?>

3 recept med mogen banan (veganskt & sockerfritt)

Har du bananer hemma som börjar bli lite deppiga eller övermogna? Toppen! I det här inlägget tänkte jag nämligen tipsa om vad du kan använda dem till. Samtliga recept är veganska och enbart sötade med frukt och bär – hälsosamt och gott på samma gång! 😋

Recept 1. Banan- & müslitoppar

Dessa godingar må inte se mycket ut för världen, men jösses vad goda de är! Superenkla att göra och de kan dessutom varieras efter tycke och smak. Ett ständigt återkommande ’bakverk’ hemma hos oss.

Ingredienser:
2 bananer (mogna eller övermogna)
ca 1 dl müsli eller kokosflingor
valfritt: frön, nötter, russin, gojibär, kakaonibs eller hackad mörk choklad (obs! kan innehålla socker/inte vara veganskt)
ev. smaksättning: tex kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 ºC. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser. Klicka ut små ’toppar’ på en plåt och grädda mitt i ugnen, i ca 15 minuter eller tills topparna är gyllene till färgen. Klart!

Ett annat alternativ om man har bananer hemma som börjar bli övermogna, är att skära dem i slantar/pengar och lägga dem i frysen. De är sedan perfekta att ta fram och använda i smoothies eller till bananglass! (Recept kommer här nedan.) Försök om möjligt att styckfrysa banan-slantarna så blir det lättare att ta fram den mängd du behöver (istället för att alla sitter ihop i en enda stor klump).

Antingen går det att breda ut dem på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in dem i frysen, och sedan lägga över dem i plastpåsar (eller ännu hellre i burkar). Ytterligare ett alternativ är såklart att frysa in banan-pengarna i lagom stora portionsförpackningar från början.

Recept 2. Bananglass

Att göra egen glass på frysta bananer går både snabbt och smidigt, dessutom blir det riktigt gott! Även här kan smaksättningen närmast varieras i det oändliga.

Ingredienser:
Frysta bananer i slantar (räkna ca 1-2 bananer per portion)
Valfri smaksättning, exempelvis:

– Hallon & lakrits (använd frysta hallon och lakritspulver)
– Apelsin & choklad (använd apelsinzest och kakao)
– Mango, lime & mynta (använd fryst mango)
– Blåbär & vanilj (använd frysta blåbär och vaniljpulver)
– Jordnötssmör & kakaonibs (alt. hackad mörk choklad)

Förslag på topping:
– Hackade nötter och frön
– Torkad frukt och bär
– Kokosflingor

Gör såhär:
Ta fram de frysta banan-slantarna och låt dem tina i ca 2 minuter. Mixa i en matberedare med valfri smaksättning tills du får en glassig konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Bananglass med smak av mango, lime och mynta. Toppad med kokosflingor. (Tips! Det går fint att använda färdigpressad lime på flaska om man vill, som ett alternativ till färskpressad lime + skal)
Bananglass smaksatt med frysta hallon och lakritspulver. Toppad med hampafrön och hallon.

Recept 3. Hello Green-smoothie

En av mina absoluta favorit-smoothies (Hello Green) kommer från Josefine Jägers bok med samma namn. Supergod och sprängfylld av nyttigheter!

Ingredienser:
1 ½ dl vatten
30 g babyspenat (eller kirskål!)
1 mogen banan
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
½ äpple eller päron
½ dl tinade havtornsbär eller ½ pressad citron
½ avokado (kan uteslutas, personligen äter jag den hellre bredvid)

Gör såhär:
Skölj allt. Skala banan och eventuell avokado, pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en blender. Mixa slätt och fyll upp på glas (blir 1-2 st), toppa ev. med lite kokosflingor. Njut!

Sorbet/slush gjord på isbitar, äpple, banan, frysta hallon & jordgubbar, samt pressad lime.

Bonusrecept: Uppfriskande sorbet/frukt-slush

Ytterligare ett mumsigt alternativ till smoothie eller bananglass är en hybrid av de båda. Eller det blir rättare sagt nästan mer som en blandning mellan sorbet och ice-slush… Hursomhelst så är det ett väldigt gott, svalkande och nyttigt alternativ en varm sommardag.

Fördelen med denna variant är att den inte blir lika mastig/mättande som bananglassen kan bli (i för stora mängder… 😇😉)

Ingredienser:
Isbitar
Banan (fryst eller färsk, mogen)
Frysta bär
Valfri smaksättning (se tips här ovan)

Gör såhär:
Mixa isbitarna i en blender (Obs! det kräver en ganska stark blender). Tillsätt därefter övriga ingredienser, mixa och addera eventuellt mer banan/bär/vatten för att få till önskad konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Sorbet/slush gjord på isbitar, fryst banan och mango, samt lime och mynta.

Brukar ni göra smoothie eller bananglass ibland? Vilka smakkombinationer är dina favoriter? Har du fler tips på vad man kan göra med bananer som börjar bli lite deppiga? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar helg allesammans. Kram på er! ♥

 

Relaterade inlägg:

Recept på veganska morotsscones & nöt-/frösmör
5 tips på goda vego-frukostar
Recept på havremjölk & fröknäcke
Recept på apelsin- & chokladbollar/praliner

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “3 recept med mogen banan (veganskt & sockerfritt)

  1. Här ska du få det godaste receptet. (Men jag mäter inte upp så allt är på ungefär, gör efter tycke).

    1 fryst banan
    1msk chasewsmör
    1tsk kakao
    1-2 dadlar
    2dl havremjölk

    Mixa. Drick. Njut. Gör om. Gå till affären och köp mer ingredienser. Gör om igen.

    Kram!
    Ska absolut prova recepten du skrev!

    1. Alltså jag ser redan på ingredienserna att jag kommer ÄLSKA ditt recept 😋 Haha ”gå till affären och köp mer ingredienser” – underbart! 😂👌

      Vad kul, måste definitivt prova ditt recept med. Kram kram!

  2. Gräddig bärglass:

    Fryst banan
    Kokosgrädde (från kokosmjölk burk)
    Frysta bär
    Ingefära
    Kanel

    Mums!

    1. Mums, det lät också riktigt gott! 😋 Kan tänka mig att glassen blir extra krämig tack vare kokosmjölken. Måste helt klart prova, tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.