?>

Att renovera ett torp från 1820

Ni som läst min blogg en tid vet ju att vi (min man och jag) håller på och renoverar ett torp. Jag har nog nämnt att det är totalrenovering som gäller (med betoning på total) men det kan ändå vara svårt att förstå vidden av det hela.

Därför tänkte jag bjuda på några glimtar från de 1,5 år vi hållit på hittills. Håll i er! ?

Det började alltså med att vi förälskade oss i den här gamla pärlan som byggdes 1820.

Bild från 1973.

De sista som bodde i torpet permanent, flyttade därifrån under 1930-talet och sedan dess har det använts som fritidshus och jaktstuga.

Ja, tills vi påbörjade den omfattande renoveringen i slutet av 2016.
Vi blev tvungna att riva ut samtliga ytskikt och gräva ut hela grunden.

Vi har spräckt stenar och sågat i berg…

Allt för att få till en vettig grund, då den gamla var så dålig att det inte var något att bygga vidare på.

Vi har transporterat ut mängder av sten, sand och rivningsmaterial.

Fixat med dränering, rördragning och en helt ny grundsockel.

Ersatt en del av allt det timmer som var dåligt.

Och gjutit en platta.

Det är oerhört skönt att den äntligen är på plats, även om det bär mig emot att vi ’tvingades’ använda betong. Vi är väldigt måna om att använda naturliga och miljövänliga produkter i renoveringen, men ibland är det svårt att få ihop alla parametrar (som tid, ekonomi, miljö, kvalitet, osv).

Som tur är rör det sig ’bara’ om 35 kvm och det är i princip det enda dåliga materialvalet vi har gjort/kommer göra – i övrigt blir det enbart schyssta produkter och material, så långt det någonsin är möjligt.

Hursomhelst håller vi nu på med taket!

Min man har plockat ned alla takpannor, samt de skivor och plankor som de vilade på. Och ja just det, hela murstocken också (eftersom den behövde muras om).

Såhär vacker är framsidan just nu… ?? Haha den ser lite deppig ut, men jag är övertygad om att det kommer bli jättefint när vi är klara.

Igår fick vi hursomhelst upp den nya takåsen (timmerstocken) som behövde bytas ut. Det var ett projekt bara att få upp den från marken till taket (utan några maskiner), men det flöt på bra.

Vi drevade/tätade med mossa, precis som de gjorde förr. Faktum är att samtliga stockar i hela torpet är tätade med vägg-/husmossa, sedan det byggdes.
(Vägg- och husmossa har den fördelen att den inte möglar och hanterar eventuell fukt på ett bra sätt.)

Den nya stocken fällde vi förresten själva, förra hösten.

Ni som orkat läsa såhär långt har nog förstått att det är ett ganska stort projekt vi tagit oss an, samt att vi har att göra ett tag till framöver.

Förhoppningen är att vi ska bli klara utvändigt i år, alltså få till tak och väggar (tätt hus). Och sedan kommer det troligen ta ytterligare ett år att färdigställa allt inomhus…

Utsikten från det som kommer att bli sovrum framöver.

Men jag tror verkligen att det kommer bli himla bra när det är klart. ♥ Dessutom är jag så otroligt imponerad av min man, han är superduktig! Händig, noggrann och envis som synden (det är vi båda två, haha). Det går nog åt om man ska ro i land ett sånt här projekt, för det är verkligen inte alltid en dans på röda rosor.

Avslutningsvis vill jag bara skriva att vi försöker behålla så mycket av det gamla som möjligt, samt att vi är måna om att bevara karaktären på torpet. Förstår att det kan vara svårt att tro med tanke på bilderna, men ja – det är vår målsättning. Kan ju även tillägga att vi under hela processen rådfrågar en bekant som jobbar med byggnadsvård.

Så mina vänner, vad tycker ni? Var det spännande att se och läsa lite mer om vårt torp? Är vi galna som gett oss i kast med det här projektet, eller har ni kanske genomfört liknande renoveringar? Och vad föredrar ni, nya eller gamla hus? (Personligen är jag svag för gamla charmiga hus.) Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar helg allesammans! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Ett enklare liv (& vår torprenovering)
Podd-debut
En dag i mitt liv
– Att bo på liten yta

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

18 thoughts on “Att renovera ett torp från 1820

 1. Ser ut som ni bygger ett nytt hus, så mycket jobb!
  Vad roligt sedan när ni är klara, vad stolt ni ska vara och njuta av ert hus som ni lagt ned så mycket kärlek på!
  Har du läst katarina johanssons bok rumsrent? (Dålig titel men läsvärd om en vill renovera miljösnällt).
  Jag älskar din blogg!

  1. Haha, ja jo, det är otroligt mycket jobb! Absolut, tror det kommer kännas fint när vi är klara.

   Känner igen titlen men har nog inte läst den, bara liknande böcker. Får kolla in den, tack for tipset!

   Men åh, det värmer, tack snälla du! ♥

 2. Jätteintressant! Hur ska ni göra med badrum? Man måste väl ha tätskikt i badrum för försäkringen men det är varken så bra eller miljövänligt vad jag förstått?

  Ser ut som ni får göra om nästan hela huset från bilderna. Om man enbart ser till den ekonomiska aspekten, blir det någon skillnad jämför med om ni byggt nytt?

  1. Vad kul att du tycker det! Ja men precis det har du rätt i, badrummet är lite klurigt. Vi tittar på och undersöker lite olika lösningar, men har inte landat helt i hur vi ska göra än.

   Ja det är mycket som behöver bytas ut. Rent ekonomiskt beror det på vad man jämför med, om man räknar in vår arbetstid, vilka lösningar man väljer, osv. I vårt fall skulle jag dock säga att det blir betydligt billigare än att bygga en ny standardvilla.

