?>

Att nå sina mål & drömmar

Har du några mål eller drömmar som du skulle vilja nå? I så fall kommer du troligen gilla detta; i det här inlägget kommer vi nämligen kika närmare på hur vi kan förverkliga dessa! Jag tänkte också berätta lite om hur vi kan sätta smarta mål, samt dela med mig av ett gäng tips och verktyg som jag funnit värdefulla.

Det här blir det sista inlägget för januari månad i utmaningen mot ett mer hållbart 2018, där fokus alltså har legat på tid, prioriteringar och drömmar. Hittills har vi kollat på hur vi spenderar vår tid, vad vi vill göra mer respektive mindre av och nu slutligen, har det blivit dags för att reflektera över vad vi skulle vilja göra/uppnå/uppleva under 2018.

Hur når man sina mål & drömmar?

Allra först ska vi bara lite kort definiera vad mål och drömmar är för något, de är nämligen inte riktigt samma sak. En dröm är något vi skulle vilja uppnå (åtminstone i teorin). Ett mål är nästan samma sak, men med en viktig skillnad – den har en deadline. Nu är det ju såklart inte så att vi automatiskt kommer nå målet, bara för att vi sätter en deadline. Men i samband med att vi ger en dröm en tidsplan (alltså omvandlar den till ett mål) händer ofta något – den övergår från att vara abstrakt till att bli mer konkret.

Vissa drömmar kommer kanske alltid att förbli just drömmar, och det är okej. Men om du har en dröm som du genuint vill uppnå – omvandla den till ett mål! ♥ Ibland brukar man prata om att mål bör vara ’smarta’,  här en kort förklaring.

SMARTa mål

Ett mål bör vara:
– Specifikt (tydligt och avgränsat)
– Mätbart (tex tid, kvalitet, kvantitet – kunna avgöra om målet är uppnått eller inte)
– Accepterat (jag vill genuint göra det, inte måste/borde)
– Realistiskt (känna att det är möjligt att uppnå)
– Tidsbundet (tydliga deadlines)

Vikten av delmål & stöd

Utöver ovanstående faktorer, finns det en del andra saker som kan underlätta på vägen och vara värdefulla att ha med sig. En av dessa saker, skulle jag säga är delmål. Att ha flera mindre mål gör resan lättare, samtidigt som dessa delmål ofta upplevs mer överkomliga och nåbara än det stora målet. För visst ska man sätta höga mål! Eller ska och ska, var och en gör såklart som de vill, men jag tycker att det är en god idé iallafall! ?

Att nå sina mål och drömmar är inte alltid lätt, ofta krävs det en hel del arbete och tålamod för att uppnå dem. Personligen tycker jag att det är skönt att ha något att luta sig emot, något som hjälper mig att hålla motivationen uppe och kämpa vidare – för att på så sätt kunna bocka av det ena delmålet efter det andra.

Därför blev jag så glad för några år sedan, när jag hittade Daily Greatness Yoga Journal, eftersom den gav mig just det – motivation och något att luta mig emot. Nu har jag använt den i flera år och är så himla nöjd. ♥ (Med det sagt behöver den ju passa andra, bara för att den känns rätt för mig.)

Hursomhelst, tänkte jag bara lite kort berätta om boken samt dela med mig av några värdefulla tips ifrån den.
I Daily Greatness Journal kan man bland annat planera sin dag och anteckna saker man är tacksam för, men man får också besvara kloka och meningsfulla frågor varje dag. Kort och gott hjälper den mig att fokusera på rätt saker i livet!

I början av boken får man hjälp med att just sätta mål för året, att bryta ner dem i delmål samt lägga upp en plan. Sedan följer man upp dem allteftersom tiden går, i vecko- och månadsavstämningar.

Men nu till några av tipsen från Daily Greatness Journal (fritt översatta och sammanfattade av mig):

4 tips för att skapa & nå meningsfulla mål

1. A strong WHY – alltså varför vill du nå ett visst mål? Detta ’varför’ utgör motivationen. Hittar man inte ett tillräckligt starkt ’varför’, bör man fundera över att välja ett annat mål. En bra fråga att ställa sig själv är: När jag når detta mål, kommer jag att vara gladare och ha mer av det som är viktigt för mig?

2. WHO do you need to be? – alltså vem behöver du vara för att nå ditt mål? Om du tex vill vara en framgångsrik chef, då behöver du vara en chef och utveckla samma mindset som någon som är en bra chef. Om du vill gå ner i vikt behöver du vara en hälsosam person och utveckla samma vanor och mindset som en hälsosam person. ”Once you step into BE-ing, then you will DO the actions and you will HAVE the results.”

