?>

Att kemikalie- & plastbanta

Inlägget innehåller annonslänkar för Jordklok.

Det har blivit dags för andra delen i serien Min resa mot ett mer hållbart liv! För mig innebär hållbarhet som sagt så himla mycket mer än bara miljö- och klimatmässiga frågor, det omfattar bland annat även etiska och personliga aspekter. I första inlägget som handlade om mat och kost, förklarade jag även min definition av begreppet hållbar livsstil samt tanken bakom den här serien.

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 2. Kemikalie- & plastbantning

För min del tog hållbarhetstänket ordentlig fart runt 2010 och maten var det första området där jag började göra mer aktiva och medvetna val. Från insikten om att det jag stoppar i min kropp påverkar både mig själv och omvärlden, kom nästa steg naturligt. Jag började läsa på om hur olika produkter vi använder dagligen, i våra hem och på kroppen, påverkar vår hälsa och miljön. Snabbt insåg jag att det vi kommer i kontakt med och applicerar på vår hud, inte lägger sig som en hinna utanpå huden utan faktiskt kommer in i kroppen och blodet…

Tidigare hade jag inte reflekterat så mycket kring vad schampon, krämer, smink, rengöringsprodukter, förpackningar och prylar innehåller. Eller rättare sagt hade jag varit ganska lyckligt ovetande om alla de kemikalier vi utsätts för varje dag. Jag tänkte som så många andra, att produkter och prylar som säljs i Svenska butiker självklart måste vara testade och godkända – säkra att använda helt enkelt. Men riktigt så är det ju inte…

Ju mer fakta jag tog del av, ju allvarligare insåg jag att läget är. En enorm frustration, rädsla och förtvivlan började växa inom mig – men också en stark drivkraft. Ilskan och sorgen gav mig viljan och framförallt orken att förändra. Jag började successivt kemikalie- och plastbanta mitt hem. Precis i starten kändes det många gånger överväldigande, jag visste liksom inte riktig var jag skulle börja, utan trevade mig fram bland märkningar och obegripliga innehållsförteckningar. Men jag rörde mig framåt, ett steg i taget.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av ett gäng tips, fakta och idéer som förhoppningsvis både kan inspirera och underlätta din resa mot en mer hållbar vardag. För visst vill du väl minimera de otäcka kemikalier som du och dina nära och kära får i er? Det finns så otroligt mycket att skriva om och lyfta när det kommer till de här ämnena, det skulle lätt gå att skriva flera böcker! Här nedan har jag försökt välja ut ett gäng viktiga och relativt enkla punkter att börja med.

9 viktiga saker du vill veta (och göra något åt) när det gäller kemikalier och plast:

1. All plast släpper ifrån sig kemikalier när den upphettas. Undvik därför i största möjliga mån att tillaga/förvara varm mat & dryck på/i plastprodukter. När det är dags att byta ut köksutrustning och husgeråd – välj om möjligt material som trä, glas, metall eller porslin istället för plast.

De senaste åren har utbudet av schyssta matlådor ökat markant. Locken är förvisso ofta av plast, men det tar man ju av när man värmer maten.

2. Undvik att återanvända plastförpackningar som glassburkar och pet-flaskor. Många tänker att de gör miljön en tjänst genom att återanvända dessa, problemet är bara att de inte är gjorda för att återanvändas utan för att återvinnas. Kraven på dessa engångs-förpackningar är lägre och de släpper därför lättare ifrån sig kemikalier.

Läge att investera i en schysst vattenflaska? Våra har hängt med i många år och kommer troligen hänga med många år till, kanske rent av livet ut. Vill du beställa en egen, hittar du den här. (adlink*)

3. Undvik non stick-produkter helt och hållet! Produkter med non stick-beläggning (som tex stekpannor och bakformar) är extremt dåliga för miljön, då de innehåller så kallade perfluorerade ämnen som aldrig bryts ned. De kommer finnas kvar i naturen för all framtid. Det innebär även att om du får i dig dessa ämnen (som kan hamna i maten om du tex har en repig teflonpanna) kommer de finnas i din kropp resten av livet. Problemet med dessa ämnen är att de påminner om (och konkurrerar med) våra naturliga fettsyror i kroppen, vilket kortfattat = jäkligt dåligt. Dessa perfluorerade ämnen finns även i exempelvis jackor av märket Gore-Tex och liknande.

