?>

5 saker vi inte äger

För inte så länge sedan skrev jag ett inlägg om huruvida prylar alltid sparar oss tid, eller om de faktiskt även kan stjäla den. Där nämnde jag att det är viktig med en medvetenhet, både kring hur vi använder sakerna, men också kring vilka prylar vi väljer att äga. Mot den bakgrunden slog det mig att jag och min man inte äger några av de prylar, som jag tror finns i många svenska hem idag. Vissa människor blir lite smått bestörta om ämnet någon gång kommer på tal. ’Va! Har ni ingen sådan?’ Därför tänkte jag att det kunde vara lite kul att dela med mig av några utav dessa saker.

Som vanligt vill jag vara tydlig med att bara för att vi har valt bort nedanstående saker, är det såklart inget fel att med att äga dem. Var och en väljer själv! Jag lyfter mest detta eftersom det är lite kul 😉 Så här kommer de nu – fem saker vi inte äger:

1. Diskmaskin

Faktum är att jag inte haft en diskmaskin sedan jag flyttade hemifrån år 2010 (!) Det har helt enkelt inte funnits någon i de bostäder jag levt och jag har inte gjort mig besväret att installera en heller. För det allra mesta går det fint att leva utan diskmaskin, men det underlättar såklart att vi bara är två i hushållet.

Hur är det miljömässigt då, kan man fråga sig? Det har gjorts studier som visar att det går åt en mindre mängd vatten när man diskar i maskin, jämfört med när man diskar för hand. Men vattenförbrukningen är ju bara en aspekt. Det går ju åt material och energi för att tillverka diskmaskinen och sedan ska den ju transporteras. Dessutom håller den ju inte för evigt, utan behöver bytas ut med jämna mellanrum. Så frågan är vad som är mest miljövänligt egentligen? (Jag vet alltså inte svaret, men är genuint nyfiken på det)

Framöver kommer jag fortsatt få leva utan diskmaskin, eftersom det helt enkelt inte lär få plats någon i vårt lilla torp… ?


Älskar dessa diskborstar av trä! Vackra & miljövänliga på samma gång ♥

2. TV och tillbehör

Jag är uppväxt med en tv i hemmet och hade även en under en tid när jag flyttat hemifrån. Men när den gick sönder bestämde jag mig för att inte köpa någon ny. Det måste vara sisådär 4,5 år sedan ungefär… Vill ni veta något spännande? Jag har inte saknat den en enda gång! Självklart tittar jag fortfarande på filmer, vissa serier och en hel del dokumentärer – men via Netflix eller play-funktioner på datorn eller plattan.

Att inte äga någon tv har frigjort mycket tid, eftersom man inte på samma sätt riskerar att sitta och zappa mellan olika kanaler, eller slötitta på något som bara är halvintressant (visserligen kanske det inte är lika vanligt sedan smart-tv:n gjorde entré?) Hursomhelst, sedan tv:n försvann ur mitt liv har jag blivit mycket mer selektiv med vad jag tittar på.

I sociala sammanhang har det inte heller varit något problem. Det är egentligen bra mycket trevligare att umgås kring ett spel eller att sitta och diskutera saker, än att samlas och glo på tv. (Med det sagt, har jag inget emot att till exempel se en film eller kolla på tv vid enstaka tillfällen hos nära och kära)

Min man och jag resonerar som så, att om man inte har en tv finns det heller ingen anledning att ha en dvd- eller blue ray-spelare. Och har man ingen sådan, finns det ju heller ingen vits att ha några dvd-skivor… Rent krasst är egentligen alla tv-tillbehör överflödiga, om man inte har en tv. Därför har vi inga tv-spel eller liknande heller.


Missen är redo för filmmys.