3. HOW will you make it happen? – alltså hur ska du nå ditt mål? Gör en plan genom att bryta ner dina mål i mindre projekt med delmål, och bryt sedan ner projekten i handlingar. Små handlingar varje dag/vecka i rätt riktning, får ofta stor inverkan på några månaders/års tid.

4. WHICH fears will you likely meet? – alltså vilka rädslor, hinder och begränsande tankar kommer du troligen möta? Genom att vara ärlig mot sig själv och fundera på detta redan innan, är du förberedd när (om) du väl möter dem. Då blir det också lättare att se dem för vad de verkligen är när de dyker upp, tackla dem och sedan fortsätta framåt (istället för att ge upp). Obs! Låt inte dessa rädslor hindra dig från att ens försöka.

Ytterligare en grej som jag gillar med Daily Greatness Journal är att man sätter mål inom åtta olika områden av livet, nämligen:

– Kropp & hälsa
– Personlig, spirituell & emotionell utveckling
– Relation (till ev. partner)
– Socialt & nöje
– Familj & vänner
– Jobb & karriär
– Pengar & ekonomi
– Gemenskap & bidra (ge)

Det kan ju kanske vara ett tips, att fundera över sina mål för respektive av dessa åtta områden.

Förresten, en liten parentes sådär appropå mål och området ’relationer’ här ovan. Jag tror verkligen att gemensamma mål är en viktig nyckel, för att en relation ska fungera och hålla på lång sikt. Självklart behöver man ju inte dela samtliga mål och drömmar med sin partner, men att ha någon eller ett par stycken som är gemensamma – det är verkligen guld värt. Att kämpa för och sträva mot något tillsammans, är så himla fint och härligt på något sätt ♥

Slutligen har jag ytterligare två tips på temat att nå sina drömmar. Det första tipset kommer faktiskt även det från Daily Greatness Journal och det andra är från Henrik Fexeus.

1. Skriv ett brev till ditt framtida jag. Beskriv tydligt vad du skulle vilja uppnå inom ett år och förslut sedan kuvertet. När ett år gått öppnar du brevet och kan se hur mycket du växt och vad du uppnått. Skriv datumet på brevet och notera i din almanacka när det är dags att öppna och läsa.

alternativt

2. Visualisera dig själv och vart står om ett, fem eller tio år fram i tiden. (Alltså som du önskade att det såg ut.) Vilka drömmar och mål har du nått? Sedan går du baklänges därifrån, steg för steg. Det vill säga, först ser du dig själv i mål, där du lyckats med det du drömmer om. Sedan frågar du dig själv ”vilket var det senaste steget jag tog, för att ta mig hit?” och sedan fortsätter du att backa på det sättet, tills du är tillbaka vid dagens datum. Då har du hela planen framför dig, steg för steg, hur du ska nå ditt mål.

Älskar känslan när man når ett mål! ♥

Vill du redan nu läsa mer om saker kopplade till att nå sina mål och drömmar? Kolla in de relaterade inläggen här nedan.

Men nu är jag nyfiken på vad ni som läser tycker och tänker! Har du några mål eller drömmar för 2018? Har du fler tips som kan underlätta för att nå ett mål? Eller har du något annat du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar!

Önskar er en skön fredagskväll allesammans, hoppas ni får en mysig helg! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Att möta sina rädslor
Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter
19 tips för att spara pengar
Tid – det mest dyrbara vi har?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Att nå sina mål & drömmar

 1. Så bra tips! Jag har testat flera av dem, bland annat knepet att skriva brev till mig själv, och så sätta SMARTa mål (mest i jobbet).

  I år är min intention att försöka vara mer systematisk än jag vanligen är privat. Men det är snarare ett ledord och en utmaning för min personliga utveckling än ett tydligt mål tror jag..?

  1. Tack, vad kul att du tycker det! Ja men precis, SMARTa mål används ofta inom företag. Jag gillar bara att ha med mig de tankarna även privat ?

   Okej, det låter bra! Jag tänker liknande, eller jag skulle vilja få lite lagom mycket struktur och rutiner sådär. Kanske, men oavsett så låter det som ett bra ledord/bra utmaning tycker jag ?

