?>

19 tips för att spara pengar

Tidigare i år skrev jag ett inlägg om mina erfarenheter och bästa tips för att hoppa av ekorrhjulet (men precis som någon av er så klokt påpekade, funkar dessa tips även fint för att nå andra mål och drömmar). Hursomhelst, i samband med det inlägget, lovade jag att dela med mig av mina tankar och råd kring de ekonomiska bitarna. Kort och gott mina bästa tips för att spara pengar!

För någon vecka sedan, berättade jag om hur man kan ta kontroll över sin privatekonomi och på så sätt spara pengar (du hittar inlägget här) men idag kommer det alltså handla om mer konkreta spartips. Som vanligt är jag inte ute efter att säga att något är rätt eller fel. Bara för att jag och min man väljer bort vissa saker och sparar pengar på det, behöver det ju inte passa andra. Inspireras av de punkter som tilltalar dig och strunta i resten! ♥

19 tips som kan hjälpa dig att spara pengar:

1. Kvalitet & genomtänkta beslut
Att vara ekonomisk och spara pengar, handlar inte alltid om att köpa det billigaste – utan snarare om att fatta genomtänkta och långsiktiga beslut. Många gånger tjänar vi på att välja produkter av hög kvalitet. För trots att de kanske är något dyrare i inköp, betalar det sig ofta i längden.

2. Vilja ha vs. behöva
Det är stor skillnad på att vilja ha något och att verkligen behöva det. Att lära sig se skillnad på dessa är verkligen a och o om man vill spara pengar. Bästa sättet brukar vara att ställa sig själv ett antal frågor, till exempel var eller när kommer du använda saken? (Var specifik!) Passar den ihop med det du redan har? Eller har du rent av redan något snarlikt där hemma? Hur länge ser du dig själv använda saken och hur länge är det rimligt att den håller?

3. Handla med intention
Ta reda på saker före inköpet. Finns ett genuint behov? Och i så fall, vilka olika alternativ och lösningar är möjliga? Jämför och ta reda på fakta. Att handla med intention är raka motsatsen till att impulsköpa saker.

4. Att se pengar som tid
Jag har skrivit ett helt inlägg om detta tidigare, men det har verkligen förändrat min syn på konsumtion och pengar. Innan jag köper något, brukar jag räkna efter vad priset motsvarar i arbetstid. Är två kaffe latte från ett café, värt uppemot en timmes jobb? För mig är svaret nej, men det är helt okej att tycka annorlunda. Du väljer!
Men ett tips är alltså att se priset i tid snarare än pengar, vilket funkar fint på alltifrån bilar till tv-apparater (alltså stort som smått). Vad kostar egentligen bilen i arbetstid varje månad? Och hur är det egentligen med den där nya smart-tv:n, är den värd motsvarande 3 veckors heltidsjobb?


Tid eller pengar?

5. Använd kontanter
Studier visar att vi är mindre benägna att spendera pengar samt att vi tänker till en gång extra innan vi köper något, om vi betalar kontant istället för med kort. (Jag ska villigt erkänna att jag själv är dålig på denna punkt)

6. Färgning & klippning av hår
Jag slutade färga/tona/bleka mitt hår för många år sedan (av miljö- och hälsoskäl) och jösses vad pengar jag sparat på det! Val av frisyr kan faktiskt också spela roll för plånboken, ett långt hår behöver inte klippas lika ofta som ett kort hår – men ett kort hår, är å andra sidan enklare att klippa själv (med maskin). Jag går till en frisör några gånger om året, medan min man vägrar gå dit. Därför brukar jag leka personlig frisör åt honom, hihi.


Ofärgat & långt hår för ekonomin? Njae, kanske inte enbart därför…

7. En bil, kollektivtrafik och cykel
Det är verkligen dyrt att ha bil! När jag och min man träffades hade vi varsin bil, vilket kändes onödigt för oss och därför sålde vi den ena. I dagsläget har vi alltså en gemensam bil, vilket helt klart underlättar när man bor på landsbygden. När jag jobbade, kunde jag under en period gå till jobbet (när vi bodde i stan) och när vi bodde i huset, åkte jag för det mesta med kollektivtrafiken.
Som bekant är det ju både bra för hälsan, plånboken och miljön att gå/cykla/åka kollektivt om man har möjlighet. Vi skulle på sikt vilja bli helt bil-fria (utan att för den sakens skull bo i stan) och har därför funderat på lite olika lösningar, men inte riktigt landat i något ännu.