 3. Ja gärna mer om ert husbygge, så nyfiken på detta, kul att du skriver om det! Gärna ännu mer detaljer om hur ni tänkt, problem, lösningar, före-efterbilder etc. Jättekul att läsa om såna här ambitiösa projekt och hur de som gör dem resonerar, heja er! Håller själv på att renovera iordning källaren på ett 100 år gammalt hus, många som inte alls förstår nöjet i det men det kommer ju bli så bra! ?

  1. Vad roligt att du gillade inlägget! Tar med mig dina önskemål, så dyker det kanske upp fler inlägg framöver.
   Tack! Och vad spännande att ni också håller på o renoverar i ett gammalt hus. Hihi jag förstår precis, det är nog inget för alla! ?

 4. Åh, vilket jobb ni gjort ?
  Blev så imponerad att ni orkar tills jag insåg att vi nästan gjort samma resa ?? fast vi har hållit på i 11 år hittills så lite mer utdraget kanske och vi har bott i huset nästan hela tiden.
  Det kommer bli jättebra när det blir klart

  1. Hahaha, jaa det har varit (och är) väldigt mycket jobb. Oj wow, bra jobbat! ? Extra starkt av er att bo i huset under renoveringen, vet att det kan ta på krafterna att leva i byggkaos. ? (Vi gjorde också det i vårt förra hus, visserligen bara i 1,5 år, men ändå.) Absolut, det tror jag med. Tack för peppen!

 5. Gärna mer om ert hus! Det ger bra tips till mina egna framtida renoveringar =)
  När jag renoverade badrummet i vårt hus från 1865 läste jag det jag kunde hitta om miljötänket. Mitt beslut blev att det skulle bli tätt och inga framtida vattenskador. Att renovera en gång till belastar miljön mer än ev mindre miljövänliga material den här gången. Tänkte jag. Väggarna är timmer och råspont. På det blev det det då rekommenderade våtskicktet – våtrumsgips och primer. Sen körde jag så mycket miljötänk jag kunde i ytskicket. Återbruket kakel, linoljefärg, pärlspont, gammalt handfat, möbler jag hade, lampor från second hand och uthusen.

  1. Vad kul att du vill läsa mer om vårt torp och renoveringen! ?

   Absolut, du har helt rätt i att det är viktigt att ta med materialens livscykel i beräkningen. Det är verkligen otroligt många parametrar att tänka på, överväga och ta hänsyn till.

   Vad härligt att du kunde återbruka och återanvända en hel del material till badrummet! Det lär nog bli en hel del pärlspont och linoljefärg hos oss med skulle jag tro.

 6. Spännande att läsa om ert projekt! Imponerande! Skriv gärna mer om det!
  Vi gör en liknande resa, men i jämförelse med ert projekt är vårt en light-variant. Vårt torp är från 1828 och har varit permanent bebott ända sedan dess och var i bra skick. Vi har under året byggt till torpet lite och hoppas bli helt färdiga med det under året. Nästa år höjer vi taket invändigt och gör om grund och ytskikt, vilka tyvärr delvis är moderna och slitna i dagsläget. Vi använder oss också av material med så lite miljöpåverkan som möjligt, så som återbrukat tegel, linisolering, hasopor, linolje- och slamfärger etc. och har bibehållit torpets originalform. När vi flyttade hit fanns ett halvmodernt badrum i en sidobyggnad (plastmatta på golvet, pärlspont, duschkabin) och vi har valt att fortsätta ha det så och installerat en modern mulltoa därinne. Älskar, oavsett årstid och väderlek att få tassa över till badrummet, då missar man inte kvälls- och natthimlarna, morgondaggen eller uggleropen. 🙂

  1. Vad kul att du tycker det! Spännande att ni gör en liknande resa, och vad skönt att ert torp är i bättre skick! Låter toppen att ni också använder schyssta material och behållt torpets originalform. ? Ååh vad härligt, det låter jättemysigt ju!

 7. Puh, jag behöver renovera mitt torp med. Har tittat in på din blogg då och då för att få ett hum om vad det kan innebära. Tror (hoppas) det är lite mindre av ett projekt, men definitivt behövs stockar bytas ut och eventuellt grunden fixas till så huset inte säckar. Hujedamej.

  1. Åh okej, vad spännande! Hoppas att ditt torp är i bättre skick, det slutade med att vi rev rubbet till slut… ?? (Har skrivit om det i nyare inlägg) Nu blir det dock inget torp, utan ett hus på hjul för min del istället. Önskar jag dig stort lycka till med torpet! ?

 8. Så himla roligt att få ta del av detta! Och så finns du i Tranås dessutom. Jag och mina syskon har tagit över min farmors barndomshem i Norra Sunhult utanför Tranås och vi håller just nu på att renovera det stora huset. Där gjordes visserligen en storrenovering på 70-talet så vi försöker nu mest att hålla det i trim. Däremot är jag väldigt sugen på att ta tag i tillhörande drängstuga som ser ut ungefär som ert hus. Jag håller för tillfället läsa på om renoveringar av dessa typer av hus för att bilda mig en uppfattning av vad det kommer att innebära. Jättekul att kunna följa er under tiden och jag hade verkligen uppskattat om ni ville dela med er av tillvägagångssätt, problem och lösningar och före och efter bilder.

  1. Ja det var ett fint projekt (strax utanför Linköping) men tyvärr blir det inga fler inlägg på temat eftersom jag och min exman gick skilda vägar för drygt ett år sedan. Men nu finns jag i Tranås och ska bygga ett litet mikrohus istället.
   Ååh vad härligt, ja det är verkligen något speciellt med gamla hus! ? Lycka till med renoveringen och ha det så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.