 2. Nu måste jag bara ta mig tid att kommentera! Jag älskar din blogg, ditt skriftliga språk och det inspirerande innehållet. Minns inte hur jag hittade hit, men kände direkt igen mig i så mycket. Förra året bestämde jag och min man oss för att totalförändra vårt liv. Vi äger en gård och har de senaste 6 åren i princip lagt all vår tid och energi på att renovera, fixa och skaffa mer. Och mer. Och mer. Av allt. Men så började vi långsamt drömma om ett annat liv. Ett liv där vi har tid för varandra och energi till annat än gården. Samtidigt blev vi veganer och såg över vårt ekologisk fotavtryck. Då insåg vi också hur dumt det var av oss att bo i ett så stort hus själva och hur lång tid det skulle ta att minska vårt avtryck i det huset. Någonstans där fick vi nog och bestämde oss för att sälja. Vår omgivning blev så chockade och jag tror att de flesta fortfarande inte fattar vad vi håller på med 🙂 Nu är vi mitt uppe i processen att sälja vår gård och vi har hittat ett annat, mycket mindre hus på landet att hyra tills vi hunnit köpa mark och bygga oss ett litet, miljövänligt tiny house av begagnade material. Vi har också rensat ut, gjort oss av med väldigt mycket av våra saker, med målet att leva minimalistiskt. Jag är så förvånad att jag som högsensitiv, introvert person inte insett tidigare att jag så klart behöver rensa i mitt liv och ha mindre, inte mer, för att må bra 🙂
  Vi har aldrig mått så bra och brunnit så mycket över livet tidigare som vi gör nu! Dock känner vi oss väldigt ensamma i våra nya livsval, våra vänner är ganska oförstående och har helt andra liv. Hur hittar man likasinnade? Hur gjorde ni? Vi drömmer om att hitta vänner som kanske gör samma resa, så man kan inspireras av varandra 🙂 Tusen tack för en inspirerande blogg!

  1. Men ååh, tack snälla du! ♥ Wow, vad härligt och inspirerande! Våra resor påminner verkligen om varandra, men det känns som att ni har tagit ännu större steg – så himla modigt av er!

   För det är verkligen inte lätt alla gånger att fatta den typen av beslut; dels har man ju sina egna tvivel, men sedan ska man ju som sagt bemöta omgivningen också… Som tur är, ger det ju mycket energi att följa sitt hjärta och försöka leva sin egen sanning! ♥ Plus att jag tror att det alltid är värt det.

   Vad härligt att höra! Förstår ensamheten och det är verkligen en bra fråga. Vi har nog framförallt kikat på nätet, här finns det ju ganska många likasinnade. Även om vi inte direkt träffar dessa människor i verkligheten, så känner man sig på något sätt mindre ensam när man ser att fler gör liknande resor som en själv.

   Annars brukar det ju vara ett tips att vända sig till en förening eller liknande, med fokus på ens egna intressen. Dock är det väl kanske lite lättare om man är intresserad av tex orientering, än minimalism och downshifting… Finns ju inte så många föreningar med fokus på det tyvärr.

   Bor ni långt ifrån Linköping? ? Tack själv för din fina kommentar!

   1. Ja, tyckte också att våra resor påminde lite om varandra. Så inspirerande att läsa om någon annan som också valt en lite ovanlig väg i livet. Det känns som ni har hunnit komma lite längre än oss när det kommer till downshifting och minimalism. Men det är verkligen en process som tar tid det där..
    Vi bor tyvärr inte nära Linköping utan i norra Skåne. Dock har min man familj i både Jämtland och Stockholm så vi åker förbi några ggr per år. Skulle vara kul att träffas på en fika nån gång när vi är i trakterna? Känner att det skulle vara lite utanför min komfortzon, men livet börjar ju där den slutar har jag hört :))

    1. Ja men precis. Visst är det en process som tar tid, samtidigt tror jag att det är bra att ta det i sin egen takt. Okej det var ju lite synd, norra Skåne är ju en bit bort som sagt… Absolut! Det är ärligt talat lite utanför min komfortzon också egentligen, men har upptäckt att det ligger mycket i just det du skriver ? Hör av dig om du vill, när ni har vägarna förbi. Så får vi se om vi kan få till en fika.

  2. Så inspirerande även av er. Jag gör faktiskt liknande val som ni, men har aldrig ägt ett stort hus själv. Vad modigt att först investera så mycket tid och resurser i det och sedan lyssna på magkänslan och byta spår, heja! Drömmer också om att skapa ett ekoskjul av återbruksmaterial att vara i åtminstone delar av året.

   Det här med högkänslighet tror jag spelar in mycket hos de av oss som väljer att lyssna på kroppen och naturen nu och ändra spår i livet. Jag är definitivt också en högsensitiv och introvert person med stora drömmar och som försöker sänka ribban lite i livet. Du är inte ensam 🙂

   1. Tusen tack 🙂 Ja, du har nog rätt i att högkänsligheten säkert hänger ihop med att vilja sänka ribban lite. Tänker att man som högkänslig inte bara kan stänga av känslorna och köra på i full fart, som många tycks göra. I alla fall inte utan att gå sönder på ett sätt eller annat. De flesta dagar tycker jag där är den finaste gåvan jag har, att känna så mycket. Men vissa dagar hade man gärna velat kunna tona ner allt lite och få en känslomässig paus en stund..

 3. Din blogg är fantastisk! Jag bara läser och läser och läser… Du sätter ord på sånt jag känner och tänker och ger mig mängder med bra tips. Tack! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.