3. Cd-spelare & skivor

Här ser bakgrunden ut ungefär på samma sätt som för tv:n. Cd-spelaren gick sönder och jag brydde mig inte om att köpa någon ny. Och utan spelaren, fyller ju inte heller skivorna någon större funktion… De senaste åren har jag därför i princip uteslutande lyssnat på musik via Spotify – på datorn, mobilen eller surfplattan. För min del funkar det alldeles utmärkt. Utbudet blir ju gigantiskt när man lyssnar på musik digitalt, jämfört med ”förr i tiden” när man köpte ett antal skivor och fick nöja sig med dem.

Dessutom upplever jag ingen direkt skillnad på musikkvalitén. När det gäller typ tidningar och böcker har jag fortfarande lite svårt att släppa de fysiska varianterna (tycker det är så mycket lättare och mysigare att läsa i pappersformat, jämfört med en skärm). Men med musiken har jag inte alls samma känsla, där är jag helt bekväm med den digitala varianten.


Vi lyssnar på musik i datorn, plattan eller mobilen.

4. Mikro

Jag och min man har levt utan mikrovågsugn de senaste tre åren ungefär tror jag. Av en slump snubblade jag över en artikel om hur det påverkar hälsan att äta mat som tillagats i micron. Därefter läste jag flera studier och artiklar om ämnet… Sedan åkte micron ut!

I början var det en omställning, men vi vande oss på några veckor eller så. I vissa fall kräver livet utan micro lite mer planering, men det är inte ens något jag reflekterar över längre. Den skeptiske kanske hävdar att det går åt mer energi att värma maten på spisen eller i ugnen och det är ju sant, men i det här fallet väljer jag min hälsa framför en lägre energiförbrukning…

Uppdatering: Enligt länkar i en kommentar till detta inlägg är det inte farligt för hälsan att använda micron. För vår del förändrar det dock inget, vi trivs med livet utan mikrovågsugn.


Livet utan micro är förvånansvärt enkelt! Samtidigt som maten smakar bättre ♥

5. Kaffebryggare/kaffemaskin

Jag kanske ska börja med att säga att varken jag eller min man dricker kaffe. Vi hade dock en kaffebryggare under en tid, för att kunna bjuda nära och kära. Men när den gick sönder för några år sedan kom vi helt enkelt aldrig till skott och köpte en ny…

Besökare får därför hålla till godo med ekologiskt pulverkaffe hos oss, alternativt möjlighet att välja bland en massa téer.

Skulle du kunna leva utan ovanstående saker, eller gör du kanske redan det? Har du valt bort någon annan pryl som de allra flesta har idag, och i så fall vilken? Lämna gärna en kommentar, jag är himla nyfiken på att höra vad ni tycker och tänker!

Hoppas ni har en skön helg allihopa! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Sparar prylarna oss verkligen tid?
Vad är minimalism?
Rensa bland prylarna – en guide
Ett enklare liv – att bo på liten yta

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

18 thoughts on “5 saker vi inte äger

 1. Jag har varken CD-spelare eller kaffemaskin. TV hade jag klarat mig utan också, utan några problem. Mikro och diskmaskin är väl sådana saker som gör mitt liv enklare, och därför äger jag dem också. Men självklart hade man klarat sig utan dem om det hade behövts 🙂

  1. Jo men precis, det är ganska många saker man klarar sig utan egentligen. Men sedan finns det ju såklart ingen anledning att göra sig av med något som man använder/ underlättar ens vardag! Vi har dock insett att man kanske inte alltid behöver ersätta något som gått sönder ?

 2. Saker jag skulle kunna leva utan: Kaffebryggaren, om jag gjorde kaffe på pulver istället, dock inte lika gott.
  CD-skivor och spelare, ja, lyssnar också på Spotify och radio. TV kanske, ser inte mycket på TV, men har mina favoritprogram.
  Diskmaskin vill jag inte leva utan, men mina föräldrar har aldrig ägt någon. Micro kan jag leva utan hemma, använder den inte så mycket. Micro använder jag bara till matlådor på jobbet.
  DVD-spelare skaffade vi sent, men använder den nästan aldrig längre. Finns ju Netflix 😉
  Bra reflektion!

