?>

Att hoppa av ekorrhjulet

Det finns otroligt mycket jag vill skriva om här. Jag har så många tankar och idéer jag vill dela med mig av, att det ärligt talat har varit svårt att veta var jag ska börja. Men det mest logiska är nog att berätta lite kort om min bakgrund, om var jag står idag och hur allt började. Från högskoletiden, till jobben, utmattningen och beslutet att lämna ekorrhjulet. Så här kommer den nu;

 

Min historia

Som den ambitiösa och duktiga flicka jag alltid varit, påbörjade jag en högskoleutbildning direkt efter gymnasiet. Tre år senare stod jag med mitt examensbevis i handen och kunde titulera mig byggnadsingenjör. Nu var jag närmare min barndomsdröm än någonsin – att jobba på ett arkitektkontor. Samma sommar (2013) flyttade Mange och jag ihop, efter att varit tillsammans i drygt ett halvår. Jag fick jobb på ett mindre byggföretag ett stenkast från lägenheten vi bodde i, och det mesta var nytt och spännande.

Samtidigt som livet flöt på hade både Mange och jag en vag känsla av att något fattades, var det verkligen såhär livet skulle se ut? Vardagarna var ju så skrämmande lika varandra. Samma sak dag in och dag ut, och dessutom i ett extremt högt tempo. Helgerna gick mest åt till att få veckorna att flyta på. Det kändes som att vi höll på att kvävas båda två. Under den här tiden började vi drömma om en enklare tillvaro på landet och intresserade oss allt mer för minimalism och frivillig enkelhet. Vi rensade successivt ut överflödiga prylar och sparade så mycket pengar vi kunde.

Vid årsskiftet 2014/2015 började vi febrilt leta efter ett hus på landet, eftersom vi bokstavligen klättrade på lägenhetsväggarna i stan. Under kommande vår fick jag mitt efterlängtade jobb på ett arkitektkontor, i samma veva som vi gifte oss och köpte hus. Visserligen låg huset inte riktigt så lantligt som vi önskat utan i ett mindre samhälle, men vi hade ju äntligen en egen trädgård och naturen fem minuter bort. Nu måste vi väl ändå kunna njuta mer av livet?

Efter några månader på fluffiga moln, kom vardagen så sakteliga tillbaka. Bättre på vissa plan, men med ännu högre tempo än tidigare – nu hade vi ju ett hus som skulle tas om hand och renoveras också. Jag var ofta själv i veckorna eftersom Mange veckopendlade till sitt arbete, och på mitt jobb var både arbetsbelastningen och tempot högt. Sommaren 2016 började vi tröttna rejält på Svensson-livet och bestämde oss för att försöka överge ekorrhjulet. Vi diskuterade och kom fram till hur vi vill leva vårt liv. Därefter tog vi fram en plan för att ta oss dit.

Vi hann dock inte så långt förrän det tog tvärstopp en höstdag. För mycket stress under en längre tid tog ut sin rätt och jag blev sjukskriven för utmattning. Extremt tungt och jobbigt på många plan. Men på något konstigt sätt, snabbade det också på hela processen mot vår dröm. Jag sa upp mig från mitt jobb och vi sålde vårt nyrenoverade hus. Det kanske inte låter så revolutionerande, men för mig var det inga lätta beslut. Ärligt talat var jag skiträdd! Samtidigt kände jag att det var det enda rätta.

Nu har det nästan gått ett halvår och mycket av min energi och livsglädje har återvänt efter utmattningen. Vi har börjat renovera ett litet torp i skogen. Drömmen är ett friare och enklare liv. Vi vill leva nära och i harmoni med naturen, och på sikt bli allt mer självförsörjande. Jag har tagit en paus från byggbranschen, på obestämd tid. Just nu är jag så himla tacksam för att vi har möjlighet att göra det här. Vår resa fram till idag har varit allt annat än spikrak, men den har bjudit på många fina stunder och viktiga lärdomar. Det bästa är nog trots allt att resan bara börjat och framförallt att riktningen äntligen känns genuin.

 

”Your heart knows the way. Run in that direction.”

