?>

Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen

Nu har jag äntligen påbörjat byggandet av mitt tiny house, och det är så roligt att vara igång!

Ni som följer mig på instagram (@sandrajunhammar) har ju redan kunna se en del glimtar från processen i både bild- och videoformat. Men i det här inlägget tänkte jag skriva lite mer ingående om hur jag gått tillväga, vilka material och dimensioner jag använt mig av osv.

När man väljer material till sitt hus på hjul är det såklart många parametrar att ta hänsyn till – dels kvalitet, miljö och ekonomi, men också tex vikt. Jag tänkte skriva lite mer om detta i ett kommande inlägg, så just nu nöjer jag mig med att konstatera att mitt val landade på en trästomme.

Golvbjälklaget

Jag valde att bygga mitt bjälklag av reglar i dimensionen 45×120 (klass C24) och la dem cc 600 mm. Det är en avvägning det där med dimensionerna: dels vill man ju såklart få plats med tillräckligt mycket isolering, men samtidigt försöka hålla nere vikten…

På grund av bjälklagets storlek (2,4 x 8,8 m) valde jag att dela upp det i två delar, för att det skulle bli lättare att hantera samt lyfta upp på släpet.

Hursomhelst använde vi spikpistol för att sätta ihop bjälklaget, och skruvade sedan fast 12 mm basform/formplyfa på (det som blir) undersidan.

Obs! Kom ihåg att kryssmäta innan du börjar fästa skivorna – dvs mät bjälklagets båda diagonaler (de ska vara lika långa, då är samtliga hörn i 90 graders vinkel).

Därefter var det dags att vända på de båda bjälklagsdelarna, så att plyfan faktiskt hamnade nedåt.

Sedan lyfte vi dem på plats med hjälp av trucken.

Innan det, hade jag förborrat 16 hål i släpet, för att kunna fästa bjälklaget. Det tog sin lilla tid och var inte helt lätt att borra i det förhållandevis tjocka godset.

Borrmaskinen hade sett sina bästa dagar, så både borret och min tumme blev lite deppiga… men till sist blev det bra!

När bjälklaget väl var på plats, förborrade vi även träreglarna (upp genom hålen i släpet) och drog sedan i rejäla franskskruvar underifrån.

Väggarna

De bärande reglarna i mina väggar är stående 45×70, klassade G4-2 (har för mig att det typ motsvarar ett mellanting av konstruktionsklass C14 och C24). Innanför dem kör jag liggande 45-reglar, bland annat för att bryta köldbryggorna.

Så totalt blir det 115 mm isolering i väggarna (70+45). Återigen är det en avvägning det där med dimensionerna: ju tjockare väggar, desto bättre isolerförmåga – men samtidigt blir konstruktionen tyngre och boytan mindre.

Jag valde att kapa upp det mesta av virket till väggarna innan vi började att sätta ihop dem, det kändes mest effektivt så. De stående reglarna på långsidorna kapade jag dock med 10-15 cm marginal och sedan snörslog vi dem för att få till rätt längd och vinkel. Att vi gjorde så, beror på att jag har ett pulpettak (dvs ett tak som lutar åt ett håll) och lutningen är alltså från ena kortsidan till den andra.

Väggarna byggde vi liggande och precis som med bjälklaget så delade vi upp långsidorna i två delar, för att de skulle bli lättare att hantera.

Kom ihåg att kryssmäta även väggarna! Har du som jag, några väggar med sned ovankant? Vid det höga hörnet, markera vart det hade befunnit sig om det var lika lågt som det lägsta hörnet, och mät diagonalen därifrån.

Jag med ena gavelväggen

Det är verkligen en härlig känsla när ritningarna börjar omvandlas till verklighet! När man ser väggarnas höjd eller hur stort ett fönster blir, får man plötsligt en helt annan förståelse för volymen.

På mitt hus är det framförallt väggarna på långsidorna som kommer bära och ta lasten från taket, därför är dörr-/fönsterhålen på dessa väggar förstärkta med bärlinor i ovankant. (För att vikten inte ska hamna på fönstret och spräcka glaset).