8. Underhålla, laga & reparera
Att laga eller reparera något som gått sönder, istället för att köpa nytt, är för det mesta både ekonomiskt och miljövänligt. Det allra bästa är ju såklart att underhålla sakerna, så att de om möjligt inte går sönder alls. Det underlättar ju även som tidigare nämnt, att välja kvalitet – dels går sakerna inte sönder lika lätt och när de väl gör det, är de ofta värda att laga.

9. Minimera takeaway
Genom att ta med det eget kaffe, te och mellanmål när man är på språng, går det spara en hel del pengar! För att inte tala om flaskvattnet… Jag ser alltid till att ta med mig en flaska vatten och snacks när jag ska iväg någonstans – bra både ur hälso-, miljö- och ekonomisk synpunkt.


Mellis på språng – bestående av fröknäcke, frukt, lite nötter och en flaska vatten.

10. Laga maten själv
Nästan all mat vi äter är hemlagad. Vi köper väldigt lite halvfabrikat, inget helfabrikat och äter bara ute/på restaurang vid enstaka tillfällen. På så sätt sparar vi mycket pengar (och behöver inte jobba lika mycket – vilket innebär att vi har tid att laga maten själva…)

11. Växtbaserad kost & få tomma kalorier
Ca 40 % av medelsvenskens matkasse innehåller tomma kalorier – dvs chips, godis, läsk, glass och bakverk. Genom att kraftigt reducera dessa tomma kalorier samt välja bort animaliska produkter (till förmån för bla. bönor och linser) sparar vi mycket pengar. På så sätt har vi råd att uteslutande köpa schyssta varor som är ekologiska, fairtrade och kravmärkta, utan att för den skull lägga mer pengar på mat än någon annan.
(Konsumentverket räknar med att matkostnaderna för en vuxen, ligger på 2320 kr per person och månad, under 2017. Vi ligger under det.)

12. Inga cigaretter eller snus
Det är nog ingen som har missat att tobak varken är bra för hälsan eller plånboken, men det tåls verkligen att säga igen. Ett paket cigaretter om dagen (á 60 kr) blir närmare 22000 kr på ett år! På tio år är det nästan en kvarts miljon… Jag behöver inte ens nämna att vi varken röker eller snusar va?

13. Blygsam alkoholkonsumtion
Vår alkoholkonsumtion är extremt låg. Personligen har jag aldrig varit direkt förtjust i smaken av alkohol, även om det vid några enstaka tillfällen på ett år kan slinka ner ett glas vin eller så. Men några krogrundor, blöta fester eller liknande finns inte på kartan (och det är genuint ingen uppoffring för oss).

14. Produkter & smink
På det här området har jag verkligen blivit extremt minimalistisk genom åren! Ärligt talat förstår jag inte varför man ska ha femtioelva olika svindyra krämer? Fotkräm, handkräm, bodylotion, bodybutter, ansiktskräm, ögonkräm, dagkräm, nattkräm… Puh! Är det verkligen nödvändigt, eller är vi bara grundlurade allihopa? Alla dessa skönhetsprodukter framställs också i det närmsta som livsnödvändiga! Tack, men nej tack.
Personligen tror jag snarare att vi rubbar kroppens naturliga balans med allt tjafs vi kladdar in oss med, samtidigt som många av dem innehåller en hel del otäcka kemikalier. Jag använder lite kokosolja eller arganolja om jag någon gång blir torr, det funkar fint på hela kroppen dessutom! Jag är lika minimalistisk när det gäller smink och har bara några få, väl utvalda (naturliga och ekologiska) produkter. Ren parfym, nagellack och liknande undviker jag helt. Som sagt är det upp till var och en, men här finns det pengar att spara kan jag lova!


Vill du läsa mer om vilka produkter jag använder och hur du också kan kemikaliebanta? Kika här!

15. Telefoner och abonnemang
Idag är det inget ovanligt med telefonabonnemang som ligger på en femhundring i månaden – för två personer blir det 12000 kr per år… Inget fel i det! Men varken jag eller min man känner något behov av att ha den senaste telefonen eller att ständigt byta upp oss. Faktum är att vi tillsammans betalar 300 kr/månad (!) för våra mobilabonnemang, vilket motsvarar 3600 kr på ett år. (Det ska tilläggas att jag har ett gammalt och extremt generöst abonnemang, från tiden innan surfmängden blev dyr…)

16. Avprenumerera från nyhetsbrev
Butikernas nyhetsbrev uppmuntrar till att shoppa – det är reklam! Eventuella bonus- och rabattcheckar är ett säljknep, ett sätt att locka oss att handla, även om vi egentligen inte behöver något.
Undvik den fysiska varianten av nyhetsbrev genom att fästa texten ”Ingen reklam tack” på din brevlåda/brevinkast. Som extra bonus sparar du miljön på onödigt papper och slipper samtidigt konka alltsammans till källsorteringen…


Spara pengar, träd och miljön – genom att välja bort den tryckta reklamen.

