?>

Att låta semestern vara just semester

Högsommar och semestertider – den mest efterlängtade tiden på året är äntligen här! Sol, värme, bad och lata dagar. Tid för avkoppling och återhämtning, eller?

Sedan jag var liten har jag alltid längtat till sommaren och årets längsta ledighet. Den har nästan ett magiskt skimmer kring sig; till och med i novembers snålblåst och isande vindar kan jag bli helt varm inombords bara jag tänker på sommaren. För att inte tala om alla romantiska planer som successivt börjar ta form flera månader i förväg. Man vill ju så gärna hinna med allt det där härliga man drömt om och krama ut varenda droppe njutning ur årets varmaste period. Det är dock lätt hänt att planera in för mycket…

Man ska vårda sina relationer och åka land och rike runt för att träffa nära och kära, greja i trädgården och genomföra alla de där projekten man inte hunnit med tidigare. Kanske ska utemöblerna eller fasaden målas om, en altan byggas eller sommarstugan rustas upp. Helst ska man resa bort en vecka eller två under semestern, hitta på roliga aktiviteter för eventuella barn samt anlägga den perfekta solbrännan. Samtidigt ska man utnyttja båten, motorcykeln, husvagnen eller annan säsongsbetonad utrustning.

Sedan ska gräset eller åtminstone häcken klippas, förrådet rensas och minst en bok läsas i hängmattan. Oftast är det ungefär 58 punkter till på listan över saker man måste, borde och vill hinna med under semestern. Och medan man checkar av den ena punkten efter den andra, ska man helst vara glad, avslappnad och njuta hela tiden också.

Som om inte det vore nog ska vi dessutom bekymra oss om vädret; antingen är det för kallt och regnigt eller också är det så varmt att man storknar. För att inte tala om ångesten som uppstår om man av någon anledning vill eller måste vara inomhus när det är fint väder ute, och därmed riskerar att missa årets enda fina dag. Pust och stön!

Nej, det är faktiskt inte alls säkert att semester är detsamma som avkoppling och vila. Det är ju så mycket man vill hinna med under dessa fyra veckors ledighet, saker som man inte orkar eller har tid till i vardagen. På något sätt ska sommarens ledighet väga upp all stress och press vi utsätts för under resterande delar av året. Det är lite som att vi försöker ta igen livet, under dessa få semesterdagar. Och vem kan klandra oss?

De fyra semesterveckorna passerar oftast med ett swooosh. Med lite tur är vi då någorlunda utvilade och hann med ungefär en fjärdedel av allt vi önskat och planerat. Det blir lätt så att man sitter där dagen innan det är dags att återgå till arbete och vardag, full av ångest och är inte i närheten så utvilad som man skulle önska. Men måste det vara så?

Svaret är nej, även om det är lite småklurigt att inte hamna där. Det finns såklart många anledningar till att semestern inte riktigt blir som vi tänkt oss. För det första är ofta förväntningarna orimligt höga och det blir inte bättre när vi jämför oss med alla perfekta bilder på sociala medier. För det andra kan det vara svårt att gå från vardagens rakethastighet till ett lugnare tempo, vi är liksom lite fartblinda.

För det tredje uppmuntras vi ständigt till att göra saker – att prestera på olika sätt. Varandet – att inte gör något speciellt, står oftast inte lika högt i kurs. Att bara ta det lugnt, mysa eller ligga på en picknickfilt och betrakta molnen – stannar alltför ofta vid en tanke, eftersom vi planerar att klämma in det efter att vi är klara med allt annat (och då finns som bekant ingen tid eller energi kvar). Slutligen har vi ju det dåliga samvetet, för jag misstänker att jag inte är ensam om att känna mig en aning lat om jag inte ständigt grejar med något.

Saken är den att vi behöver vila och återhämtning. Det är inte hälsosamt att ständigt göra något. Och ärligt talat är det först när vi tar det lugnt och slappnar av, som vi får perspektiv på saker och ting. Om jag kunde resa bakåt i tiden och besöka mitt yngre jag, skulle jag be henne sänka kraven och förväntningarna på sommarledigheten rejält. Jag skulle tipsa om att stryka saker som bara känns halvkul eller rent av jobbiga från ’att göra’-listan. Stryk så mycket du någonsin kan, för att skapa utrymme för de saker som ger dig mest energi och gör dig gladast! Men framförallt, försök att ha helt oplanerade stunder, eller helst dagar. Ge dig själv tid att stanna upp, utan några som helst krav på att göra något speciellt. Prioritera tid för vila och eftertanke; kanske är det dags att justera riktningen i livet något?

Personligen har jag kommit till insikten, att om valet står mellan högre standard eller mer frihet och fritid, så väljer jag det sista alternativet. Jag vill inte åka till Thailand och njuta av livet några få veckor om året, om det innebär att jag mår skit, är sönderstressad och jobbar häcken av mig resterande delar av tiden. Då väljer jag hellre bort dyra utlandsresor och den där lilla extra guldkanten, mot att kunna jobba mindre, hålla ett lägre tempo och må bra året runt.

Mitt mål och ambition är att skapa en vardag som jag varken vill eller behöver ta semester ifrån. Ett hållbart liv, med en hållbar vardag (det innebär såklart inte att alla dagar kommer vara en dans på röda rosor). Men det är mitt val. Ditt val kanske ser helt annorlunda ut, och det är okej! Faktum är att det är precis så det ska vara. Vi har alla olika mål och drömmar, eftersom vi är olika. Därför hjälper det inte att snegla på vad grannen eller ’alla andra’ gör, du blir inte lyckligare av det. Försök hitta din egen väg istället och ta sedan ett steg i taget i den riktning som passar dig.

Med de tankarna önskar jag alla en riktigt fin sommar! Och du, ta en stund nu på en gång och gör något du mår bra av ♥

 

 

Relaterade inlägg:

Pengar är tid

Vad är minimalism?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

2 thoughts on “Att låta semestern vara just semester

  1. Hi sandra, I share what you think, there are really people who do not know how to live, we have been taught not to live, there is so much programming and brainwashing, competition for more and more, a kind of false ”insatiable” feeling, That it does not have an end, to live to work for money, to pay and to pay, to consume, to compete, to climb to the top of the stairs, why, we forget to live, when we try to talk with someone, this person is attending watsap, In the end, the vacation time arrives, and according to the accelerated life, there are people who go to beautiful places, and the only thing they are aware of is the camera to record everything and appear on social networks, and continue to meet schedules Because the travel program was programmed so by the travel agent … at the end of the trip, return to the same boring routine and work to pay the fees that we signed for that trip … in synthesis, who agreed to live? Who agreed to breathe or feel the morning breeze at dawn? Did someone take time to be calm and try to keep the mind blank? To feel that we are alive ?, to have a complete afternoon of leisure watching the sunset … it is certain that each one chooses how to live his vacations or his life, I also prefer the second option, my leisure time and to remind myself that I’m alive … greetings and a hug from a distance, Fernando.

    1. Hi Fernando,
      Thanks for your insightful and beautiful comment. I totally agree with you. The world we live in is upside down in many ways, but it’s also a rather intresting time to live in – even though it’s rather challenging sometimes..
      Hugs and greetings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.