Till bärlinorna använde jag överblivna reglar från bjälklaget (dvs 45×120, C24) och fällde in dem i de stående 70-reglarna.

Infälld bärlina, samt en trött men glad tjej efter en heldag på bygget

Långsidan mot norr har bara ett fönster.
Väggen är som sagt byggd i två delar, här testar vi så att de passar ihop – för att sedan dra isär dem igen och montera dem en i taget.

Samtliga väggar (så gott som) klara!
Förvarade dem här i någon/ett par veckor innan det blev dags för…

Stomresningen

Helgen innan midsommar var det äntligen dags att montera väggarna och resa stommen!

De minsta väggarna klarade vi av att lyfta upp för hand på två personer, och de lite tyngre/större delarna lyfte vi med hjälp av trucken.

Är så tacksam över att ha tillgång till bra verktyg, maskiner och hjälpmedel (som tex ställbara väggstag) – för även om det inte är helt nödvändigt, så underlättar det verkligen byggandet.

tiny house, hus på hjul

I övrigt gjorde vi en tankevurpa med de liggande 45-reglarna. Jag hade inte ritat in dem på vyerna (vilket man typ aldrig gör) och i vanliga fall är det inget problem, eftersom snickarna vet hur de ska göra. Men vi tänkte inte riktigt på att 45-reglarna inte kan gå hela vägen ut i hörnen eftersom de då krockar med varandra… Så det resulterade i att vi fick kapa dem o greja lite extra på plats – men, det löste sig det också!

Samtliga väggar uppe!

Kom precis på att jag skrivit ”vi” ett antal gånger här ovan, utan att faktiskt förklara vilka det är. Men ”vi” är alltså jag och min vän Anders.

För även om jag har gjort en hel del själv, så har jag också fått väldigt mycket hjälp av framförallt Anders.

Det är verkligen guld värt att vara två när man bygger – dels blir det betydligt enklare (vissa moment kan man inte ens göra själv) samtidigt som det blir mycket roligare.

Jag menar, vem skulle annars skriva mitt namn på reglarna när jag slinter med hammaren och gör fula märken av misstag? ?? (själv har jag liksom fullt upp med att ligga dubbelvikt och skratta…)

Taket

Mina takbalkar består av 45×195-reglar (klass C24) och ligger med centrumavståndet 1155 mm – vilket är anpassat för att få plats med två isoleringsskivor bredvid varandra.

På så sätt sparar jag lite vikt, samtidigt som det ändå räcker gott och väl rent hållfastighetsmässigt.

Ovanpå balkarna la jag sedan 22 mm råspont.
Körde på ändspontat virke, då behöver man inte centrera skarvarna över balkarna – vilket både är praktiskt och minskar mängden spill.

I övrigt noterade jag att man snabbt vänjer sig vid höjder. Till en början kändes de 3-4 metrarna ner till bjälklaget/marken väldigt högt, men efter en stund var det inte alls lika obehagligt.

När takstolarna och råsponten var på plats, fick jag hjälp av Björn att täcka alltsammans med presenningar – i väntan på nästa byggtillfälle, då takpappen förhoppningsvis kommer på plats.

Jag måste säga att det är himla roligt att få jobba mer praktiskt rent byggmässigt, eftersom jag i vanliga fall uteslutande ägnar mig åt de teoretiska delarna (i mitt jobb som byggnadsingenjör).

Många av verktygen och maskinerna (som tex spikpistolen, olika sågar och trucken) är helt nya för mig, så det är spännande.

Hittills har jag dock nöjt mig med att flytta material och liknande med trucken. Att dra mitt nästan 9 meter långa hus själv bland pelare och annat, känns lite läskigt… så det har jag överlåtit till de som har lite mer vana.

Men vem vet, får jag träna lite till så kanske jag fixar det med!

…Har du några frågor eller funderingar? Eller känner du kanske för att skriva en liten hälsning? Lämna gärna en kommentar isåfall!