17. DIY (Do It Yourself)
Både jag och min man är ganska händiga/pyssliga och kan därför göra en hel del saker själva. Alltifrån att snickra ihop platsbyggda möbler och hyllor, till att måla och renovera, är saker som vi för det mesta fixar på egen hand – vilket vi såklart sparar mycket pengar på. (Men det här är ju lite olika, har man tummen mitt i handen eller extremt begränsat med tid, är det kanske klokast att ta hjälp av någon.)

18. Undvik butiker
Att gå i butiker eller kika i webbshoppar på nätet när man inte behöver något, är som gjort för att spendera pengar onödiga saker. Undvik oplanerade och ogenomtänkta köp, genom att helt sonika undvika alla former av butiker som du inte verkligen måste besöka. På så vis slipper man lockas till impulsköp. (Om någon har shopping som ”hobby” är mitt tips att genast skaffa en riktig annan hobby)

19. Förnya hemmet utan att köpa nytt
Känner du ett behov av att förnya ditt hem med jämna mellanrum? Man behöver ju faktiskt inte köpa nya saker för att göra det! Personligen tycker jag att det gör stor skillnad bara att möblera om eller byta plats på grejerna. Flytta sakerna mellan olika rum och våga experimentera med användningsområdet – kanske funkar karaffen fint även som vas? Och kanske är de där pallarna som står undangömda i förrådet, perfekta nattduksbord? Experimentera och gör om med det du har, istället för att shoppa nytt.


Dricksglas, dessertskålar eller ljuslyktor för värmeljus? Många saker går att använda till olika ändamål…

Yes, det var 19 saker som vi sparar pengar på. Hoppas att åtminstone några av dem även inspirerar och tilltalar dig! Faktum är att jag har åtminstone lika många tips till, som jag funderar på att dela med mig av framöver. Låter det som en bra idé? Gör du redan nu några av ovanstående saker, eller var det någon punkt som du känner dig extra sugen på att testa? Eller har du kanske önskemål på innehållet i kommande inlägg? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni får en fin kväll allesammans! Ta hand om er, kram ♥

 

Relaterade inlägg:

Pengar är tid
Ta kontroll över ekonomin & spara pengar
Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter
Vad är minimalism?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “19 tips för att spara pengar

 1. Så härliga men dock enkla tips på att kunna spara både i plånboken och på miljön. Du skriver så bra och är sannerligen en ödmjuk person som inte viftar med några pekpinnar direkt.
  Skriv gärna mer om din syn på ekonomi men även om frivillig enkelhet, downshifting, prylbantning och minimalism. Det är ämnen som tilltalar mig och som jag förstått att även du står för.
  Tack för en helt underbar blogg som både inspirerar och ger en och annan tankeställare.

  1. Åh men tack snälla för din fina kommentar! Den värmde verkligen ♥ Och tack för din feedback gällande ämnen, det är ju i mångt och mycket mina ”tänkta huvudämnen” så det blir definitivt fler inlägg på det temat – kul att du också gillar dem!
   Tack själv för att du tar dig tid att lämna så härliga kommentarer ♥

 2. ÅHHHH! Men vad roligt att hitta in till dig, vi har ju precis samma intresseområden; slow living, minimalism, enkelhet, lantliv, downshifta, yoga och att hoppa av ekorrhjulet. Underbart att hitta hit och superbra tips btw! <3

  1. Men ååh, vad härligt! ♥ Tack snälla! Var tvungen att gå in och kika på din blogg – jösses vad fin den var och vilka bilder du tar! ♥

 3. Riktigt bra tips! Ja blir inspirerad att tillämpa en mer sparsam och minimalistisk livsstil genom din blogg. Det kan jag också ha nytta av som nybliven pensionär eftersom inkomsten då blir lägre. Samtidigt har jag fått så mycket mera tid. Ja tack, mera spartips!

  1. Vad kul att höra att du gillar tipsen och blir inspirerad!
   Spännande med en ny fas i livet och härligt att du fått mer tid. Toppen, då kommer det fler spartips framöver!