Personligen älskar jag stekpannor och grytor av gjutjärn – om man sköter dem rätt (vilket är lätt) håller de ju hur länge som helst! Kvalitet var ordet.

4. Byt ut saker successivt & välj kvalitet när du köper nytt. Nej, du behöver inte göra dig av med allt du äger för att köpa nytt. Byt ut saker allt eftersom de blir slitna och går sönder. Prioritera kvalitet när det är dags att köpa nytt, alla tjänar på det – både ur ekonomisk, miljömässig och personlig (hälso) synpunkt. Skippa engångsprodukter, välj saker med lång livslängd och allra helst ekologiskt och fairtrade.

5. Minimera antalet produkter. Det finns ingen anledning att ha sju olika rengöringssprayer och femtio-elva olika krämer till diverse kroppsdelar. Jag lovar att om du visste vad hälften av dem innehåller, skulle du inte vilja använda dem överhuvudtaget! Vi har blivit ilurade att vi behöver alla dessa produkter, men gör vi verkligen det? Eller är det kanske några som vill att vi ska tro det, så att de kan tjäna pengar? Det enkla är faktiskt ofta det bästa. Gör dig själv, plånboken och miljön en tjänst, genom att använda några få men väl utvalda produkter. Du kommer långt med vanligt miljömärkt diskmedel och såpa till städningen. Och till kroppen fungerar naturliga oljor som till exempel argan- eller kokosolja alldeles utmärkt.

Det behövs inte sjuttio-elva olika produkter till städning och tvätt!
– Välj ett miljömärkt tvättmedel, eller gör som jag och kör tvättnötter + eventuell eterisk olja. (adlinks*)
– Grummes såpa är naturligt gul till färgen, den gröna är färgad. Visserligen ska färgen vara helt ofarlig, men personligen tycker jag det känns onödigt med ingredienser som inte behövs.
– Den bruna flaskan innehåller linoljesåpa, i min mening en fantastisk produkt med otroligt många användningsområden.
Disktrasor och handdukar av lin; vackra, miljövänliga & av fantastisk kvalitet.
–  Galltvål biter på de allra flesta fläckar. Min erfarenhet är att om fläcken inte går bort med galltvål, så går den inte att få bort överhuvudtaget.
– Diskborste av trä; vacker, komposterbar och med utbytbart huvud. Här hittar du ett stort utval av schyssta diskborstar. (adlinks*)

Favoriter från badrummet.

6. Nagellack, hårfärger och sköljmedel är produkter som generellt innehåller otäcka kemikalier och som du gör klokt i att undvika helt. Kan du verkligen inte leva utan dessa, är mitt tips att välja produkterna med omsorg.

Har du ingen lust att lägga tid på att leta runt efter schyssta produkter, kan jag varmt rekommendera en av mina personliga favoritbutiker, nämligen Jordklok. De har ett stort utbud av bland annat miljövänliga nagellack, hårfärger och sköljmedel. (adlinks*)

– Arganolja funkar fint till såväl kroppen som håret.
– Den lilla vita burken innehåller kokosolja som är toppen både som bodylotion och sminkborttagning.
– Minimalistiskt smink; mascara, ögonbrynspenna och en mörk ögonskugga (används vid enstaka tillfällen). Vissa dagar använder jag även färsk, ekologisk rödbeta som blusher på kinderna eller för att få lite färg på läpparna; naturligare blir det inte! Förvara i tätslutande burk i kylen och skär en ny snittyta vid varje användningstillfälle.
– Tvättbara rondeller av ekologisk bomullsfrotté (hejdå engångs-rondeller!) funkar perfekt till bland annat sminkborttagning.