Ta hand om er! ? Kramar

Relaterade inlägg:
Glimtar från mitt tiny house-projekt
Första steget till mitt tiny house: trailern
Så kommer mitt hus på hjul att se ut
Besök Paula som byggt & bor i ett tiny house
Besök Ingemar som bygger ett hus på hjul

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

32 thoughts on “Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen

  1. Detta är SÅ spännande! Och tänk att du sen har BYGGT ditt eget hus! Vad härligt att du har hjälp av din vän! Är det hans verktyg ni använder? Hur hittar man sådana kunniga vänner (haha), skulle också behöva en!

    1. Ååh, vad roligt att du tycker det! Hihi ja, jag har en känsla av att det kommer kännas himla fint att ha byggt mitt eget hus när det är klart.
      Verkligen! Några av verktygen är hans, men majoriteten tillhör det byggföretag som jag jobbar på (det är även där jag är och bygger). Haha bra fråga! ? Anders och jag har typ känt varandra i 10-15 år, han är inte utbildad snickare eller så men himla händig och intresserad *tacksam*

  2. Åh, så kul att du postar igen! 😀 Alltså fatta att du bygger ditt eget tiny house, tycker det är helt enormt häftigt. Ungefär hur många timmar har du lagt på arbetet som du visar oss här nu? 🙂

    1. Haha ja, jag kände att det var hög tid nu ? Vad roligt att höra! Har tyvärr inte haft riktigt så bra koll på tiden som jag skulle önska, men uppskattningsvis har jag lagt ca 70 timmar hittills på praktiskt arbete. Sedan har jag haft hjälp åtminstone hälften av dem. Plus att jag la ca 20 timmar i höstas på att fixa släpet.

    2. Tack för bilderna…mkt bra noggranna byggbeskrivningar 🙏 🥰
      Min dröm under ca 15 års tid…nu tänker sätta igång vid mitt barndomshem på 🇫🇮Tornedalen..
      Undrar var man kan köpa metallställningen m.hjul som man bygger på? Och ca hur mkt kostar den?
      Tacksam för svar…🙏
      // Irja
      Blir jättefint

      1. Vad roligt att höra, tack! Kul att du också är sugen på att bygga. Menar du trailern? Jag använde mig av ett underrede som det tidigare stått en manskapsbod på, se detta inlägg . Nya trailers går att köpa hos tex Vlemmix eller genom företag som säljer Tiny Houses i Sverige – typ Vagabond Haven eller Treesign. Begagnade trailers finns tex på Blocket eller kvd.

  3. Kikade in nu och hoppades på att du skulle ha skrivit några rader och vad glad jag blev när jag såg att du uppdaterat om huset och hur långt ni kommit. Så spännande att få följa ”tinyhusbygget”.

      1. Hej!

        Fint bygge 🙂 vad har du tänkt för uppvärmning i huset? Och kommer du att ha vatten, el, toa? 🙂

        Med vänlig hälsning
        Erik

        1. Hej Erik!
          Tack så mycket ? Värme från vedeldad kamin och solluftfångare, enkelt vattensystem och 12V-el från solceller, samt en torrtoalett (typ separett). Tanken är att jag ska skriva lite mer utförligt om dessa lösningar här på bloggen framöver. Tills dess går det följa bygget lite mer kontinuerligt på min instagram.
          Ha det gott!

          1. Bra jobbat och fint berättat. Tack för att du delar med dig. Spännande med Tinyhouse är ju även alla smarta lösningar. Ser fram emot mer bilder och berättande. Lycka till!
            Kram R

  4. Kul! ?? Härlig känsla att känna att man är kapabel och fixar, själv är jag helt ointresserad av sånt hantverk. Saknar dock dina mer ”andliga” inlägg, om högkänslighet och liknande. Du nämnde nån gång om nån är intresserad att höra om övernaturligt tror jag. Berätta gärna! ??

    1. Ja verkligen! ? Tack, saknar att skriva den typen av inlägg (eller ja blogginlägg överhuvudtaget) men har tyvärr haft svårt att få tiden och energin att räcka till… Hoppas kunna komma igång igen framöver ?

