla våra tankar. La till ett förtydligande/en liten uppdatering i slutet av inlägget (liknelsen med radion) eftersom jag kände att jag kanske inte riktigt lyckades förmedla det jag ville ha sagt.

   Imponeras av ditt mod och styrka att dela med dig av dina tankar, samt att du/ni lyckats hålla fast vid tacksamheten och ett positivt tankesätt – det är inte helt lätt i svåra stunder… Återigen, tack för din kommentar och din feedback. Jag tar åt mig/med mig den framöver.

   Min intention här på bloggen är aldrig att komma med några pekpinnar, att skuldbelägga eller såra någon. Jag vill inspirera, sprida glädje och kärlek. Lyfta viktiga frågor, och peppa andra till att våga mer. Det är (och kommer alltid vara) min intention. ❤️

   1. Tack Sandra för ett fint svar och förtydligande! Jag håller med dig om att få saker i livet är svarta eller vita. Och tack för att du lyfter så många viktiga frågor, det du skriver om inspireras mig ofta och känner igen mig i många av de tankar du förmedlar.

 5. Jag tycker på många sätt att inlägget är tänkvärt men håller även med Linda ovan. Jag tror att ett positivt synsätt hjälper en i många situationer, men jag tycker även ibland att ett sådant synsätt tenderar att ställa orimliga krav på en människa när vissa antyder att ett positivt tänk kan hjälpa en igenom vad som helst. Jag tror att det är ett ovärderligt verktyg som verkligen kan vara till stor hjälp, och förstår verkligen hur du resonerar, men tror även att det finns saker som verkligen påverkar oss människor på djupet och att de händer oavsett hur vi ser på världen. Jag förstår att det kanske inte var just det du fokuserade på, men det är ofta det jag tycker lyfts när det pratas om attraktionslagen. Att vi alla hade mått bra av att stanna upp oftare, tänka mer konstruktivt och positivt över lag är jag helt med på. Tack för ett tänkvärt och intressant inlägg! Kram

  1. Tack Tess! Jag förstår hur du menar, och är inte ute efter att vi ska trycka ned ’jobbiga’ känslor eller vara sådär överdrivet och klatschigt positiva. Jo men precis, visst är det så – jag håller med (även om jag tyvärr inte riktigt lyckades förmedla det i inlägget). Tack själv för din kommentar! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.