 4. Att spara pengar eller för att säga på ett bättre sätt att använda pengar på ett smart sätt är ett ”ämne” som intresserar mig väldigt mycket. Jag har försökt använda pengar och tid på ett smart sätt under hela mitt liv och detta har lett till att från och med nästa år testar jag att leva utan jobba…och jag har fortfarande mååånga år till pensionering! Här är mina tipsar i slumpmässig ordning: 1) handla på second hand, på Röda Korset till exempel. Bara för tre veckor sedan skulle jag till Finland pga. jobb och på kvällen skulle vi äta på slottet med en viss klädkod. Panik! Jag håller på att flytta (eftersom jag kommer att sluta jobba:-)) och har redan flyttat många av mina kläder, så jag hade ingen lämplig klänning. Ett besök till Röda Korset löste det hela, 50 kr för en superklanning och jag kan säga att jag var en av de bästa klädda. 2) gå på klädbytardagar 3) odla själv, byt det som du har odlat med något som någon annan har odlat 4) odla smart. Kryddor, purjolök, tomater, jordgubbar och mycket annat går att torka eller frysa och använda senare under året. Lök och vitlök kan du ha hur länge som helst, så odla så mycket som möjligt av dem. 5) om du har plats plantera fruktträd och buskar. Vi har 25 m med buskar av aronia (om du inte vet vad det är googla det, väldig nyttig bär) och vi byter aroniabär med en kompis som jagar och fiskar, så vi får vilt och fisk mot aronia. Andra får aronia som present. Vi har äpple, plommon och vindruvor. Äpple går att torka, plommon att frysa 6) odla dina egna snittblommor. Gillar du att ha blommor inomhus i en vas, köp inte dem, odla dem i din trädgård och plocka dem när du känner för det. Påskliljor är perfekta, mycket färg tidigt på våren men det finns många andra blommor. 7) du skrev om smink, jag skulle säga köp inte smink! Jag har aldrig sminkat mig, intresse växte aldrig inom mig och jag har blivit stor utan att känna behovet och utan att pga detta vara mindre värd eller vacker, och när jag går på middag på slottet 🙂 utan att vara sminkad tror jag inte att de som sitter och pratar med mig tänker på det, de lyssnar på mig. Vi behöver verkligen ingen smink (här kan man gå vidare och prata om mycket annat som är kopplat till detta), förminska inte dig genom att tro att det är smink som gör dig mer ”värd”. Tänk bara till varför vi tjejer känner detta behov och de flesta killar inte känner det. Varför? Fråga era partner om de tycker att det är ”trevlig” att kyssa och mysa med någon som har massa med grejer på ansikte. Men NOTERA att inte sminka sig betyder inte att inte ta hand om sig själv, tvärtom. Så investera i bra ekologiska oljor och basprodukter som gör att du inte behöver sminka dig, gör din egen scrub, din egen deodorant, läppstift osv. ge dem bort som present 8) Köp aldrig med lån (undantag kan vara när du köper din bostad men även då låna så liten som möjligt), vill du köpa någonting spara ihop pengarna och när du har sparat färdig kanske upptäcker du att just den grejen behöver/vill du inte längre ha, bättre så, du har de pengarna kvar 9) Ät hälsosamt, du skrev om fika. När jag flyttade till Sverige blev jag chockad över hur mycket ni fikar :-), det handlar inte bara att man lägger massa med pengar för något som varar väldigt kort utan också att de flesta fikar med massvis med kaffe och sötat bröd eller bullar som inte är bra ”mat” för hälsan. Vi pratar om tid/pengar, men tid utan hälsa är bara slöseri med pengar. 10) träna, helst varje dag, byt ut fika med träning 🙂 för samma anledning som i punkt 9.
  Ok, jag stannar här, jag har så mycket att skriva om detta ”ämne” efter så många år ”erfarenhet” att denna kväll skulle inte räcka. Så jag slutar här och kanske kommer vi att träffas i några andra av dina post. Nej, bara en till sak :-), efter att ni har sparat pengar tänk vidare och gå ett steg längre, investera dem och låt dem växa! Börja att läsa och lära er om investering. Det finns olika teorier om hur mycket det krävs för att kunna leva på investeringar, googla om det, samla information, kanske den tid som du lägger på att läsa om just investering blir den tid som du har använt på det bästa sättet.

  1. Vad härligt! Och vad många bra tips du har! Vi har lite liknande tankar på vissa saker, typ när det gäller att odla och fixa saker själv, samt när det gäller lån och så vidare (har skrivit en del om dessa saker tidigare här på bloggen). Vår målsättning framöver är att på sikt bli så självförsörjande som möjligt. Jag förstår hur du tänker kring smink och håller delvis med. Även om jag tänker att var och en måste få välja själv, jag har tidigare skrivit lite om smink i ett inlägg som heter ”Den osminkade sanningen”.
   Tack för dina tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.