Tips! Arganolja, smink och tvättbara bomullsrondeller hittar du här.

Det är läge att skippa flaskan med rakskum! Att använda raktvål och arbeta upp ett skum i skålen med borsten är betydligt bättre för både miljön och ekonomin. Tvålen är extremt dryg, för mig räcker den 1,5-2 år! Rakhyveln vilar på en rakbladsrengörare som kallas för Razorpit, den förlänger livslängden på rakbladen så att de håller sig vassa längre (upp till 150 rakningar per blad!). Återigen bra för såväl plånboken som moder jord.

Psst! Här hittar du allt du behöver för en miljövänlig och skonsam rakning.

7. Problemet med elektronik är förutom att den ofta är inkapslad i plast, att den innehåller flamskyddsmedel och ofta även bly. När de elektroniska prylarna (dator, tv, mobil mm) blir varma, avdunstar kemikalierna. De hamnar då på händerna (om du håller i prylen) och samlas i dammet som finns i rummet. Av denna anledning är det ingen bra idé att varken ha datorn, tv:n, surfplattan eller mobiltelefonen i sovrummet, eftersom vi då ligger och andas in dessa kemikalier när vi sover – ganska onödigt eller hur?

8. Visste du att barnens rum är det som innehåller flest kemikalier? Alla plastleksaker och elektroniska prylar är starkt bidragande faktorer. Kemikalierna ansamlas som sagt främst i dammet, och värst är det på golven. Tragiskt nog är det de allra minsta (och därmed mest känsliga) barnen som spenderar mest tid i golvnivå. Att i största möjliga mån begränsa plasten och elektroniken i barnens rum hjälper. Liksom att dammsuga och våttorka golvet ofta, samt att vädra innan det är dags att sova.

9. Om du redan nu på ett enkelt sätt vill få bättre inblick i kemikalie-ämnet, kan jag varmt rekommendera dig att se den svenska dokumentärfilmen Underkastelsen, där bland annat Eva Röse medverkar. Den handlar om cocktaileffekten och hur de 100 000-tals kemikalier vi använder dagligen påverkar vår hälsa. Den lyfter också det faktum nyfödda barn har ett stort antal kemikalier i kroppen redan innan de föds. I filmen intervjuas 23 världsledande professorer om de hormonstörande ämnen, bekämpningsmedel och syntetiska kemikalier som vi konstant utsätts för, och vad denna exponering kan ge för effekt. Filmen är från 2010 (och har alltså några år på nacken) men är helt klart sevärd och jag rekommenderar verkligen alla att se den.

Framöver kommer jag fortsätta att försöka minimera de onaturliga kemikalierna i vardagen, både för min egen och planetens skull. Vad vi konsumenter efterfrågar och köper, påverkar till stor del marknadens utbud. Gör dig själv och alla andra en tjänst, genom att välj dina produkter med omsorg. ♥

 

* En adlink är en annonslänk. Det vill säga, klickar du på länken och handlar direkt efter, så går några kronor till mig. Jag tipsar enbart om produkter jag genuint gillar.

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

4 thoughts on “Att kemikalie- & plastbanta

 1. Så himla intressant inlägg och en får många tankeställare. Spännande med tvättnötterna, har varit nyfiken på dessa länge nu. En liten fråga bara; var har du hittat ”Razorpit” till rakhyveln? Har aldrig hörd om denna innan.

  1. Tack snälla! Okej, ja jag har hört folk som både är nöjda och mindre nöjda med tvättnötter – men personligen gillar jag dem och har använt dem i ganska många år nu.
   Vet att bland annat ecosphere.se säljer Razorpits, jag köpte min där.

   1. Precis, lite blandade åsikter, som det brukar vara, därför spännande att prova själv och skapa sin egen uppfattning 😀 De känns ju väldigt vettigt ur både miljö och ekonomisk synpunkt! Tusen tack för svaret!
    Du skriver så inspirerande Sandra, jag är så glad att jag hittade hit, nu kan jag inte sluta läsa dina inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.