  1. Visst är det lite spännande ändå med vad man äger och vad man faktiskt använder. Tack, kul att du gillade den! ?

 3. Jag har aktivt valt bort tv. Äger varken mikro eller kaffekokare (mina gäster får göra precis som era 😀 ). Både diskmaskin och tvättmaskin fanns i lägenheten när jag flyttade in, något jag nog inte själv skulle ha valt att införskaffa.
  Avdelningen maskiner jag nog kunnat leva utan: Skaffade utan att ha planerat så noga innan en blender som inte visade sig vara så bra, den används sällan…

  1. Vad härligt att höra att vi inte är de enda som inte äger tv, mikro och kaffebryggare ? Visst är det tråkigt med saker som inte funkar så bra, man blir opepp på att använda dem! Vi har faktiskt en blender, men använder den rätt mycket (främst till att göra havremjölk och smoothies).

 4. Känner helt igen mig i att bli mer selektiv i tv-tittande när en inte har tv. Jag har nästan helt levt utan tv i mitt vuxna liv. Ett aktivt val. Som tonåring tittade jag på allt som tre kanaler visade, typ. Att inte ha tv gör att det finns så otroligt mycket mer tid på kvällarna. Just nu har jag tv igen. Det flyttade in en här för ett år sen. Men vi har valt att inte skaffa något tv-utbud till den.
  Det många verkar ta som självklart att en ska ha i ett hem, men vi inte har är torktumlare. Förutom det uppenbara, miljöpåverkan, har jag aldrig gillat det torktumlaren gör med tvätten. Kläderna slits fortare.
  Jag är även väldigt nöjd med att vi klarar oss med en bil fast vi bor långt ute på landet. Jag kan cykla till jobbet och löser andra transporter med cykel, buss och samåkning. Det blir inte ett dugg jobbigt. Ger snarare massor av frisk luft, vardagsmotion och frihetskänsla.

  1. Ja men precis! Håller med dig om torktumlaren. Vad härligt, vi har också bara en bil trots att vi bor på landsbygden. Det är ju toppen när det går att cykla, åka kollektivt och samåka. Precis, superbra ju!

 5. Nästa år ska jag flytta och jag har bestämt mig att vissa saker kommer inte att ha ”plats” i mitt nya liv, bland annat mikro och dammsugare. Diskmaskin är redan där, i mitt nya ställe, men när den går sönder tänker jag inte köpa en ny, den är verkligen en onödig grej. Jag drömmer om ett liv utan bil, men det är något som inte går att förverkliga i dagläget.

  1. Vad härligt, det låter klokt! Drömmer också om ett liv utan bil, trots att vi bor på landsbygden. Hoppas kunna få till det på något bra sätt framöver.

 6. Hej!

  Tack för ytterligare ett trevligt inlägg. Alltid lika roligt att läsa dina tankar som jag till stor del delar.

  När det gäller kaffe så funkar det också att koka i kastrull med riktigt kokkaffe. Många kaffedrickare uppskattar faktiskt det mer än brygg- och perkolatorkaffe. ?

  När det gäller mikrovågsugnen så är den för mig nästintill oumbärlig. Den underlättar så mycket i vardagen att jag inte skulle vilja vara utan den.

  När det gäller dina resonemang kring hälsoaspekten kring användandet av mikro så finns det ingen anledning till oro. Det finns ingen seriös forskning som visar att det skulle vara några problem för hälsan och jag anser att det vore fel att fortsätta sprida myten om mikron som farlig.

  Läs bland annat viralgranskaren:
  https://www.metro.se/artikel/nej-din-mikrovågsugn-är-inte-så-farlig-som-den-här-artikeln-påstår-xr

  Eller forskning och framsteg:
  http://fof.se/tidning/2014/2/artikel/ar-det-farligt-att-mikra-maten

  Eller råd och rön:
  https://www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/

  Att utesluta mikrovågsugnen av andra skäl än rädsla är helt okej men det vore fel att utesluta den på grund av felaktiga antaganden.

  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Okej, ja att koka kaffet på spisen skulle ju absolut kunna vara ett alternativ ??