– Rumi

 

Jag tror att det är lätt hänt att vi skjuter upp vår lycka, eller till och med livet, på framtiden. Att vi gör saker för att de förväntas av oss, snarare än för att vi verkligen själva vill. Kanske för att vi ”inte har tid” eller av rädsla för vad andra ska tycka och tänka. Men tid är egentligen det enda vi har – livet är tid, en kort stund här på jorden. Spendera den väl. Livet är här och nu ♥

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

14 thoughts on “Att hoppa av ekorrhjulet

 1. Jag beundrar dig så mycket min fina vän ❤
  Längtar tills vi får ses i sommar! Massor av kramar

 2. Vilken superfin och inspirerande blogg! Fantastiska bilder oxå! Tack för att du delar med sig av din resa. Jag är oxå på väg tillbaka från utmattningen. Är så imponerad att ni gör det ni drömmer om… lite som min egen dröm faktiskt! Bo nära naturen, styra över min egen tid. Hur lyckas ni det ekonomiskt? Nu jobbar du inte vad jag förstod? Skulle oxå vilja säga upp mig helt o få läka ordentligt men vågar inte o har inte möjligheten ekonomiskt tyvärr. Tips tas tacksamt emot. Ska läsa mer i din blogg men just nu är det dags att sova!

  1. Tack så hemskt mycket! ♥ Har skrivit lite om de ekonomiska bitarna här: http://www.sandrajunhammar.se/utmattning-vagen-tillbaka/ Nej precis, just nu ’jobbar’ jag enbart med vårt torp. Min man jobbar lite då och då, men mestadels med torpet – han är egen företagare vilket gör att han kan styra ganska mycket själv när och hur mycket han jobbar.

   Mitt tips är att fundera på vad som är viktigt för en själv, att detaljstudera sin ekonomi (vad lägger jag/vi pengarna på egentligen?) och våga välja annorlunda. Och kanske framförallt att försöka skapa en buffert! Se över de stora grejerna som boende, ev bil mm, men även de mindre posterna. Kanske går det skära ned på prenumerationer av olika slag, tidningar, konsumtion och den där extra guldkanten?

   Det ligger mycket i ordspråket ’det är inte inkomsterna som gör en rik, utan utgifterna som gör en fattig’. Vi väljer en enklare livsstil och jobbar mindre – men då kan vi inte heller åka på några dyra utlandsresor till exempel. Det är så vi prioriterar och det känns rätt för oss, med det sagt behöver det inte vara rätt för någon annan.

   Har skrivit mer om vår relation till pengar i inlägget ’Pengar är tid’. Tack för din fina kommentar! ♥

 3. Att skjuta upp lyckan, ja det tror jag också att vi så lätt gör. Livet är inte så långt och vi vet aldrig hur långt eller kort vårt liv blir.
  Ett gammalt talesätt eller vad det är: ”alla dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”.
  Det är verkligen sant, att det är det som är livet. Plötsligt sitter kattungen på golvet och är en gammal skraltkatt.

  1. Men eller hur, visst är det så! Vilket klokt talesätt, ligger verkligen mycket i det precis som du skriver.

 4. Jag känner igen mig så mycket. Vi har flyttat ut på landet till ett hus nära naturen. Men inte till något torp än. Jag undrar om jag också kommer bli utmattad och sedan säga upp mig från mitt jobb på arkitektkontor.

  1. Ååh, hoppas att det inte behöver gå så långt att du också blir utmattad.
   Var rädd om dig ♥

 5. Vad glad jag blir att jag hittat hit, jag har följt dig på insta sedan en tid tillbaka.
  Tack för dina ord, jag känner verkligen igen mig i din historia (duktig flicka, ingenjörsexamen, utmattning m.m…).

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och jag önskar dig all lycka!

 6. Så bra att det ändå flöt så smidigt och framför allt snabbt för er. I min familj går det inte lika smidigt (make, 1 tonåring hemma, eget hus nära storstad, 2 heltidsjobb för att klara ekonomin). Vi snålar och svävar inte ut, men har både eget hus, rädslor, krav och prylar som tynger. Värst av allt är att min man och jag har helt klart olika ideér om vad livet är. Han är inne i ekorr-dimman med skygglapparna på, rädd att göra minsta kursändring för då kanske skygglapparna ramlar av, ser också att han är rädd för vad andra ska tycka (mycket prestigetänk), och jag har öppnat mina ögon och vill nåt annat – har alltid varit mycket självgående och känner att jag är på maxgränsen till vad jag står ut med – extra belastning nu kommer att skicka mig in i väggen. Känner numera att livet bara passerar utan innehåll. Har ett hus som är värt miljoner som kunde bli en start, men… vi har lite att jobba på. Glad att genom din resa se att det går.

 7. Apropå att down-siza… Vi sitter ju också fast i ett system, med pensionspoäng och allt möjligt som man ska uppfylla etc. Men positivt är att vi bor i ett land där t ex så gott som all utbildning är gratis, sjukvård så gott som gratis. Dock samtidigt som vi har den tryggheten så gör den oss också ”lata”, vi flyter med i systemet, gör som man ska och skaffar oss skygglappar för att klara av att varje dag ser likadan ut, tristessen och stressen över att livet bara glider förbi utan att vi själva styr det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.