  5. Men wow!! Sjukt imponerande. Har kanske inte den mest kreativa ådran men det börjar ju ändå klia i fingrarna när man ser detta. Vad ska du ha i huset? 🙂 Har hyrt ett förråd på https://pelicanselfstorage.se/ sen år tillbaka, och jämför man det med din händighet så mår man ju sådär ? kanske blev detta pushen till att bygga hållbart istället för att slänga pengar i sjön. Ha en trevlig helg!

    1. Tack snälla! Tänkte typ ha allt jag äger och behöver i huset, vilket inte är så mycket egentligen ? Finns fler inlägg här på bloggen med planlösning osv.
      Heja heja! Önskar dig en trevlig helg med!

    1. Tack snälla, det värmer att höra ? Saknar att skriva men har haft lite svårt att få tid och energi att räcka till tyvärr… Hoppas komma igång igen framöver. Tills dess är jag lite mer aktiv på instagram ?
      Allt gott! ❤️

      1. Aha, skönt att höra att du har det bra! ? I dessa tider med pandemin blir man lätt extra orolig om man inte hör nåt på länge. Nu har jag hittat dig på Insta, ?

  6. Tack för ett himla bra inlägg! Jag är precis på gång att påbörja ett hus-på-hjul-bygge. Det här inlägget var precis vad jag letade efter! Jag blir förvånad att 70 mm reglar i väggarna är tillräckligt för att klara vikten från taket. I mitt bygge har jag tänkt åtminstone 120 mm, men det är mest på magkänsla, och magkänsla kan lätt vara fel! Det skulle vara intressant att höra med om hur du tänker när det gäller just hållbarheten/bärkraften. Du skrev att du är byggingenjör, så jag gissar att du vet vad du håller på med! En tanke jag har är också att bygga 145 mm eller 195 mm i väggarna med lättviktsreglar (2 st 45×45 ihopskruvat med osb). Har du några tankar om en sådan konstruktion? Är det värt jobbet? Jag tackar på förhand för svar!

    1. Tack för dina uppmuntrande ord, och vad roligt att du också ska bygga! (Ledsen för sent svar i övrigt). Yes det ska räcka i den snözonen jag befinner mig, spännvidden är ju inte så stor heller. Men visst är det bättre att överdimensionera om man känner sig osäker. Gällande lättviktsreglar så beror det ju lite på, om man behöver hålla sig under en viss vikt så kanske. Eftersom mina väggar inte är så tjocka gjorde jag dock bedömningen (i mitt fall) att det skulle vara mycket jobb för liten skillnad. Lycka till med bygget!

  7. TACK för att du beskrivit och fotat hur du fäster golvkonstruktionen!
    Jag har tittat på jättemånga bloggar och filmer om själva byggandet – men aldrig förstått hur golvet faktiskt fastnar på underredet ;D
    Jag är inte redo att bygga hus än, men en liten minihusvagn till sommaren ska det nog kunna bli 🙂

    1. Vad kul att du uppskattar det, tack! Finns såklart fler sätt, men jag valde att göra så iallafall 🙂 Vad roligt med en liten minihusvagn, låter jättemysigt ju. Lycka till!

  8. Hej! Så bra blogg om tiny house bygge! Har läst din process flera gånger nu. Undrar lite vad som ligger bakom takets lutning på detta sätt? Inte sett förr. Och så undrar jag hur du tänkt vid placering av fönster och dörrar ☺️
    Tack för superbra blogg 🙏👌🌸

    1. Hej! Vad roligt att höra, tack så mycket! 💚 Jag valde pulpettak eftersom det maximerar volymen, att det lutar mot kortsidan beror främst på att jag vill samla regnvattnet – och då är det smidigare att göra det på kortsidan än långsidan. Invändigt blev det även bra att placera badrummet vid den låga delen och sovloftet vid den höga.

      Jag köpte begagnade fönster + ytterdörr och anpassade designen efter det. Har bla tagit hänsyn till väderstreck, planlösning och såklart utseendet utvändigt vid placeringen. Har även jobbat lite med siktlinjer – att fönster är placerade mitt emot varandra på motstående vägg (ytterdörr/köksfönster resp. badrumsfönster/sovloft) då det får huset att kännas större.
      Tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord 💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.