   Har uppdaterat inlägget gällande micron, tack för feedback.

 7. Jätteintressant att läsa att flera faktiskt varken har diskmaskin, mikro, cdspelare eller kaffebryggare.
  Oftast när jag nämner det för någon så kollar dom på mig som om jag vore ett Ufo. Leva utan mikro, går det liksom?
  Jag har aldrig ägt en diskmaskin och alltid vart anti mot diskmaskin, gillar inte mikrovärmd mat och dricker inte kaffe så finns absolut ingen anledning att äga dom prylarna.
  TV har vi, Femåringen kollar på barnkanalen men annars har jag min dator kopplad till tv så den är enbart en skärm för mig där jag kollar på Netflix. Har inga betalkanaler.
  Ny tv köper jag inte när denna går sönder.

  Jag köpte nyligen en handvisp på loppis, använder den oftare än elvispen så funderar på att sälja elvispen.

  Jag gillar generellt prylar som inte behöver el för att funka.

  1. Vad härligt, ja men visst är det skönt att inte vara ensam! Förstår precis vad du menar, många blir väldigt ställda…

   När du skriver elvisp kom jag på att jag glömde nämna den! Våran gick sönder för ett tag sedan och vi har faktiskt inte köpt någon ny, utan använder en sån handvisp som jag tror att du menar (med ett vevhandtag och kugghjul). Samma här, jag har också en förkärlek till dessa prylar!

 8. Jag har inte heller någon mikro eller TV. Köpte dem när jag flyttade hemifrån men efter en omvändning i livet för ett par år sedan valde jag att sälja dem båda. Och har inte saknat någondera sen dess. Har dock en dvd-spelare som är kopplad till datorskärmen, fast egentligen skulle jag inte behöva den heller då min dator har en skivläsare.
  Kaffekokare har jag nog fastän jag inte dricker kaffe, men det är just för att bjuda på kaffe nån enstaka gång.

  Man ser ju att det finns en hel del saker som egentligen inte skulle behövas, men man ändå har av någon anledning. Drömmer om att ha en riktigt bra laptop så att det inte skulle behövas en massa kablar mellan skärm, dator, mus osv. Gah, alla dessa sladdar och kablar.

  1. Vad härligt, det låter bra! Men eller hur, kan också bli trött på alla dessa kablar och sladdar överallt.

   Gillar även tanken på att en pryl kan ersätta flera andra, att många funktioner är integrerade i en och samma sak (typ som en laptop, precis som du skriver).

 9. Har precis hittat till din blogg. Härligt att läsa om nån där man kan känna igen sig i värderingar o intressen! Det enda jag har på listan av de saker ni inte har/hade är en micro. Jag bor på 29 kvadrat och älskar att rensa ut o inte ha så mycket saker. ”Rensa i röran med Feng Shui” blev min husbibel redan för många år sedan. Andra saker jag inte har som många har är dammsugare (ryms inte o behövs inte när jag bor så smått), inget soffbord och har aldrig ägt en bil (har dock körkort o gillar att köra). För några dagar sedan sade jag upp mig på ett av mina jobb och ska i höst jobba endast 60%. Känns SÅ rätt o bra. Har också små utgifter o de e så skönt med den frihet det ger. För mig har också långvarigt dåligt mående gjort att värderingarna ändrats. Skönt att se att det finns likasinnade, kan ibland känna mig lite ensam o konstig. Men älskar att ”leva lätt”! Inte äga så mycket o att ha en enkel tillvaro. Tack för din inspirerande blogg! Ska låna boken Lev enklare som du tipsade om. Allt gott till dig! 🙂

  1. Vad kul att höra! Jaa, men visst är den bra – älskar verkligen den boken. Wow, det låter toppen! Vad härligt att du hittat något som känns rätt och bra för dig.

   Absolut, jag håller helt med dig. Tack snälla för dina vänliga, uppmuntrande och kloka tankar! Vad kul, hoppas du gillar den. Tack detsamma! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.